- Annons -

Alla som har haft någon typ av koppar- eller mässingsföremål hemma vet att det mycket snabbt kan få en ful beläggning eller bli ärgade. Här får du reda på hur du rengör dina saker gjorda av koppar och mässing.

Vad är ärg?

Ärg är en blågrön eller enbart grön missfärgning som vanligtvis drabbar föremål som består av mässing eller andra liknande material som koppar eller brons. Eftersom föremålet blir utsatt för olika kemiska ämnen i omgivningen, t.ex. luft och vatten eller mer kemiska produkter som t.ex. syror, kan en viss typ av missfärgning och beläggning uppstå.

 

rengora-massing-argad-lykta
Vilket är bäst – att behålla patinan eller att rengöra mässingen? Det är såklart en smaksak.

Majoriteten av människor föredrar nog att ha sina mässingsföremål skinande rena, men det finns faktiskt även dom som vill att den gröna missfärgningen ska finnas kvar på föremålet. Det kan ge en äldre känsla och även vara estetiskt tilltalande för vissa. I dessa fall kanske man inte orkar vänta x antal år på att beläggningen ska byggas upp av sig själv, utan kan då faktiskt köpa föremålet med konstgjord ärg från från första början..

 

Rengöra mässing?

Att rengöra mässing är inte svårt att göra själv. Du kan få liv i det mest smutsiga och missfärgade mässingsljusstakarna med rengöringsmedel eller miljövänliga husmorsknep. Nu när julen börjar närma sig är det hög tid att ta fram alla möjliga knep man kan ta till för att få hemmet skinande och glittrande i takt med granen.

Det finns många olika sätt att få rent föremålet med. Två av dom vanligaste och kanske billigaste metoderna är att använda sig av ättika eller ketchup. Ja, vanlig ketchup kan faktiskt fungera ypperligt som putsmedel till dina mässing eller kopparföremål. Stryk ett tjock lager ketchup över ljusstaken eller kastrullen, låt det verka i någon minut, skölj av och torka sedan föremålet helt torrt. Vatten är en av det orsaker till att mässing blir missfärgad och om du precis har putsat upp dom, vill du sällan att det blir smutsiga igen.

Ett annat mycket smidigt och miljövänligt sätt är att blanda citron med bikarbonat. Bikarbonat har i sig en mycket liten slipningsfunktion som ändå inte orsakar några repor på föremålet. Dessa två olika sätt fungerar lika bra på mässing, som koppar och brons. Blanda en halv citron med en tesked bikarbonat och blanda ihop till en jämn pasta, använd sedan en ren och mjuk trasa och arbeta in pastan där det behövs, torka av dina ljusstakar eller föremålet ordentligt och skölj sedan av, för att torka ytterligare en gång och du kommer få fina skinande mässingsföremål till julen!

Bildkällor: tradera.se, tribune.com.pk

- Annons -