- Annons -

En del loppisfynd är färdiga att användas med det samma. Andra behöver lite mer kärlek innan de får komma in i hemmet.

fina lampor
I somras fyndade jag tre lampor för 65 kronor! Men de behövde fräschas upp och fixas till lite grand. Resultatet blev en lampa för varje smak. Med lite färg, nya upphäng och några dekorativa detaljer blev de gamla hänglamporna som nya. I äldre lampor kan sladdar och upphäng behöva bytas ut. Ge dig inte på att byta ut kopplingarna själv. Gå till en lampbutik och välj nytt istället.
Det här behöver du:

Fixa fina lampor till höstmörkret lampa-small
Stommen från ett par lampskärmar. Det är lätt att hitta på loppis, och billigt. Nytt upphäng med sladd och kopplingar. Finns i alla butiker som säljer belysning. Spray­burkar med färg om skärmarna behöver målas om finns i flera olika färger i färgbutiken. Och dekorationer i din smak. Jag har använt tyg, sidenband, delar från en gammal kristallampa och blommor i tuftad ull. Se till att det inte finns några delar som kommer för nära själva lampan. Även om de inte blir så varma nuförtiden så är det en bra regel att hålla sig utanför stommarna.
Så här gör du:
Ta bort det tyg och de delar som du inte tänker använda och tvätta av lampan.
Sen är det dags att måla eller sprayfärga stommen med den färg du valt ut.
Montera det nya upphänget. Nu är det bara fantasin (och säkerheten) som kan sätta stopp för dig och dekorationerna.
Ett tips!
Nu när glödlamporna ersätts av mer energisnåla varianter så finns det många dekorativa modeller som tål att visas upp. LED ljuset är mest energisnålt, lite dyrare och håller mycket längre än energisparlampan och halogen.
Text: Kicki Rundbäck
Foto: Daniel Mårtensson

Fixa fina lampor till höstmörkret bild 3 Fixa fina lampor till höstmörkret bild 2

- Annons -