- Annons -

Bygg din egen utedusch

Svalka dig i sommarvärmen med en härlig utedusch. Den här varianten är enkel i både konstruktion och vattenanslutning.

bygga utedusch

Att bygga utedusch börjat bli en allt vanligare grej att göra för villaägare runtom i Sverige – inte minst för att det börjar bli varmare och varmare under vår och sommar. Vem skulle inte vilja lapa sol på altanen och sedan raskt kunna kyla av sig med en svalkande dusch utomhus? Idag finns det många praktiska lösningar för att bygga utedusch med varmvatten, och vi tänkte visa en av de lösningarna i denna artikeln. Drömmer du om en utedusch på sommaren du också så finner du instruktionerna här nedanför!

Detta behöver du:

Imp. stolpe 70 x 70: 2 m

Imp. regel 45 x 70: 4,2 m

Imp. trall 28 x 120: 5,4 m

Skruv: 49 st skruvar i olika storlek

Övrigt: Trälim för utomhusbruk, Vinkelfäste,

Tappventil, Duschset, Trädgårdsslang

Så lång tid tar det: 16 timmar

Så många personer behövs: 1 st

 

Bygga utedusch ritning

 

Så här gör du för att bygga en utedusch (med varmvatten):

Steg 1

Såga till 4 st 740 mm långa bottenreglar B och C av tryckimpregnerad regel 45×70 mm. Markrera och gör 3 st urtag i regeln B och ett urtag i vardera reglarna C för montering halvt i halvt. Lättast går det med en kap- och gersåg. Ställ sågen på halva reglarnas höjd och såga fram och tillbaka innanför markeringarna tills urtaget är klart. Limma och skruva med 2 st trallskruv 4,2×55 mm i varje fog ihop bottenstommens delar.

bygga utedusch med fot

Steg 2

Såga till en 2000 mm lång stolpe A av tryckimpregnerad stolpe 70×70 mm med 15 graders lutning i toppen. Limma och skruva från undersidan fast stolpen mitt på bottenregeln B med 1 st rostfri träskruv 6,0×140 mm.

 

Steg 3

Såga till 6 st 770 mm långa trallbrädor D av tryckimpregnerad trall 28×120 mm. Skruva fast trallbrädorna C med trallskruv 4,2×55 mm. Gör urtag i en av brädorna för stolpen A.

 

Steg 4

Såga trekantiga klossar E ur regel 45×70 mm. Ställ kap- och gersågen på 45 grader och såga klossarna så blir de exakt 90 grader. Den långa sidan blir 140 mm lång.

 

Steg 5

Limma och skruva med rostfri träskruv 6,0×80 mm fast de fyra klossarna E vid basen på stolpen A.

 

Steg 6

Såga till två trekantiga klossar F ur regel 45×70 mm. Den långa sidan ska vara 95 mm och triangelns höjd blir då 60 mm. Förborra stödklossarna F och limma och skruva med trallskruv 4,2×55 mm fast dem med överkanten 1130 mm upp på sidorna av stolpen A.

 

Steg 7

Såga till en 260 mm lång hylla av trall 28×120 mm. Gör ett urtag 70×70 mm för stolpen A mitt på hyllan. Lägg hyllan på plats. Förborra genom F och skruva fast den underifrån med trallskruv 4,2×55 mm.

bygga utedusch med varmvatten och kran

Steg 8

Montera ett vinkelfäste och en tappventil på stolpen. Montera en slangkoppling på vinkelfästet. Montera ett duschset och anslut duschslangen till tappventilen. Sätt en snabbkoppling för slangen på tappventilen för anslutning av trädgårdsslangen.

 

Steg 9

Koppla trädgårdsslangen från duschblandaren i badrummet. Skruva av duschslangen från inneduschen och skruva på en halvtums snabbkoppling för trädgårdsslangen. Ställ in temperaturen och dra slangen genom fönstret till uteduschen. Om slangen av någon anledning lossnar så rinner vattnet ner i badkaret eller golvbrunnen i duschen och ställer inte till med någon skada. En liten varning kan vara befogad. Att koppla slangen till en kran med svängbar pip är riskabelt. När man stänger av kranen ute vid duschen kan det bli ett tryckslag så att pipen i värsta fall hoppar ur läge.

 

Steg 10

Koppla bort trädgårdsslangen, lämna ventilen öppen och skruva bort uteduschens duschslang inför vintern. Förvara duschslangen inomhus.

bygga utedusch med varmvatten

TIPS!

Ett klassiskt sätt att få lite varmare vatten i uteduschen är att låta slangen ligga framme i solen. Nackdelen är att man då får hett vatten först och iskallt efter ett tag. Ett bättre alternativ är att ansluta trädgårdsslangen till inneduschen.

Text: Jenny Olsson [email protected]  Foto: Byggmax.

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -