- Annons -

Garageportsguiden – Garageporten spelar roll!

garageportsguiden-belysning

Ännu snyggare med belysning!

Fasadens utseende spelar stor roll. Inte bara för dig och er som bor där, utan också för grannarna och för hur potentiella köpare uppfattar huset. Kanske har du en tung gammal vipport från 70-talet med rostiga fjädrar? Eller planerar du att bygga ett nytt garage? Om du planerar ditt köp och väljer bra kvalitet så håller din nya garageport i 20-30 år.

När du ska köpa garageport gäller det att välja rätt modell för platsen. Det handlar om att välja bekvämlighet, kvalitet, säkerhet och köp-trygghet. Här kan du läsa om just det och jämföra de olika portmodellerna. Besök sen en återförsäljare, titta på garageporten i utställningen och välj yta, färg och design. Du kan också utnyttja möjligheten till ett kostnadsfritt hembesök som många återförsäljare erbjuder.

Ska klara vårt klimat
Att köpa kvalitet kostar ett par tusenlappar extra och syns tydligt på finish, skarvar och sektionsövergångar. Vill du ha en garageport som håller i 20-30 år så är det viktigt att välja portar som är tillverkade för de nordiska väderförhåll-andena. De ska klara att variera mellan värme och kyla och tåla riktig kyla och hög fuktighet. Det gör att de behöver ha ett bra isolseringsvärde, rostskydd och beständighet mot värme och kyla. Idag finns en del kortsiktiga företag som importerar garageportar i stora volymer med lite lägre kvalitet och säljer till låga priser, sen upphör de när lagret är sålt. Väljer du etablerade varumärken kan du lätt få support, reservdelar och garantier på upp till 10 år.

Motordrift eller inte?
Att slippa kliva ur bilen för att öppna garageporten är bekvämt. Merkostnaden för motordrift är så pass liten och förenklar funktionen, samtidigt som det förlänger livslängden på garageporten. Dessutom är en stängd garageport med motor alltid låst medan en garageport utan motor kan vara stängd men olåst.

Kan man montera själv?
Den stora delen av montagearbetet är ofta demonteringen och hanteringen av den befintliga garageporten med dess ibland otäcka och kraftiga fjädrar. Att montera själv går alldeles utmärkt men för en lekman kräver det ofta att man är två personer och att man följer montage-anvisningarna noga. Det är viktigt att porten blir väl balanserad för en tyst och bekväm gång. Värt att veta är dock att garageportsmontage innefattas av ROT-avdraget vilket innebär att din nya garageport med fördel kan köpas tillsammans med montage till ett förmånligt pris.

Miljö- och hållbarhet
De flesta garageportar hos de kända svenska leverantörerna tillverkas i Europa, där man sätter människan och miljön först. Titta efter CE-märkningen som betyder att produkten är godkänd enligt europeisk standard.

Priser
Du kan få en garageport från någon av de välkända svenska leverantörerna från ca 14 000 kr och uppåt med montage efter ROT-avdrag. Då ingår att de tar bort den gamla porten, monterar en ny med motor och fjärrkontroll.

Vipportar

garageportsguiden-vipportar
 • Ett billigare alternativ.
 • Enkel att montera.
 • Något sämre isoleringsvärde än takskjutportar.
 • Något lägre säkerhet än takskjutportar vad avser klämskador.
 • Tar plats i och utanför garaget vid öppning/stängning.
 • Inte optimal med motordrift.

Rullportar

garageportsguiden-rullportar
 • Tar liten plats i garaget.
 • Start och stopp sker med tyst och mjukgående motor.
 • Lätt att underhålla.
 • Möjlighet till en unik design.
 • Ofta sämre isoleringsvärde än takskjutportar.
 • Kräver ett högre invändigt utrymme i garaget för montage.

Takskjutportar

garageportsguiden-takskjutportar
 • Den vanligaste modellen.
 • Hög säkerhet, både gällande klämrisk och skydd mot inbrott.
 • Bekvämt med motorstyrning.
 • Isoleringsmässigt det bästa alternativet.
 • Frilägger hela öppningen vilket medför större genomfartsmått. Underlättar också på vintern vid exempelvis skottning av snö då den inte tar plats framför garaget vid öppning/stängning.
 • Kräver ett visst takutrymme.
garageportsguiden-gogogate

Med Gogogate2 kan du koppla din portautomatik till din mobil, smartwatch eller dator. Öppna, stäng eller övervaka ditt garage på distans. Perfekt när du får hemleveranser.

Slagportar

garageportsguiden-slagportar
 • Bra alternativ om garaget huvudsakligen används som förråd och när man använder garaget som en ingång.
 • Skrymmande vid öppning/stängning.
 • Är inte godkänd med motordrift.
 • Ej optimal till bilgarage eftersom du måste ha mycket fri yta framför porten för att kunna öppna den.

En kvalitetssport ska klara att stängas 4-6 gånger om dagen i 20-30 år. Denna heter Superior 42 och kommer från Crawford.

 

Läs expertens bästa garageportstips!

Andreas Hörmann beskuren

Garagexpertens bästa tips!
Andreas Malmström är försäljningschef på Hörmann och har god erfarenhet från branschen. Vi har bett honom om hans bästa råd inför köpet.

Tänk långsiktigt
Det är viktigt att tänka långsiktigt när du ska välja ny garageport då porten är en investering och ska användas i många år framöver. Idag finns ett stort utbud av garageportar i olika modeller, mått, utföranden, strukturer och färger. En ny garageport höjer inte bara utseendet utan också värdet på hela fastigheten.

Följ med tekniken
Under de senaste åren har elektroniken till portarna utvecklats snabbt. Det gör att du idag tryggt och säkert kan styra din garageport, grind och entrédörr samt avläsa om enheten är öppen eller stängd med din smartphone och en app.

Använd ROT-avdraget
Att montera din nya port själv är förstås möjligt, men att välja till montage av porten är en bra och säker lösning. Montaget är också ROT-berättigat.

Öka säkerheten med motordrift
Välj till motor från start. Det är bekvämt, men också det bästa ur säkerhetssynpunkt. Tänk dock på om det finns en separat ingång till garaget. Om inte krävs en så kallad invändig nödfrikoppling så att du kan låsa upp porten med nyckel om du till exempel råkar ut för ett strömavbrott.

Köp med garanti
Välj en leverantör som ger lång garanti och tillhandahåller service och support. Det kostar kanske ett par tusenlappar mer men det är det helt klart värt i längden.

Text Eva Linetti

- Annons -