- Annons -

Trots att det bara för några år sedan växte fruktträd på kullarna utanför centrala Båstad känns området både uppväxt och betydligt äldre än sina fyra år. Arkitekten Kay Linghoff klarade konststycket att placera en modern villa i ett klassiskt skånskt landskap. Med en milsvid utsikt och medelhavssmak.

Italienska
När Björn Bergström och Karin Gustavsson bestämde sig för att bygga nytt hus i Båstad kontaktade de arkitekten Kay Linghoff som sedan tidigare ritat kontoret till Björns företag.
– Vi kände att vi ville bygga något fräckt och modernt och litade på Kays erfarenhet. Han är en fantastiskt skicklig arkitekt som förstod våra behov redan från början, berättar Karin Gustavsson. Huset skulle visserligen vara stort, men också öppet och ljust utan trånga skiljeväggar som lätt får huset att kännas mindre. Från början tittade de på en tomt längre ner i området, men Björn ville hellre att de skulle bygga högre upp och så här i efterhand är både Karin och Björn nöjda med placeringen.
Totalt är huset dryga 320 kvadratmeter stort. Sällskapsrum, kök, bibliotek och matsal är ljusa och öppna med direktkontakt med utomhusmiljön. I köket drömde Karin om ett stort skafferi medan Björn ville ha en egen vinkällare. Lösningen blev ett kombinerat skafferi/vinkällare med temperaturreglering och direktaccess från köket.

Italienska för skåningar italienska232x131
Mitt mellan huskropparna ligger den tolv och en halv meter långa poolen vackert nersänkt i granitstensättningen där både Björn och Karin börjar dagen med tusen meter bröstsim så ofta de bara hinner. Vattnet är uppvärmt och håller härliga 27 grader under hela sommaren.
– Det kostar naturligtvis en slant att hålla poolen varm, men eftersom vi inte röker kan vi lägga samma kostnad på att värma poolen som en genomsnittsrökare lägger på cigaretter, säger Karin och skrattar. Då får vi dessutom inte bara en varm pool, utan också en betydligt bättre hälsa.
Karin och Björn är mest nöjda med:

  • Det utskjutande partiet av huset (biblioteket).
  • Poolen som håller behagliga 27 grader under hela sommaren.
  • Det ljusa öppna köket som är direkt förbundet med matsalen. –Det gör att jag som älskar att laga mat kan stå i köket samtidigt som jag är trevlig med gästerna och njuter av umgänget, säger Karin.
  • Eldstäderna i allrum och bibliotek. – Vi valde gasspisar i eldstäderna eftersom varken jag eller Björn trivs med att hantera ved och brasor, berättar Karin.

 

Arkitektens tankar:

– Jag minns att jag triggades igång av Björns och Karins önskemål om stora ljusa utrymmen med en känsla av att vara inne och ute på samma gång. Jag tänkte mig en atriumkaraktär då man på sätt och vis kan kika in och ut ur sitt eget hus vilket skapar dynamik. Huset ritades med en bas (bottenvåning) med kök och stora sociala ytor. På ovanvåningen växte vuxenavdelningen fram med bibliotek, gästrum och delux-svit (sovrum med terrass), eget bad och klädkammare. – Poolen ger huset en speciell själ – tänk dig själv att den tänds upp och vattnets reflexer projiceras i de olika taken.

Text & foto Niklas Kämpargård

- Annons -