Altantider – tips för dig som ska bygga altan

Ska du bygga altan? Här får du hjälp på vägen!

Kanske sitter du just nu och funderar på om det inte vore dags att uppdatera altanen.

Oavsett om du skall bygga ny, lägga om, eller bygga till finns det ett par saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Behöver du bygglov? (Källa Boverket)

Ska du bygga en altan till krävs generellt inget bygglov om altanen:

  • Byggs inom 3,6 meter från bostadshuset.
  • Inte är högre än 1,8 meter.
  • Ålaceras minst 4,5 meter från tomtgräns.

Hur hög är altanen?

Höjden mäts från marken vid altanens ytterkant upp till altangolvets ovansida. Staket eller räcke ska inte räknas med, vill du däremot ha ett plank kan det krävas bygglov för planket.

Placerar du ett plank på din altan får den totala höjden på altan och plank högst vara 1,8 meter. Om altan och plank är högre än 1,8 meter krävs alltid bygglov.

Förarbete

Ditt altangolv ska hålla i många år och då gäller det att den har ett stabilt underlag. Har du en befintlig uteplats med stenplattor kan du bygga rakt ovanpå, se bara till att plattorna ligger rätt i höjd.

Har området gräs eller växter behöver du börja med att skapa ett plant och stabilt underlag. Gräv ut ca 15 cm på hela ytan, lägg på en fiberduk och fyll upp med grus. Kratta ut gruset jämnt och se till at det blir ordentligt packat. När underlagen är plant lägger du ut betongplattor för regelverket att vila på, det ger en stabil grund och skyddar stommen från fukt.

Det finns idag flera olika typer av trall att välja mellan, vissa av dem har krav på tätare regelverk medan andra behöver läggas med lutning för vattenavrinning. Se till att kontrollera detta noga innan du sätter i gång.

Hårda sidan upp!

Se till att du lägger dina trallbrädor med kärnsidan upp, den är hårdare och står emot slitage bättre. Om brädan torkar och drar ihop sig blir den då lite konvex vilket gör att vattnet rinner av och du slipper vattensamlingar.

Titta i änden på trallen, med kärnsidan upp ska årsringarna vara som ett leende.

Inga synliga skruvar

Med ett trallverktyg för dolt montage kan du få en altan helt utan synliga skruv, det smidiga verktyget ger dig dessutom rätt distans mellan brädorna och gör det väldigt enkelt att montera.bli

bygga altan 1
Hidden Decking System från Essve ca 1000 kr proffsmagasinet.se

Om du sätter skruven synligt, dra inte skruven för djupt. Försänker du skruven riskerar du fuktangrepp då vatten samlas i hålet.

bygga altan 2

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -