Organisera ditt hem
Hon hjälper dig att organisera hemmet! Anna Johannesson är grundare till OrdningsGuiden. Hon är ordnings­expert och har bloggen ordningsguiden.se

Organisera hemmet – Rensa mer och äg mindre = harmoni

Stökigt, överbelamrat eller kaos. Har du fler saker än du har plats för? Den nya trenden inom inredning och livsstil är Less is more. Att äga färre saker ger dig ordning, lugn och harmoni. Men hur får du det när varken tiden eller orken räcker till att rensa och organisera om? Här får du tips och idéer på hur du kan organisera hemmet!

Organisera ditt hem
Oavsett vilken inredningsstil vi gillar så vill vi ha ordning och reda i våra hem. Det hjälper oss att koppla av och får oss att lättare bjuda in andra till vårt hem.

Inredningstrenderna växlar och nu kommer nästa trend som passar alla in­redningsstilar. Den går ut på att skapa harmoni samtidigt som den skapar ordning.

Organisera ditt hem
Samla ihop sakerna på en bricka så ser det mer ordningsamt ut.

Skapa fria ytor

Less is more, minimalism eller att äga mindre är en ny inrednings- och livsstilstrend som går ut på att skapa fria ytor i livet och i hemmet. Ordet minimalism kanske får dig att tänka på ett vitt opersonligt rum med en stol och ett bord. Den nya trenden med ett rensat hem innebär dock inte att du skall skala bort allt utan att du skall anpassa ditt hem efter ditt liv. En singeltjej har behov av en viss mängd saker och en 4-barnsfamilj har behov av andra och fler saker och deras hem ser inte lika ut även om båda är minimalister.

Organisera ditt hem

Gör vardagen trevligare genom att äta på finporslinet istället för att låta det stå i en kartong på vinden.

Rensa ofta

Less is more-trenden betyder att du ska rensa ut alla bra att ha-saker och bara spara de saker som du verkligen använder. De flesta gör misstaget att de rensar för sällan vilket resulterar i ett jätteprojekt. Då är det bättre att rensa lite och ofta, till exempel ett hyllplan i taget, så att du hinner bli klar istället för att bli halvfärdig med hela hyllan. När du rensar kan du dela upp sakerna i fyra högar; spara, sälja, skänka och slänga. Det är en bra metod som funkar även om du bara skall rensa ett hyllplan.

Spara endast på saker som du ser ett konkret användningsområde till. Tänk på att färre saker är lättare att hålla ordning på. Bra att ha-saker kommer sällan till användning och är oftast lätta att skaffa igen.

Har du svårt för att göra dig av med farmors gamla finservis? Då är tipset att använda vackra saker i din vardag. För visst blir pastan och köttbullarna lite godare om de äts på en fin servis. Inred med fina saker som gör dig glad.

Hur rör du dig och var är högarna?

Den ordning som är enklast att hålla är den som utgår från dig och din vardag. Tänk på hur du rör dig i ditt hem och var högarna brukar samlas och skapa en ordning utifrån detta. Sitter du i soffan och läser tidningen så kan du ställa pappersåtervinningen där så slipper du bära iväg tidningen eller skapa en tråkig tidningshög. Genom att tänka i nya banor och på hur en sak kan ha flera användningsområden så kan du minska antalet saker i ditt hem utan att förlora några funktioner. Till exempel kan du ha en tidningsåtervinning som fungerar både som sidobord och tidningsställ.

Samla saker som hör ihop/används ihop och förvara dessa tillsammans. Saker som du använder ofta skall du förvara lättåtkomligt, saker du använder sällan eller någon gång om året, som julsaker, kan du förvara lite mer svåråtkomligt.

Nya inköp

När du köper nya möbler eller förvarningssystem och vill följa Less is more-trenden så bör du tänka igenom både form och funktion. Den nya inredningen måste passa din ordning och inte skapa oreda eller stöka ner. Du kan också se över hur praktiskt ditt hem är, är det enkelt eller krångligt att lägga tillbaka sakerna och finns förvaringen där högarna brukar ligga eller behöver du förbättra din förvaring?

 

6 Tips för mer ordning & harmoni

  1. Rensa ofta och lite. Ta ett hyllplan i taget. Du har fler lediga kvartar än lediga heldagar.
  2. Rensa bort överblivna förvaringslådor. Då kan du inte fylla på igen utan måste rensa oftare.
  3. Samla sakerna på soff- eller köksbordet på en bricka. Det ser mer ordningsamt ut och är lättare att plocka undan om bordet skall användas.
  4. Organisera dina kläder i garderoben efter färg. Enklare att hitta och ser mer organiserat ut.
  5. Ju enklare förvaring desto troligare att du lägger tillbaka. Plocka bort lock som inte behövs.
  6. Den bästa förvaringen är den som bara kräver en hand för att öppnas.

 

ABC för att skapa ditt ordningsamma drömhem!

Organisera ditt hem

A. Rensa
Plocka fram alla saker av samma sort. Till exempel alla dina skor. Fråga sedan dig själv: Hur många har du? Hur många använder du? Jämför svaren och fundera sedan på hur många du behöver? Rensa ut dubbletter, trasiga skor och sådana som du inte använder eller inte använt på länge. Gå sedan vidare till serviserna, trädgårdsverktygen och badrumsskåpet.
Rensa ett område i taget.

 

Organisera ditt hem

B. Sortera
När du är klar med rensningen, fundera på var sakerna ska förvaras för att vara lätta att hämta och ställa tillbaka igen. Organisera allt som används tillsammans ihop. Skapa ett huvudförråd där du samlar till exempel alla skor. I hallen har du ett vardagsförråd där endast de skor du använder just nu finns.
Gör dig av med förvaringslådor som blivit över så kan du inte fylla på igen.

 

Organisera ditt hem
C. Förvara
Dags att skaffa förvaring. Tänk på att ju enklare förvaring du har desto troligare är det att du lägger tillbaka sakerna igen. Skippa lock på lådor och förvaring som kräver flera moment för att öppnas. Passa också på att banta förvaringen så du inte kan fylla på igen. Har du till exempel rensat i dina smink- eller verktygslådor gör dig av med överblivna lådor. På detta sätt kan du inte fylla på utan blir påmind om att rensa när lådan blir full.
Fiffigt med källsortering, hallförvaring och sittbänk i ett.

 

Text: Anna Johannesson

Rensa i köket med Anna

Anna Johannesson är personlig organisatör och driver företaget OrdningsGuiden. Här tipsar hon om hur du skall gå till väga för att rensa ut glas, bestick och porslin.

Ordning i hemmet

Vardagsporslinet behöver du oftast inte rensa ibland eftersom detta brukar vara självrensande (det går sönder). När du har tillräckligt stor brist på tallrikar, glas och bestick blir det en naturlig signal att det är dags att köpa nytt och göra sig av med gammalt.

Finglas, finporslin och finbestick används av naturliga skäl inte så ofta och har därför inte samma åtgång. Vid en rensning i vitrinskåpet kan du därför lätt konstatera om du har många glas, tallrikar eller bestick i udda antal eller som inte används av olika skäl.

Till exempel:

Antalet glas/tallrikar stämmer inte med antalet gäster som du vanligtvis har.

-Eftersom vi umgås med samma människor så har vi behov av en viss mängd porslin.

Lösning: Komplettera porslinet eller avskaffa.

 

Vi dricker inte den sortens dryck eller äter den sortens mat, längre, eller har aldrig gjort.

-Våra dryckes- och matvanor förändras som allt annat.

Lösning: Har du aldrig druckit drycken eller ätit rätten som servisen passar till eller har slutat dricka eller äta den, gör dig av med glasen/tallrikarna/besticken.

 

Porslinet är för ”fint” för att användas.

-Vem är fin nog att äta på mitt porslin om inte jag!!!

Lösning: Gör vardagen mindre vardaglig och använd finporslinet oftare.

 

Vi har favoritglas/tallrikar/bestick.

-Låt inte de dyra designglasen eller tallrikarna samla damm bara därför att de är design. Om du inte använder dem vet ju ingen om att du har fina/dyra designsaker.

Lösning: Sälj dem och köp fler av ditt favoritporslin.

 

Anna Johannesson vill också varna för en stor miss som hon själv gjorde. När hon flyttade hemifrån köpte hon en hel glasserie av samma sort (den på bilden :-)). Gör inte om det misstaget! Efter ett par år var hon så trött på serien så att hon ville göra sig av med allihop. När du köper glas, satsa på olika design så om du tröttnar på t.ex. vinglasen kan du enkelt sälja eller skänka bort dessa utan att spräcka en hel serie. Köp istället glas som matchar varandra som exempelvis är på fot eller har blå dekor så kan du mixa vid dukningen men är inte låst om du vill köpa nya glas.

Lycka till med rensningen!