- Annons -

På denna arbetsplats flödar kreativiteten. För Lena har det blivit en av hennes absoluta favoritplatser i hemmet. Ett rum där vackra tygbitar, halvfärdiga alster och fina stilleben får ligga framme hela tiden till beskådning. Inspiration från arbetsrummet gör hennes arbetstillvaro mycket effektivare.

Skapandet betyder energi och glädje för Lena. Hon älskar tyger och har en speciell passion för mönster från 60- och 70- talet. Sitt arbetsmaterial hittar hon i butiker runt om i hela världen. Nästan varje helg fyndar hon på loppisar runt om i Skåne och kommer hem med fynd som snart förvandlas till vackra alster. Allt blir dock inte använt, så nyligen beslutade sig Peter sig för att öppna sommarloppis. För även om huset är stort så behövs det rensas lite emellanåt.

  • Vem: Lena Alm med familj bestående av maken Peter och deras ungdomar Kajsa och Anton.
  • Var: I ett stort hus ute på landet strax utanför Helsingborg. Vad: När hon inte är hos sina hästar eller skapar hemma så jobbar Lena som inredningschef.
  • Typiskt Lena: Mycket färg och mönster i många projekt på en gång
  • Motto: Våga prova något nytt och gör det när andan faller på – annars missar du kanske chansen att få vara med om något roligt.

Bästa platsen i huset
För Lena är det viktigt hur hennes arbetsplats ser ut och upplevs. Rummet måste ha de rätta förutsättningarna. Det var därför hon valde den bästa platsen i deras stora hus.

Inspiration arbetsrum

 

Mitt i rummet har det stora gedigna arbetsbordet placerats. På det sättet kommer Lena åt att arbeta från alla håll. Här kan symaskinen stå framme så länge hon behöver den. Ibland åker den undan då hon behöver hela ytan för att måla en stol eller göra screentryck. I det stora vita skåpet förvaras allt från tyger, papper och knappar till färger och annat material som kan behövas. De olika stolarna som är placerade runt bordet gör att Lena inte behöver bära runt på en stol utan kan sätta sig när där hon behöver. De är också till för familj och vänner som vill vara med i skapandet eller bara slå sig ner för lite sällskap och en pratstund. För det mesta räcker ljuset som flödar in från det stora fönstret i rummet. Dagsljuset är det allra bästa när man jobbar med så små detaljer som Lena ofta gör. Men det finns också bra arbetsljus i form av taklampan som är placerad rakt över bordet.

Prövar nya tekniker
Inspirationen kommer från allt möjligt. Det kan vara en ny färgkombination, ett nytt mönster, ett material eller något från naturen.

Lenas Arbetsplats fjärilar

Just nu inspireras hon av sitt norrländska/lapska arv och syr gärna armband och förkläden.
Ofta blir favoriter så som kjolar och klänningar resultatet av hennes kreativitet. Men det är inte bara sömnad som står på favoritlistan. Lena gillar att pröva på nya tekniker i sitt skapande. Hon har gått många kurser och utbildningar för att lära in nya sätt att skapa på. Så som screentrycksutbildningen i Sydney, där hon lärde sig att bränna sina mönster direkt på screen plåten med hjälp av solen.
Lena tillverkar för det mesta saker till sig själv och sitt hem. Vem vet, en dag så blir det kanske tillräckligt mycket över så att det räcker till oss andra också?

Fem raka tips! Inspiration till arbetsrum och en bra arbetsplats!
1. Med ett stort bord mitt i rummet så kommer man åt enkelt. Detta är smart framför allt när man syr eller målar och behöver komma åt att jobba från flera håll.
2. En förvaring som gör att du enkelt får överblick över arbetsmaterialet är en god investering. Det är en fröjd att direkt kunna hitta det man söker så att man bara kan koncentrera sig på själva skapandet.
3. Belysningen är viktig när man jobbar med detaljer. Ett bra allmänljus kombinerat med ett par riktade ljuskällor där man jobbar mest är en bra start. Har man möjlighet att använda dagsljuset är det naturligtvis toppen.
4. Se till att inte sitta eller stå i samma ställning för länge. Att investera i en arbetsstol är en god idé.
5. Använd en av väggarna i arbetsrummet för inspiration och färdiga eller halvfärdiga alster. Det går bra med en anslagstavla och ett par hyllor. Man kan också hänga upp en lina mellan två öglor och med hjälp av klämmor eller klädnypor hänga upp inspirerande bilder och kom ihåg lappar.
Text: Kicki Rundbäck
Foto: Daniel Mårtensson

Inspiration arbetsrum - bordet mitt i rummet Inspiration arbetsrum - vackra tyger Inspiration arbetsrum - symaskiner Inspiration arbetsrum - Lena i köket

- Annons -