Få dörrar & fönster att stämma med husets karaktär
Ett lyft för husets ansikte utåt!
Att byta fönster och dörrar är inte bara en omfattande renovering och utgift utan även en stor förändring av fasaden. Här har vi samlat tips och råd om hur du får dina nya fönster och dörrar att stämma med husets karaktär, omgivningen och helheten.
Idag kan du få nästan vilka former du vill på ditt fönster.
Fönster bredvid dörren ger en ljusare hall.
När du ska byta dörrar och fönster är det inte bara kvalitet och priser som ska räknas in. Stadsarkitekten Henrik Wibroe på Växjö kommun menar att det är viktigt att börja i rätt ände och att fundera över vilken karaktär hela huset har, vilka traditioner det bär på arkitektoniskt och hur området runtomkring ser ut.
– Med tradition avses till exempel kulörer som ska passa till byggnadsstilen och omgivningen, säger Henrik. I städer finns ofta flera så kallade karaktärsområden där husen liknar varandra och där arkitekten haft en gemensamhetstanke vid uppförandet. Det kan vara grupphusområden med likadana hus eller områden från en viss tidsepok, byggda av samma material.
Många olika sorters fönster kan behövas för bästa ljusinsläpp.
Ett bygglovsärende
Som stadsarkitekt hanterar Henrik Wibroe många byggärenden. Stadsbyggnadskontoret är ju en myndighet som ger och avslår bygglov.
– Generellt är vi tillåtande och tar gärna ett samtal med villaägaren för att tankarna ska hamna rätt från början. Man ska komma ihåg att varje tidsepok inte har byggt det ultimata. Hus kan absolut utvecklas vid en renovering eller ombyggnation. Vi ska ju älska våra hus och leva i dem!
Henrik Wibroe
Fönster och dörrar är en del av husets karaktär
– Ytterdörren är ju övergången från det yttre, det offentliga, in i det privata. Den ska vara personlig och samtidigt stämma med husets karaktär, säger Henrik.
Ytterdörren får gärna ”lyfta” huset.
Vid val av fönster gäller i stort sett samma sak som med dörrar.
– Fönstren är ju en del av husets gestaltning. Man får ta ställning till deras placering i fasad, storlek och indelningar. Det kan vara ok att byta material och öppningsmöjligheter medan mellanrummet mellan fönstren måste behållas för att känslan i vad du ser ska passa med helheten. Att höja en bröstning för ett fönster är oftast ingen stor sak, men det bör stämma med husets arkitektur.
Populärt att byta till större fönsterpartier
Var tid har sina favoriter och idag bygger vi gärna med traditionella fönster med bröstningar. Även vertikala, höga fönster som fungerar att ha tack vare golvvärme kommer mer och mer. Öppna, samlade fönsterpartier är populärare än små fönster.
Kvalitet på produkterna bör också spela in i valet. En ”billig” dörr satt i en påkostad fasad kan dra ner hela uttrycket.
Hämta inspiration i ditt område
Ett gott råd är därför att titta i böcker om hus och dess historik. Om du bor i ett så kallat egnahemsområde har det sin typiska stil. Och om du valt en mexitegelvilla från sjuttiotalet förmedlar den en annorlunda atmosfär. Kanske har just ditt bostadsområde och hus en specifik historia att berätta? Då kan den ge direktiv om val av dörrar och fönster.
Oftast är vi likasinnade i våra önskemål om hur vi vill bo. Mer sällan vill någon sticka ut. Dock finns områden där detaljplanen är mer liberal. Då har också de som valt att bo där gjort ett aktivt val, kanske för att ha möjlighet att sätta en egen prägel på hus och trädgård. Om du vill skapa ett speciellt boende så hitta en arkitekt du är i samklang med och som kan driva bygget åt rätt håll.
Tidsandan påverkar
I Sverige finns närmare två miljoner villor som emellanåt byter ägare. Självklart vill man sätta sin egen prägel på boendet. Man ska dock komma ihåg att en förändrad villa med tiden blir omodern. En ursprunglig villa är däremot alltid tids-typisk. Att medvetet renovera eller återställa är därför att föredra. Så leta gärna i böcker, på internet eller ännu hellre i ursprungsritningarna efter hur huset kan ha sett ut i originalskick. Ingen vill förstås bo i ett museum så kanske är det inte eftersträvansvärt att i varje detalj återta ursprunget. Men en finkänslighet för balansen mellan då och nu kan vara värdefull.
Idag är det inga problem att behålla en gammal spröjsad stil när du väljer ny dörr.
Trender
Att slippa underhåll på fönster ger mer tid och pengar över till annat. Aluminiumprofiler ger den friheten och kan ändå låta fönstret behålla sin klassiska design med träkänsla.
Hur inomhusklimatet och energisparandet påverkas betyder också mycket. Stora glaspartier efterfrågas mer och mer för att släppa in ljus. En traditionell fönsterdörr med intilliggande fönster kan till exempel ersättas med ett skjutparti i glas. Hallar behöver ofta ljus utifrån och det är mycket populärt med fönster i ytterdörren. Om huset ska behålla karaktär från sitt byggår finns gott om dörralternativ som fångar upp stilen. Ett fönster med spröjs i halvrunda fönster kan vara en sådan tidstypisk detalj från 40-talet. Vad gäller dörrfärger väljer vi mest vitt, grått eller trä. Kanske med en färg på utsidan och en annan på insidan. Emellanåt sticker en och annan färgklick ut och kanhända blir det mer av färger framöver.
Funkisstil! Fint med fönster och fönsterhakar som passar till husets helhet, både arkitekturen och inredningen.
Att tänka på när du väljer dörrar och fönster
När huset ska byggas eller renoveras är det mycket att ta ställning till. Ska valen bli klassiska eller spegla nutiden? Kanske vill man blanda. Många firmor gör kostnadsfritt hembesök för att hjälpa kunden bestämma vilken typ av fönster eller dörr som passar bäst. Och det är en service man ska ta emot för att undvika kostsamma felköp. Dessutom tänker leverantören på detaljer som kunden kanske missar såsom säkerhetsaspekten och val av glas. Ljusinsläpp via sidofönster och tips om stämningsbelysning vid ytterdörren kan också vara värdefullt att få en fackmans åsikt om.
Idag finns både rullgardiner, mörkläggning och insektsnät till takfönster.
Dörrar och materialval
När du väljer dörr tänk på hur utsatt dörren kommer att sitta. De olika tillverkarna har nämligen olika krav på hur dörren ska skyddas för att den ska tåla väder och vind och för att garantin ska gälla. Många kräver att man ska ha någon form av skärmtak ovanför, och det finns till och med regler för hur stort det ska vara. Det är ju viktigt att man inte sätter en dörr som rent designmässigt passar ett minimalistiskt hus och struntar i entrétak om dörren kräver det. De flesta moderna dörrarna byggs i någon form av fuktbeständig HDF, komposit eller aluminiumbeklädd komposit. Kommer man bort från HDF brukar det betyda att man inte behöver ett skärmtak och att dörren kan målas i mörkare nyanser utan att man förlorar garantin.
Denna aluminiumklädda dörren behöver inget skärmtak för att garantin ska gälla.
Nu för tiden finns massa härliga färger att välja på både till dörrar och fönster! Tänk bara på att vissa är mer eller mindre väderbeständiga. Dessa dörrar från Swedoor.
Materialval när du byter fönster
Vilket material du ska välja till dina fönster får styras av personliga preferenser. Det finns trä, plast och aluminium. Trä är det klassiska materialet för både karmar och båge. Med rätt underhåll och virke av hög kvalitet kan ett sådant fönster hålla längre än en livstid. De påverkas å andra sidan av väder och vind och kan angripas av svamp. Och de behöver slipas, oljas och underhållas. Furu är vanligast, men även ädelträ som ek, teak och lärk finns. Plastfönster är kända för att vara lätta att underhålla. De behöver bara tvättas. Idag finns de i mängder av utseenden och det är till och med svårt att se skillnad på materialen. Aluminiumklädda träfönster är ett annat alternativ som inte heller kräver något underhåll. Fördelen med dem är aluminiumklädseln skyddar fönster på utsatta lägen och att det är trä på insidan.
Stora härliga fönster passar bra i lummig trädgård.
Du behöver inte välja en fönsterfärg som bryter. Svarta fönster till svart hus blir effektfullt. Här får dörren ta för sig istället!
Tips och råd!
- Välj fönster och dörrar utifrån husets och områdets historik och karaktär.
- Fundera över vad huset och området vill förmedla. Hur kan det återspeglas i fönster och dörrar?
- Diskutera med stadsbyggnadskontoret innan du börjar förändra din fasad.
- Titta i böcker om hus och dess historik. Leta på internet.
- Material med kvalitet höjer helhetsintrycket – och husets värde!
- Vill du att ditt boende ska sticka ut? Välj då ett område med liberal detaljplan.
- Om du renoverar behöver inte allt vara enligt original, men tänk på balansen mellan då och nu.
- Gammal stil finns även att få i moderna underhållsfria material. Det ger tid och pengar över till annat.
- Tacka ja till kostnadsfria hembesök av fackmän. De har öga för husets karaktär och kan marknadssortimentet.
- För enhetlighet och grannsämja: Skaffa gemensam kunskap om huset och området och inspirera varandra till val som passar helheten.
Text Åsa Andtskär. Bilder: Swedoor, Ekstrands, Velfac, Velux, Hemmafönster, Dooria, SP Fönster.