- Annons -

Byta fönster

Är det dags att byta ut gamla uttjänta fönster, ge huset ett yttre lyft eller dra ner på uppvärmningskostnaderna? Villaliv hjälper dig att välja, reder ut begreppen och ger dig ett grund att stå på när du fattar ditt beslut.

 

Innan du sätter igång med fönsterbytet kan det vara bra att fundera över anledningen. Så att du gör ett bra val, både för plånboken och miljön.

Många fönster ljust vardagsrum och kök öppen planlösningFönsterbyte

Hur mycket sparar du?

Många vill byta fönster för att spara energi och dra ner på uppvärmningskostnaderna. Men hur mycket sparar du och hur lång tid tar det innan kostnaden för fönsterbytet går att räkna hem? Att du sparar pengar är klart, men hur mycket och hur snabbt beror på många faktorer. Byter du till nya fönster med lägre u-värde kan du sänka värmen inne och behålla samma komfort. Därmed sparar du rent teoretiskt pengar varje månad. Hur lång tid det tar innan du kan räkna hem det beror bland annat på hur huset i övrigt är isolerat, var i landet du bor och vad de ursprungliga fönstren är av för typ. Vill du dra ner maximalt på värmekostnaderna bör du även se till helheten och fundera på fler åtgärder som uppvärmning, tilläggsisolering och den dagliga värmeförbrukningen.

“Fönster har lång livslängd och kommer att sitta där länge.”

Fönsterbyte – Villaliv guidar dig! bild 1

– Det finns även åtgärder du kan göra för att underhålla dina fönster. Allt från att regelbundet se över tätningslister till att komplettera med extrarutor där det är möjligt, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten. Det finns fler aspekter, än bara de ekonomiska, som kan vara intressanta vid ett fönsterbyte. Kanske tycker man att det blir snyggare med nya fönster, att det ger huset ett lyft och höjer inomhuskomforten med minskat kallras från fönstren. Ett fönsterbyte ger också möjligheter att välja moderna funktioner och avancerade tillval på rutorna, till exempel solskydd, bullerdämpning eller självrengörande glas.

– Fönster har lång livslängd och kommer att sitta där länge, därför är det viktigt att du väljer bland de energieffektiva fönster som finns på marknaden idag. Det är också viktigt att fönstren monteras rätt, en felaktig installation kan bidra till just kallras, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Fönsterdörrar och fönster med spröjs

Nya fönster

Börja med att utvärdera de alternativ som finns på marknaden. Villaliv har tagit hjälp av Lars-Göran Johansson, fönsterexpert på Trä- och Möbelföretagen, för tips och råd om vad man ska tänka på.

Material

Det absolut vanligaste är fortfarande träfönster som står för över 90 procent av marknaden. Av dem är så kallade trä-alumi niumfönster mest populära med 65 procent av träfönstermarknaden. De har en kappa av aluminium på utsidan som skyddar mot väder och vind. Trä-aluminiumfönster
kräver inte lika mycket underhåll mendet kan finnas anledningar att välja vanliga träfönster.

– Väljer man målade träfönster får man räkna med ett visst underhåll men träfönster är därmed också lätta att reparera. Många som väljer träfönster gör det också för att de passar bäst till husets karaktär, till exempel äldre hus, säger Lars-Göran Johansson.

Ett trä-aluminiumfönster är också relativt lätt att reparera genom att byta ut en skadad aluminiumprofil. Plastfönster däremot, är lite knivigare.

– Plastfönster är inte mer underhållsfria än ett trä-aluminiumfönster och de bra varianterna kostar lika mycket som ett träaluminiumfönster. Ett plastfönster som går sönder kan man inte göra mycket med, det är bara att byta ut, säger Lars-Göran Johansson.

Gamla två-glasfönster ger upphov till kallras på grund av innerrutans låga temperatur.

Nya tvåglasfönster har dubbelisolerrutor med ett lågemissionsskikt och gas i luftspalten emellan. Det gör dem mer energieffektiva än den gamla typen. Enligt Lars-Göran Johansson är tre-glasfönster att rekommendera om man ändå ska byta.

– Kostar man på ett fönsterbyte tycker jag absolut att man ska satsa på tre-glas. Visst finns det två-glas där du kommer ner i uvärde ganska bra men ett tre-glas står bättre emot yttre förhållanden. Själva bytet av fönstren kostar ju lika mycket så då tycker jag att det är lika bra att sätta in ett så bra fönster som möjligt.

Velux pivåhängt takfönster i snedtak ovanför kök

Fönstrens funktion

Utbudet av fönstertyper och funktioner är stort och det dyker upp nyheter hela tiden.

Allt ifrån fönstrets konstruktion till glasets egenskaper. Börja med att se över ditt hus och fundera över vilka fönsterfunktioner som behövs i de olika rummen. Först och främst, vilka fönster behöver vara öppningsbara?

– Ett nödvändigt ont är att du måste kunna putsa fönstren på ett smidigt sätt. Fönster som du inte har tillgång till från utsidan bör därför vara öppningsbara. Precis som fönster i rum där du vill kunna vädra, men inte minst i rum där du av säkerhetsskäl behöver kunna ta dig ut i en nödsituation. Sovrum är ett typiskt exempel på rum där man kanske vill välja öppningsbart, säger Lars-Göran Johansson. Fönster ska inte bara hålla värmen inne.Att stänga ute buller och solljus är andra funktioner som ökar inomhuskomforten.

– Byter du från två-glas till tre-glas blir ljudreduktionen utifrån avsevärt bättre.

Men bor man väldigt utsatt för till exempel trafikbuller bör man överväga att välja glas som har extra ljudreduktion. Har man en sida av huset som är väldigt utsatt för solen kan man sätta solskyddsglas. Det finns kombinationsglas som ger ett extra skydd mot solen utan att vara färgade, säger Lars-Göran Johansson.

Fönsterbyte – fönster med spröjs

Välja leverantör

När du bestämt dig för vad det är för fönster du vill ha, börja med att göra upp en kravlista och ta in pris från olika leverantörer. Det lönar sig att jämföra priser.Många leverantörer erbjuder en helhetslösning där de både tar mått innan beställningen och monterar de färdiga fönstren. Det är förstås det allra smidigaste men det är heller inte omöjligt att byta fönstren själv om man är någorlunda händig och vill spara en slant.

Text Jenny Knudsen Sengoltz.

- Annons -