Inreda friggebod till gäststuga – gör såhär!

Inreda friggebod till gäststuga – gör såhär!

En friggebod är ett alldeles utmärkt boende för gäster! Det är inte bara mysigt för dem som besöker dig, utan ger både dem och dig lite mer privatliv. Vi ger dig inredningstipsen som gör friggeboden extra hemtrevlig.

Att inreda din friggebod till en gäststuga är en idé som både sparar plats i huset och ger gästerna eget utrymme när de kommer på besök. Dessutom kan stugan användas till vardags, både av lek- och övernattningssugna barn eller av en trött förälder som behöver lite ensamtid. Vi på Villaliv tipsar om hur du kan inreda friggebod och få ett mysigt gästhus på liten yta!

friggebod

Inreda friggebod – vilka regler finns?

En friggebod är ett litet minihus som kompletterar bostadshuset. Friggeboden behöver inget bygglov så länge den ligger i angränsning till huset. Enligt Boverket får den ha en bruttoarea på tomten på max 15 kvadratmeter. Skaffar du en friggebod på 15kvm behövs därför inget tillstånd, men för en friggebod på 20kvm kan det vara värt att kolla upp reglerna med byggnadsnämnden i kommunen. Höjden från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Den får inte byggas ihop med andra byggnader utan ska stå enskilt och minst 4,5 meter från en annan tomt – så länge inte grannen tillåter ett närmare avstånd. Du kan använda boden som allt från uthus eller förråd till gäststuga eller kontor, allt beroende på vilka önskemål du har. Det du ska tänka på är dock att boden ska ha en lämplig färg och en utformning som passar in på tomten och i grannkvarteret.

Inreda ett gästhus på liten yta – tips

Att inreda friggebod till ett boende för gäster är det ultimata tipset till dig som gillar att ha besök. En friggebod leder oftast till mer komfort för gästerna än att sova inne i stora huset. Dels slipper de obekväma madrasser och dels får de en liten paus från gemenskapen och kan stänga dörren om sig ett tag. Likaså ni som värdar. Här kommer några tips på vägen för att gäststugan ska bli så användbar och hemtrevlig som möjligt:

inredning friggebod
Bild hämtad från: https://www.bloglovin.com/blogs/etno-retro-13024041/fran-friggebod-till-attefall-2954232543
  • Tänk på förvaringen. När det gäller små boenden är förvaring A och O. Sätt upp hyllor längs väggarna och bygg sängarna eller sovalkoverna ovanpå förvaringsmöbler, som rymmer sängkläder eller extra filtar. En idé är att bygga sängarna som bäddbara vinkelsoffor längs väggarna, då går de att använda även dagtid.
  • Se till att alla möbler är användbara. På en liten yta ryms bara det viktigaste – sängplatser och sittytor. Hopfällbara och nätta möbler sparar massor av plats, som klappstolar eller hopfällbara bord. Tänk smart och se även till att placera möblerna så att ytorna i friggeboden blir lättstädade, och att det går att ta sig fram enkelt.
  • Bygg en braskamin. En braskamin höjer inte bara mysfaktorn på gäststugan . Den gör även friggeboden möjlig att använda höst-, vår- och kanske även vintertid för den som vill.
  • Lägg ut marksten eller bygg ett trädäck utanför. På så sätt kan du utnyttja utrymmet intill husväggen och miljön utanför friggeboden som en liten altan.
  • Använd ljusa färger. Ljusa färger ger en förstorande effekt av ytan, medan mörka färger får friggeboden att se mindre ut. Måla väggarna vita och dekorera med ljusa, fräscha textilier.
  • Glöm inte bort ljussättningen. Investera i en lampa med justerbar ljusstyrka, och små sänglampor ifall gästerna vill läsa innan läggdags. Finns det inte möjlighet att inreda din friggebod med elektricitet kan batteri- eller solcellslampor, en fotogenlampa eller ett gäng stearinljus fungera lika bra. Bara tänk på att vara varsamma med levande ljus!
  • Gör ett minikök. Finns elektricitet tillgänglig i friggeboden kan enkla köksredskap som mikro, ett litet kylskåp och kanske en kokplatta eller en vattenkokare vara bra att ha. Ett minikök höjer trivselfaktorn ifall gästerna vill dricka en kopp te innan läggdags och ni slipper spring inne hos er. Gör i ordning en korg eller låda med några koppar, skedar och drycker som är enkla att tillreda, som tepåsar eller snabbkaffe. Disken är enklast att sköta inne i bostadshuset.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -