- Annons -

Höstgryta recept för kyliga kvällar

Dags att utöka receptboken med några goda grytrecept? Nedan följer förslag på höstgryta recept som går fint att variera, vare sig man gillar kött, kyckling eller föredrar att äta vegetariskt.

När hösten är på intågande finns det inget som är mer passande till middag än en mustig höstgryta. Grytor går oftast snabbt och smidigt att laga och räcker till många personer. Blir det rester över passar de perfekt i lunchlådan dagen efter, eller till hungriga barn som kommer hem från fritidsaktiviteter. Vi på Villaliv delar med oss av några populära recept på gräddiga höstgrytor! Här hittar du härliga smakupplevelser som kanel, russin, plommon, svamp och valnötter!

Höstgryta nötkött och fläskkött

höstgryta recept

För sex personer behöver du:

  •    600 g grytbitar, som högrev eller fransyska
  •    600 g fläskkarré, skuren i bitar
  •    olivolja, gärna grekisk kallpressad
  •    3 rödlökar i klyftor
  •    1 msk grovhackade russin
  •    400 g krossade tomater
  •    1 msk tomatpuré
  •    en halv citron
  •    bladpersilja efter smak

För marinaden:

  •    1,5 tsk hel kryddpeppar
  •    6 kryddnejlikor
  •    havssalt och svartpeppar
  •    4 vitlöksklyftor
  •    3 färska lagerblad
  •    1 kanelstång
  •    1 tsk torkad oregano
  •    1,25 dl torrt rödvin, gärna grekiskt
  •    4 msk rödvinsvinäger

Så gör du:

Börja med marinaden. Stöt kryddpeppar, nejlikor och salt i en mortel. Tillsätt vitlök och blanda till en massa. Häll över detta i en skål, riv ner lagerbladen och blanda ner resterande ingredienser. Låt köttet stå i röran i minst 2 timmar.

När köttet är färdigmarinerat, stek löken i olivolja på medelvärme i ungefär 10 minuter. Tillsätt köttet, marinaden, russin, tomater och tomatpuré. Täck allt med vatten. Tillsätt sedan salt och peppar, koka upp och låt grytan sjuda i ungefär 1,5 timme på låg värme. Ta sedan av locket och fortsätt koka i ytterligare 45 minuter, eller tills köttet är riktigt mört och såsen är tjock. Ser det torrt ut kan du tillsätta lite extra vatten. Smaka av med citronsaft, eventuellt mer kryddor och avsluta med att hälla på persilja efter smak. Servera grytan med pilaffris för en grekisk smakupplevelse alternativt med potatis eller potatismos.

Tips! Detta höstgryt-recept gifter sig bra med vilket kött som helst. Föredrar du en höstgryta på högrev? Skippa då fläskköttet och ersätt med samma mängd högrev istället. Samma princip gäller om du föredrar en höstgryta på fläskfilé. För dig som vill går det även att testa grytan med både vilt och lamm.

Höstgryta kyckling eller vegetarisk

För fyra portioner behöver du:

  •    500 g kycklingfilé (alternativt vegetariska filéer)
  •    750 g potatis
  •    250 g steklök
  •    2 morötter
  •    1 tsk salt
  •    1 krm svartpeppar
  •    1 msk smör, margarin eller olja med matfett
  •    1 msk vetemjöl
  •    1 dl vatten
  •    1 dl vin
  •    2 ½ dl grädde eller matlagningsgrädde
  •    1 tärning hönsbuljong
  •    1 tsk torkad timjan
  •    10 katrinplommon
  •    1 dl valnötter
  •    färsk timjan

Så gör du:

Börja med att koka potatisen. Dela sedan kycklingen i bitar. Skala morötter och lök och skär morötterna i små slantar. Salta och peppra kycklingen och bryn den med löken i en stekpanna tills den fått lite färg. Lägg sedan över allt i en stor gryta. Vispa ihop mjöl med vin, vatten och grädde och häll i grytan. Lägg därefter i buljongtärning och timjan och låt detta koka i 5 minuter under lock. När dessa 5 minuter har gått tillsätter du morötterna samt plommon och valnötter som du delat i halvor. Koka sedan allt 5 minuter till. Servera med potatisen och lägg eventuellt lite färsk timjan på toppen.

Tips! Föredrar du din höstgryta vegetarisk? Då byter du helt enkelt ut kycklingen mot valfritt köttsubstitut som exempelvis quornfiléer eller sojafiléer. Även vita bönor eller bondbönor fungerar bra eftersom detta höstgryta recept har mycket smak. Lägg i så fall i dem på slutet och låt dem koka med några minuter. Du kan dessutom gärna servera grytan tillsammans med stekt svamp, som kantareller eller champinjoner för en ännu starkare smaksensation.

- Annons -