Byta eller ta bort tröskel

Vill du byta tröskel? Eller rent av bli av med den? Här följer en guide till hur du kan göra för att byta ut en gammal tröskel till en ny och fin, eller om du hellre vill ta bort tröskel och lämna utrymmet slätt och fint. Läs om hur du gör här!

I nyproduktioner har tröskeln börjat lysa med sin frånvaro. Den är inte alltid handikappvänlig och många av oss slår tårna i dem titt som tätt. Ändå finns det många bra fördelar med en tröskel och vill du byta ut en gammal trasig tröskel finns det några knep vi delar med oss här.

  • Trösklar förhindrar drag mellan rummen och har en ljuddämpande effekt mellan dörren och golvet när dörren är stängd.  

Byta tröskel

byta tröskel

Kanske har du höga trösklar hemma och vill göra dem handikappanpassade? Eller också börjar trösklarna se gamla och slitna ut, spikarna sticker upp eller små träflisor ger stickor i fötterna.

Att byta ut gamla trösklar till nya gör otrolig skillnad på det samlade intrycket av ditt golv, och att byta dem behöver inte vara svårt. Det hela beror på hur de gamla trösklarna var monterade, om det är standardmått på din dött och om du vill göra några avancerade förändringar på tröskeln. Vi går igenom hur man gör!

Steg 1: Ta bort tröskel

Börja med att ta bort den förra tröskeln. Då kan du återanvända måtten på den om du är nöjd med tröskelns djup, och du kan använda samma bredd. Du kan också utgå från den om det var något du tyckte var fel med den, till exempel om du upplevt att den varit för hög och i vägen för tår, rullstol eller annat.

  • Lossa skruvarna eller spikarna på den gamla tröskeln.
  • Om tröskeln är i trä får du såga ut tröskeln några centimeter från karmen.
  • Bänd upp tröskeln med en kofot och hamra bort de resterande bitarna intill karmen med hjälp av ett stämjärn och en hammare.
  • Är det en gammal tröskel kommer den eventuellt vara nedsänkt i golvet. Detta kan du täcka upp genom att såga till ett plank i rätt mått och fästa med skruv.

Vill du inte gå vidare och placera en ny tröskel kan du välja en passande färg och material på planket för att anpassa den till resterande golvstruktur.

Steg 2. Välja ny tröskel

välja tröskel

På din byggvaruhandel finns det färdigslipade trösklar i standardmått som passar till de flesta dörrar. Börja med att mäta upp hur djup din nya tröskel bör vara, och fundera på om du vill att den ska ha vara i samma höjd eller inte. Tänk på att en ändring av höjden kommer påverka dörrens avstånd till tröskeln.

Det finns trösklar i olika material och nyanser. Vilken som passar bäst för ditt hus beror på vilket material ditt golv har, om du vill handikappsanpassa tröskeln, om du vill behålla eventuell allmogestil på trösklarna och så vidare. Utgå från dina egna förutsättningar och vad du själv tycker blir snyggt. En del vill ha trösklarna små, rundade och neutrala, medan andra föredrar de lite mer robusta trösklarna i en färg som passar omgivande karm.

Gör en egen tröskel

Är din gamla tröskel i en gammal huskarm och du vill ha den lite mer klassiska “tvåstegströskeln” med en förhöjd trapplist på tröskeln – kan du göra tröskeln själv.

Mät ut en planka i samma dimensioner som den förra, och en smalare i samma längd. Den smalare biten kan du enkelt limma fast med trälim. Se till att slipa bitarna ordentligt och lacka dem med härdlack så de håller längre.

Steg 3. Montera ny tröskel

När du ska montera fast den nya tröskeln ska du se till att det den har samma dimensioner som den förra tröskeln. Går tröskeln under karmen någon centimeter eller två kan du, om det behövs, slå ut urtaget med ett stämjärn.

Kila sedan fast tröskeln på plats och skruva in den snett genom karmen. Om det fanns kvartslister på den förra tröskeln monterar du slutligen fast dem på den nya också.

Hoppas våra råd om att byta tröskel hjälper dig på vägen!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -