- Annons -

Blockljus är för många ett måste att ha hemma under det mörka halvåret.

Visste du att du genom att elda ditt blockljus på rätt sätt kan få det att brinna längre och att ta till vara all stearin? Vi visar dig hur.

1. Trimma veken varje gång

ljus

Varje gång du ska tända ditt blockljus ska du börja med att trimma veken till en längd av ca 0,5 centimeter. Använd en sax, en nagelklippare eller en ljussax eller vad du vill, huvudsaken är att du alltid gör detta innan du tänder.

ljus_veke

Varför ska du då göra detta? Jo för det första, trimmade vekar gör att blockljuset brinner med en klarare och renare låga. Otrimmade vekar får ofta en klump i änden som hämmar ljuset att lysa med klar låga.

ljus_sot

För det andra är en för lång veke orsaken till att din ljuslykta blir svart av oset från ditt ljus. Trimmar du veken får du en kontrollerad låga som inte osar.

 

2. Se till att stearinet smälter över hela blockljuset.

När du tänt ditt ljus, släck det inte förrän det översta stearinet har smält över hela ljusets bredd. Detta kan ju ta ett par timmar beroende på hur brett ljuset är så tänk på att du tänder det vid ett tillfälle då du kommer att vara hemma och kan hålla det under uppsikt.

Får du inte allt stearin på toppen att smälta kommer veken att börja sjunka lägre och lägre och det bildas en slags tunnel ner genom ljuset. (Se bilden)

ljus_tunnel

Till slut kommer “tunneln” bli så djup att du kommer ha svårt att tända ditt ljus och framför allt har du massor av stearin kvar längs sidorna som gör att du missar flera timmar av ljusets livslängd.

Det kan ta tid, men om du låter stearinet smälta över hela ljuset varje gång du tänder det kommer det att hålla sig slätt på toppen (se bild) och din lykta håller sig ren och fri från sot tills dess att du bränt ner ditt ljus helt och hållet.

ljus_ratt_brant

3. Köp blockljus med flera vekar.

Det kan ju ibland vara svårt tidsmässigt att kunna ha sitt ljus brinnande länge nog för att det ska smälta rätt, men det finns faktiskt en enkel lösning – köp ljus med två eller tre vekar! Flera vekar gör ju mer värme vilket i sin tur leder till att ljuset smälter fortare.

Tips! Köp inte breda ljus med bara en veke eftersom en enda låga inte kan producera tillräcklig värme för att kunna smälta hela ovansidan.

 

4. Ställ inte ditt blockljus i drag.

ljus_ratt_fel-copy

Försök hålla ditt ljus undan fläktar, luftkonditionering, öppna fönster och ställen där ni går mycket. Draget får lågan att fladdra och detta leder till ännu mer sotmärken på lyktan.

 

 

- Annons -