Gulaschsoppa – Mustig och smakrik med högrev

KATEGORI

Recept på Dennis gulaschsoppa med högrev

Nu i dessa mysiga hösttider är det perfekt att förbereda en mustig och smakrik gulaschsoppa. Med tanke på energipriserna, är det lika bra att göra en rejäl laddning, den ska ändå stå på spisen en avsevärd tid, så gör mycket och frys in i lagom portionspåsar.

Jag kallar denna gryta för nästan-gulaschsoppa av respekt för mina österrikiska och ungerska kollegor, de har nog både ett och annat att säga om innehåll och tillvägagångsätt, men gott blir det så jag tycker den är värd att testa.

Att göra storkok är perfekt i dessa tider, du sparar inte bara tid och energi utan har också världens bästa mat att ta med dig ut i skogen över öppen eld eller i stormkök.

Läs också: Höstgryta recept för kyliga kvällar

Allra bäst är att ta ut påsen ur frysen dagen innan och låta den långsamt tina i kylskåp. Skulle den fortfarande vara lite frusen är det inga problem, den tinar och kokar garanterat upp i grytan.

Serverar gör du som det passar dig bäst, för mig är det ett måste med en god ostmacka och en rejäl klick crème fraiche.

Portioner: ca 15–17 stora portioner gulaschsoppa

Ingredienser till första stekning för Gulaschsoppa:

  • 3 x gul lök – fint skuren
  • 5 x jalapeño – skurna i små bitar utan kärnor
  • 2 x thai chili – hackade med kärnor (ger en bra hetta och kan uteslutas)
  • 8 x vitlöksklyfta – skalade och tunt skuren 2 msk kummin (justeras efter smak)
  • 1 dl paprikapulver
  • 5-6 x lagerblad

Steg 2

  • 2 dl tomatpuré

Steg 3

  • 1,5 kg högrev

Steg 4

  • 1,2 liter krossade tomater
  • 1,5 liter vatten

Steg 5

  • 15 x fast potatis
  • 3 x röd paprika
  • 5 x korianderrot

Till avsmakning

  • 0,6 dl salt
  • 1,5 dl rödvinsvinäger

Så här tillagar du gulaschsoppa:

  1. Jag har ett helt vanligt kök hemma, när jag gör en sådan här stor sats steker jag först lök, chili, vitlök och kryddor i lite matolja i en stekpanna tills de nästan fått lite färg. Sedan lägger jag ner det i den stora grytan där allt ska småkoka tillsammans.
  2. Rosta 2 dl tomatpuré i en stekpanna med lite matolja, godast blir det om du rostar den ganska rejält. Rör runt då och då så att den inte bränner men låt den få färg och bli ganska mörk. När den är klar, skrapa ur med en slickepott och lägg i grytan tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Bryn 1,5 kg, tunt skuren, högrev. Lägg inte för mycket i pannan på en gång, då sjunker temperaturen och köttet kokar istället, så ta lite åt gången och ge den ordentligt med färg, då blir det godast. Det färdigstekta köttet och resterna från stekpannan öser du rakt ner i grytan.Läs också: Steka entrecote som proffs – 5 enkla steg alla klarar
  4. Tillsätt 1,2 liter krossade tomater och 1,5 liter vatten, rör runt ordentligt och ställ på spisen för att koka upp. Sätt sedan på lock, sänk värmen och låt det småputtra i ca 1,5–2 timmar.
  5. Skala potatisen och skär dem i ca ½ cm stora tärningar, tärna paprikan.
  6. Stek potatis och paprika i stekpannan tills de börjar få lite färg, stek i omgångar och lägg åt sidan i en bunke.
  7. Känn på köttet, när det börjar blir klart (ca 20 minuter kvar) häller du i potatis, paprika och 5 koriander-rötter. Är du tveksam, låt hellre köttet koka för länge än för kort tid, underkokt kött är segt och tråkigt att äta.
  8. När gulaschen börjar bli klar är det dags att smaka av, det gör du givetvis efter eget tycker och smak men jag tycker att 1/3 del salt och ½ dl rödvinsvinäger brukar bli lagom.

Tips! Koriander-rot får du gatt igenom att köpa färsk koriander i en asiatisk butik

Läs också: Janssons frestelse: Klassiskt och oemotståndligt recept

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -