- Annons -

Bygga staket i trä – bra att veta

Hägna in tomten på ett snyggt och smart sätt genom att bygga ett staket. För att bygga staket finns det en del saker som är bra att veta. Men också vad du behöver reda ut innan bygget kan sätta igång.

Vill du inte bygga staket helt själv finns det färdiga staket på marknaden. För dig som är sugen på att bygga staket själv från grunden så följer här tips för alla – oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren byggare.

bygga staket

Förberedelser och planering – bygga staket

Hur ska ditt trästaket se ut? De estetiska bestämmelserna kan i många fall vara de svåraste, eftersom det är svårt att tänka sig hur ett staket kommer att passa in på tomten innan det är färdigt.

Det du kan göra är en finskiss över tomten, på så vis får du också klart för dig hur staketet ska placeras och hur stort det kommer att bli. Googla och ta promenader i grannskapet för att inspireras av andra.

Det finns såklart många sätt att placera staketets plankor på, men de tre vanligaste sätten är att antingen sätta dem lodrätt, vågrätt eller diagonalt. Lodräta staketplankor ger ett vassare utseende, vågräta ett lugnare utseende och diagonalt placerade ger ett mer iögonfallande utseende.

Det finns här inga rätt och fel, utan handlar mest om vad som passar dig och din tomt. Fundera över vilka krav du har på staket vad gäller hur det ska påverka din tomt, hur skuggan ska falla och hur kraftfullt det ska vara – något som kan vara bra att lägga extra krut på om du har barn eller hund.

Annat viktigt att bestämma sig för innan du ska bygga staket är om staketet ska vara slutet eller det ska gå att ta sig igenom enkelt. Dock är det viktigt att vinden kan blåsa mellan plankorna för att det inte ska välta.

Staketvirke och staket höjd

Det finns många praktiska frågor som behöver besvaras inför ett staketbygge. Kolla med dina grannar om de önskar staket innan du sätter igång med dina planer, vill de ha staket mot din

tomt så kanske ni kan dela på vissa kostnader. Bestäm vilken höjd på staket du vill ha, det rimmar ofta med ditt syfte för staketet. En annan viktig aspekt är att bestämma vilket material du ska använda. Tänk på att välja ett virke som håller länge. Det kan vara värt att satsa lite extra på ett kvalitativt material.

I bygghandeln finns det gott om prisvärda impregnerade material som motverkar röta på ditt staket. Håll utkik efter impregnerat, tryckimpregnerat eller ett träslag som tål markkontakt bra, som ek exempelvis.

Tjocka material och dimensioner håller i regel längre. Vill du måla staketet behöver du inte välja ett dyrare träslag, eftersom dess patina inte kommer att synas på samma sätt.

Staket bygglov – vad gäller?

Om du ska bygga ett staket som är under 1,8 meter och som placeras inom tomtgränsen behövs inget bygglov. Om staketet ska placeras mindre än 4,5 meter från tomtens gräns – behövs ett skriftligt tillåtande från granne, annars behöver du söka bygglov för staket.

Det smartaste inför ett staketbygge är att kontakta Byggnadsnämnden i din kommun och få all information om vad som gäller just där, reglerna kan skilja sig åt beroende på vart du bor. Läs mer om bygglov på Boverket.se.

Staketstolpar och byggprocess

När ovanstående saker är fastställda och allt material är inhandlat är det dags att bygga staketet. Börja med att placera ut trästolparna som utgör stommen för staketet. Här finns lite olika metoder att tillta.

Antingen kan du sätta stolparna i marken och gjuta runt dem, gjuta en plint med ett stolpfäste på eller köpa ett färdigt att gräva ner. Om du gärna slipper gräv och gjutande kan du även slå ner spetsiga stolpspjut eller metposter i marken sedan fäster dina staketstolpar i.

Det är viktigt att impregnera dina staketstolpar extra på den del som ska vara under markytan och 1 decimeter ovan för att skydda mot röta. Sätt gärna stolptak på stolparnas ovansida för att skydda mot regn.

Nu är det dags att stegvis bygga planket på grundstolparna. Tänk på att hela tiden bygga ribborna överlappande eller med samma avstånd för att få till snygga mönster.

Glöm inte vinkelhake och vattenpass samt att fästa planket ordentligt med rostskyddad trallskruv! Avsluta alltid med att slipa av sågade kanter.

Lycka till!

- Annons -