Energiska superhjältar – Det goda livet med Lisa Lemke

KATEGORI

Energiska superhjältar

Jag vet inte hur det är med er, men den här tiden på året kan jag verkligen känna det som att kroppen har slut på sitt energiförråd.
Så nu vill det till att fylla på med ljus, frisk luft och superhjältar från köket.

Jag har burkar i skafferiet med torkade rönnbär, nässlor och nyponpulver som jag försöker få i mig och älskar färsk ingefära, men det är inte alltid lika lätt att få i barnen det där. Smoothie tycker jag är en superlösning för att få i sig stora mängder frukt och grönsaker snabbt, svårflirtade nyttigheter och annat som är bra för kroppen.

Min klassiska frukostsmoothie innehåller någon form av bär och frukt, gärna sommarens bär från frysen tillsammans med äpplebitar som kanske börjar bli mjuka och bananer som blivit bruna. Generellt brukar jag försöka frysa in sådan frukt som jag ser börjar sjunga på sista versen för man kan alltid göra smoothie av den. Jag tar gärna lite selleri och gröna blad i min smoothie om det finns hemma. Sedan lägger jag till en sked god honung, några torkade eller frysta rönnbär, några nötter, lite frön och kärnor, (varvar lin, solros och pumpa) och en bit färsk ingefära.

Har jag citrusfrukter hemma skär jag av skalet och har med hela frukten, inte bara saften. Men just nyponpulver är en minst lika bra källa till den där syrligheten. Rått ägg samt lite havregryn slänger jag ofta i för att göra det krämigt och sen tillsätter jag vatten och någon form av mejeriprodukt för att göra det hela mättande. Mixa allt riktigt länge och servera direkt. Världens bästa energibomb!

Självhjälp: Jag ser till att ha allt jag behöver till mina smoothies men också frukostgröten på en hylla så att det är lätt att hitta ingredienserna. Nu kan jag nästan göra det i sömnen. Det måste vara enkelt för att det ska bli av!

Recept: Recept: Familjen Lemkes supersmoothie

1

Läs receptet här – Familjen Lemkes supersmoothie

Nyttiga nyponet

Är du medveten om hur mycket nyttigheter som vi faktiskt har naturligt i vår nordiska flora och fauna? Blåbär, rönnbär, lingon, tranbär, nässlor – listan kan göras lång. Men nypon är en starkt lysande stjärna på många sätt och dessutom lätt att få i sig i pulverform under vintertid.

2

Nypon innehåller mer än 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter samt massa antioxidanter och viktiga mineraler som järn, kalcium, magnesium och kalium. Likaså stärker nypon immunförsvaret, är bra mot urinvägsinfektioner, reglerar matsmältningen och sägs lindra ledvärk.

Nyponet är en vän att hålla i handen helt enkelt. Men tänk på att det vi pratar om är helnypon och pulver där man använder sig av hela nyponet. Inte att jämföra med söta nyponsoppan där man bara använder lite av skalet och missar större delen av nyttigheterna.

Pochera mera

3
Egg Benedict någon?

Tycker du det är klurigt att pochera ägg till många när det vankas brunch? Det finns äggpocherare som gör jobbet åt dig. Den här gillar jag: Scanpans ägg-pocherare från serien TecnIQ, pris ca 699 kronor.

Pocheraren, som är 26 cm i diameter, ställs i en stekpanna med vatten och har utrymme för 6 ägg åt gången.

Hetaste köken 2020

4
Tallrikar smårätter ovanifrån

Appen Uber eats har listat de kök som beräknas vara trendigast 2020 och vi skandinaver har all anledning att vara stolta.

1. Israeliska
2. Skandinaviska
3. Etiopiska
4. Koreanska
5. Armeniska

Svenska bönor på frammarsch

5
Bild: Istockphoto

Idag utgör odlingen av bönor och balj- växter bara en liten del av det svenska jordbruket men ökar tack vare en större efterfrågan på närodlade baljväxter och alternativa proteinkällor. Från att bara ha odlat bruna bönor och gula ärtor i Sverige kan vi idag erbjuda många olika varianter, som borlotti-bönor, kidney-bönor och till och med den restaurang- populära gråärtan.

Utbudet ökar ständigt och likaså pågår många försök att utveckla odlingen av olika linser runt om i landet. Kom ihåg att även om det står kikärtor i ett recept så brukar det gå utmärkt att ersätta det med bönor. Jag gör till exempel alltid falafel på gula ärtor istället för kikärtor.

RECEPT: Chokladkaka med bönor – Klart på 20 min

6

Läs receptet här – Chokladkaka med bönor

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -