- Annons -

Renovera inte sönder semestern!

Så här gör ni för att få relationen att överleva alla hemmaprojekt

Snart är den här, den efterlängtade sommarledigheten. Det är då allt ska hända, alla drömmar om det sköna villalivet ska bli verklighet. För att undvika att semesterveckorna fylls av stress och irritation finns det knep att ta till.

Marcus Peterson är familjeterapeut och driver företaget Relationsfokus i Malmö. Varje vår har han kunnat notera att folk hör av sig inför sommaren för att se över hur relationen och familjen ska klara av den kommande ledigheten.

– Det är klokt att ta hand om relationen förebyggande, innan semestern sätter igång, säger han. Det är under sommarmånaderna som batterierna ska laddas inför resten av året, då är förväntningarna ofta högt uppskruvade.

– Sätt er ner tillsammans innan ledigheten börjar för att planera och prata om vilka olika tankar ni har. Den ena kanske helst vill ligga i hängmattan och dricka rosévin medan den andra vill vara aktiv och renovera huset.

Att samlas i ett familjeråd, gärna tillsammans med barnen, för att se över vad som ska göras och vem som ska göra vad kan betyda att många konflikter undanröjs.

– Tänk på er själva som ett team, och glöm inte att spika deadlines. Om ni är överens om när ett projekt ska vara klart kan ni undvika både tjat och bråk, säger Marcus.

Något som många av oss kommer att råka ut för just den här sommaren är inställda resor och aktiviteter på grund av Corona-viruset. Familjer som är väl förberedda och har skapat en plan B undviker upplevelsen av att ha tappat kontrollen.

– Känslor övervinner ofta logik, men när vi står enade och är synkade kan vi ta till den redan inplanerade reservplanen. Då kan vi agera förnuftigt och genomtänkt.

Marcus menar att vi kan träna oss i att se familjen som en personalstyrka. Att härma situationerna som vi är vana vid från jobbet.

– Det handlar om att fördela ansvar för olika sysslor, om att besluta om vem som ska göra vad och att ha framförhållning.

Och så till sist:

– Det är så lätt att peka finger åt andra. Nu kan du bestämma dig för att istället lägga fokus på att ni ska synka era gemensamma mål, avslutar han.

Tipsruta 1:

1. Förebygg bråk genom att lyssna, bekräfta och ta vara på tiden tillsammans också i vardagen.

2. Tala med varandra om vilka förväntningar ni har inför semestern.

3. Välj en dag då ni som par/familj sätter er ner tillsammans och går igenom veckan som kommer.

4. Fördela vem som ska göra vad och när det ska vara gjort inför semestern. Tänk på att de bästa besluten tas i fredstid.

5. Gör barnen delaktiga i besluten, och försök ha en färdig plan B.

TEXT KERSTI HILDING HANSEN

- Annons -