Loppisfynda sagolika saker!
Nu kommer sommaren med många tillfällen att shoppa på loppisar och auktioner. Och visst är det är fint att få med semesterminnen hem från både långa och korta resor. Personliga saker, sagolika saker, gamla och vackra – och roliga. Hhttps://villalivet.se/om-pool/bra-tips-om-spabad/är får du lite tips och inspiration på vägen till de första loppisfynden!
Ett fynd kan vara att komma över något eftertraktat till ett lågt pris. Men det kan också vara att finna något som du tycker jättemycket om. Vissa handlar med plånboken och andra med hjärtat. Båda är bra. Men det allra bästa är förstås att kombinera de två. Och det är det som är det kluriga. När man blivit förälskad i något så vill man bara följa hjärtat, och man glömmer plånboken. Men med hjälp av några smarta strategier och proffstips blir det lättare att lyckas i sommar.
Antikviteter på modet
En antikvitet är något som är hundra år gammalt eller äldre. Gammalt vackert hantverk varar ofta länge. Och har de hållit så länge så kan de ofta leva länge till. Det gör också att de har ett bra andrahandsvärdet. Föremålens ursprung och historia har också betydelse för värdet. Idag kan du handla antikviteter på nätet och det kan vara praktiskt när man letar efter något speciellt. Men du kan också hitta de på sommarens auktioner och i antik- och kuriosabutiker. Och på en loppis om du har riktig tur.
En samling äggkoppar i köksskåpet gör sig bra som vaser till snödroppar, sippor och scillor!
Råd till nybörjaren och alla andra som vill hitta loppisfynd
– Om du behöver något till ditt hem, stolar, ett matbord, bestick, matta eller en vas kan du alltid fundera över om du inte ska köpa en antikvitet istället för nytillverkat, tipsar Sofia Silfver-stolpe generalsekreterare, Sveriges Konst- och Antikhandlareförening. Antikviteter och 1900-talets designföremål är oftast vackrare, roligare, av bättre kvalitet och billigare än det nytillverkade och massproducerade.
– Känner du dig osäker på priset så jämför gärna och dubbelkolla med någon annan i branschen, fortsätter Sofia. Genom internet är det lätt att skaffa sig en uppfattning om vad saker brukar kosta. Tänk på att kunskap ger trygghet. Framförallt när det är större summor inblandade känns det bra att verkligen veta vad man köper. Så läs på och skaffa dig information. Och till sist köp hellre hela än skadade föremål, så kolla alltid lagningar, nagg och sprickor innan du slår till.
Med små medel och några loppisfynd blir matrummen den plats där alla trivs bäst.
Auktioner är spännande
Att handla på auktion är spännande och det är lätt att dras med av stämningen. Och det kan bli en bra affär. Därför är det bra att vara förberedd.
Fundera på vad du är ute efter innan. Tänk på att timingen är viktig och att priserna går upp och ner beroende på säsong. God framförhållning brukar löna sig. De flesta är intresserade av ungefär samma saker och det går mode i antikviteter och gamla saker som i allting annat.
Förbered dig genom att gå på visningen. Här får du överblick och tid att hitta det du vill ha. Kontrollera om föremålet har några skador och fundera på vad det i så fall är värt för dig.
Missa inte fyndlådorna. Det är många som har gjort fantastiska fynd bland krimskramset. Prata med auktionisten om du är riktigt intresserad och fråga vad de tror att ditt föremål säljs för.
När det kommer till själva budgivningen arbetar de flesta auktionsfirmor med givna budintervaller. En tia upp till hundralappen, tjugokronorssteg däröver, hundrakronorssteg över tusenlappen. Visa tydligt att du är med. Gör också klart för dig själv i förväg hur långt du ska gå. Bjud om du verkligen vill köpa och sluta om det blir för dyrt.
Fint att blanda udda stolar, servetter och porslin! De rosenblommiga solstolarna från femtiotalet har fin svikt och gung.
Nätauktioner lockar
Idag finns det alltifrån auktionssajter till samlingssajter för auktionshus över hela världen som kan vara lockande en regnig dag. Pontus Silfverstolpe är en av grundarna till auktionssajten Barnebys.se. Hans bästa tips är att läsa på ordentligt om föremålens skick, ursprung och annat som kan vara intressant.
– Det är också viktigt att läsa vilka mått som föremålet du vill köpa har, förklarar Pontus. Annars kan det lätt bli en tråkig överraskning om en tavla visar sig vara dubbelt så stor som du trodde, eller om den tänkta läsfåtöljen visade sig vara en barnstol.
För att du inte ska dras med i en budgivning och förköpa dig, är det är alltid bra att sätta ett tak för sig själv. Du kan även sätta maxbud på auktionen så undviker du risken att bjuda över dig själv. Men för att du inte ska missa sluttiden för budgivningen så lägg in en bevakning. Då får du ett mejl som påminnelse.
– Köp med hjärtat! Allt för många köper konst och antikviteter för att göra en bra ekonomisk affär, men det viktigaste är att man köper det man verkligen tycker om. Det brukar dessutom bli de bästa affärerna på sikt.
Nätauktionstips – hitta ditt loppisfynd!
- Läs på om föremålens skick.
- Dubbelkolla måtten!
- Sätt ett maxbud för dig själv.
- Sätt ett maxbud på auktion.
- Bevaka aktionen så du inte missar sluttiden.
- Köp med hjärtat!
- Antikvitetstrender 2015!
Loppis – rena avkopplingen
Att handla på loppisar är rent nöje och avkoppling för många. Det är ett fiffigt sätt att spara pengar, hitta personliga saker, återanvända gamla saker, lära sig om vår historia och att handla utan stress. Många gånger går också pengarna till välgörande ändamål och det känns skönt i hjärtat.
Men hur hittar man loppisarna då?
De flesta lokala loppisar annonserar i lokaltidningens helgupplagor eller på anslagstavlor i mindre samhällen. Du kan också kolla på svenskaloppisar.se där du kan söka på landskap och kommun. Kontanter är ett måste på loppisen. Och vill du loppisfynda så kom tidigt på morgonen och bestäm dig snabbt. Är det något särskilt du är ute efter så ta med en lapp med viktiga mått och en måttstock.
Fråga om du inte hittar det du söker. De har ofta saker undangömda och att prata och lära känna de som har loppisar kan vara guld värt. Pruta på loppisar är en självklarhet, särskilt om du handlar mycket och vill ha ett klumppris. Men gör det på ett trevligt sätt och inte om pengarna går till välgörande ändamål. Strosa gärna runt i lugn och ro, sitt ner en stund och bara titta på sakerna. Stressa inte, för då missar du guldkornen. Och till sist, köp med hjärtat, inte för att det är trendigt eller rätt.
Träna inför säsongen!
En sak kan du göra för att förbereda dig inför säsongen, oavsett om det blir loppis, auktion eller antikaffärer. Det är att läsa om det du gillar, till exempel om porslin, vaser, lampor.. om olika epoker och designers. Då lär du dig ännu mer om vad du uppskattar och vad föremålen är värda både för dig och för andra. Det är när du har mer kunskap än andra som du verkligen kan fynda.
Antikvitetstrender 2015!
Sofia Silfverstolpe, Sveriges Konst och Antikhandlareförening, tipsar oss om antika föremål som är extra heta just nu.
– Udda och gärna stora konstföremål som skapar scenografiska effekter. Varför inte en galjonsfigur eller en ikon i kontrast till hemmets övriga inredning.
– Skandinaviska 1900-talsmattor av exempelvis Märta Måås Fjetterström säljer som smör i solsken och den allra största efterfrågan kommer från inredarna i New York vilket givetvis påverkar och höjer den svenska prisbilden.
Matta ”Ängarna”, flossa, Märta Måås-Fjätterström, Galleri Frendberg.
– Swedish Grace, guldålder inom svenska möbler och konsthantverk. Möbler och föremål från 1920-30-talet som tilltalar både den svenska och internationella publiken. Det som ställdes ut på världsutställningen i Paris 1925 och tillverkades åren däromkring är ofta extra efterfrågat.
Trädgårdsurnor, formgavs till Världsutställningen i Paris 1925. Sjöström Antik.
– Gärna stora lampor och armaturer i glas och mässing. Belysning som tillverkats för offentlig miljö på sextiotalet är numera väldigt efterfrågat och används i hemmiljö.
– Antika smycken! Stilmässigt är antika smycken helt rätt just nu i en period då svenska kvinnor vågar ta ut svängarna mera i sättet de smyckar sig. Antika smycken är dessutom ett klokt val eftersom kvaliteten är hög, både vad gäller hantverk och material. I jämförelse med nytillverkat får man mycket smycke för pengarna.
– Vackra speglar som andas klass och grace, skänker ljus och ger atmosfär till vilken inredning som helst. En snygg spegel är ett måste till varje hem.
Spegel, Louis XVI, ca 1790, Danmark. Lundgrens Antikhandel
Loppistrender 2015!
Ida Magntorn, journalist och författare till böckerna Urban Vintage, Från Loppis till Salong och Loppisboken har tipsat oss om de hetaste loppistrenderna. Handgjort och hantverk är ledord.
- Amplar av alla slag, helst i makramé.
- Väggbonader, flamskväv eller allra helst om man kommer över en bonad i form av typ en uggla i makramé.
- Allt i trä, skålar, slevar, fat, gärna olika träslag.
- Tavlor med blomstermotiv och fina ramar.
- Keramik, allt från koppar till skulpturer/byster
Amplar är superhett! Allra helst i makramé.
Ny lampskärm på loppisfot!
Läs mer! Ida Magntorn delar med sig av massor av fina tips i böckerna Urban Vintage, Norstedts och Från Loppis till Salong, Ica Bokförlag.
Text: Eva Linetti
Foto: Ida Magntorn, Sveriges Konst- och Antikhandlareförening