- Annons -

Hemlarmen säljer som aldrig förr. Men inte för att folk är ängsliga, menar Fredrik Sundin på bevakningsföretaget G4S: — Numera finns ett annat intresse för att se om sitt hus och skydda sig från inbrott, översvämningar och bränder, säger han.

hemlarm

— Många tycker att kostnaden för ett larm är ett lågt pris att betala för att slippa oroa sig för vad som händer hemma när man inte är där, säger Johan Holmqvist, affärschef konsument på Securitas Direct.

De senaste tio åren har larmförsäljningen till privatpersoner formligen exploderat. Och kurvan fortsätter att peka spikrakt uppåt, 2007 installerades ungefär 60 000 bostadslarm i Sverige, en ökning med över 30 procent jämfört med året innan. En förklaring till larmboomen är att ny, billigare teknik har gjort att priserna sjunkit drastiskt. Tidigare kunde ett inbrottslarm gå loss på 20 000 kronor. Nu ligger de två största säkerhetsföretagen Securitas Direct och G4S bästsäljande larmpaket på mellan 4000 och 8000 kronor. Och för en månadskostnad på ett par, tre hundralappar är man då ständigt uppkopplad mot företagens egna larmcentraler dygnet runt, året om. Förutom inbrottsskydd kan man också välja att koppla ett antal andra funktioner till larmet.

— Ett modernt larmpaket består av så mycket mer än bara inbrottslarm. Numera fokuserar man mycket på allmänt skadeförebyggande. Man kan till exempel ha vattendetektorer som känner av om diskmaskinen springer läck, brandindikering direktkopplad till larmcentralen, eller temperaturvakt som slår larm om temperaturen sjunker under fem grader i huset, säger Fredrik Sundin, affärsområdeschef Hemlarm på G4S.

Han tror inte att hemlarmsboomen de senaste åren bara beror på lägre priser eller på att folk i dag skulle vara mer ängsliga. I stället menar Sundin att det är en generationsfråga, dagens egnahemsägare har helt enkelt en annan attityd till hemlarm än man haft tidigare.

— Numera är det helt naturligt att sätta in ett larm om man köper villa. Det finns ett annat intresse för att se om sitt hus och skydda sig från inbrott, översvämningar och bränder, säger Fredrik Sundin. Johan Holmqvist utvecklar resonemanget:
— Det man köper är bekymmersfrihet. Många funderar mycket på att något kan hända, då är det skönt att kunna köpa en tjänst som ger ökad trygghet. Det fungerar på samma sätt som en försäkring – det känns bra att veta att man har ett skydd om något skulle hända.

Ett typiskt grundlarmpaket består av en centralenhet med batteribackup och inbyggd siren, en trådlös manöverpanel, rörelsedetektorer, magnetkontakter och rökdetektorer. Material, service och väktarutryckningar ingår. Många försäkringsbolag ger rabatt på premien, så det är en bra idé att kolla vilka larm de godkänner innan man väljer.

Fyra sätt att skydda sig mot inbrott:
• Grannsamverkan är A och O. Någon som håller koll när du är bortrest, vattnar blommor, tänder och släcker lampor, gör fotspår i snön eller skottar kan vara skillnaden mellan om tjuven beslutar sig för just ditt hus eller inte.

• Allmän uppmärksamhet på folk som inte verkar ha i området att göra. Om någon irrar omkring till synes planlöst, fråga vänligt om personen söker någon.

• Bra, robusta säkerhetsdörrar och godkända lås med skalskydd, samt fönsterlås.

• Ett godkänt larm med väl synliga skyltar som aviserar att huset är larmat. Svenska stöldskyddsföreningen har kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig välja rätt larm.

Tre larmtyper

• De som larmar till en larmcentral och vidarebefordrar larmet till en väktare. Endast Securitas och G4S har egna larmcentraler, övriga företag kopplar till SOS Alarm.

• De som larmar lokalt via en siren på huset.

• De som skickar ett meddelande till din mobil, gsm-larm.

Fakta

Ungefär 10 procent av Sveriges villaägare har larm, i USA har 30 procent larm.

• 60 000-70 000 villalarm tillkommer varje år. Branschorganisationen Swelarm har 160 medlemmar och omsatte sex miljarder kronor 2007. De fyra största säkerhetsbolagen Securitas Direct, Sector Alarm,G4S och Trygga Hem har över 90 procent av säkerhetsmarknaden.

• 2008 amäldes 18 158 inbrott i bostad. Det är 1240 fler än 2007, en ökning med sju procent. Antal brott per 100 000 invånare: 198.

- Annons -