- Annons -

Tips på bra sommaraktiviteter som involverar både vuxna och barn är att bygga olika saker. Men vad kan du egentligen bygga med barnen? Här får du tips om att bygga allt från spel och snygga namnskyltar, till gungbräda och en skojig hinderbana.

Att bygga med barn är perfekt och rolig aktivitet som involverar alla. Då får barnen lära sig jobba med händerna, utöva kreativitet och ni får värdefull tid tillsammans. Dessutom är det inte helt fel att kunna stoltsera med något som man har byggt själv, oavsett barn som vuxen. Men allt är dessvärre inte lämpligt, eller kul för den delen att bygga med barn. Det finns däremot massor av byggprojekt som fungerar alldeles utmärkt att göra i sällskap av mindre som större barn och vuxna. Vissa av lite mer komplicerad variant, andra enklare.

Projekt lämpliga att bygga med yngre barn

Roliga saker att bygga med barn

  • Namn- och dörrskyltar. Ett perfekt projekt som inte bara är kul utan dessutom övar språk och skrift i kombination med det kreativa och hantverksmässiga. Låt barnen själva bestämma färg och design, men var alltid aktiv som vuxen när det är dags att hantera sågar och liknande. Såga till träskylt i valfri form, slipa den slät, designa efter barnens tycke och smak och skapa fästanordning med spik och snöre. Klart! Kul att ha som skylt till sitt egna rum, och varför inte skapa skyltar även till friggeboden, förrådet, tvättstugan, gästrummet och toaletten?
  • Trädgårdsmemory. Är ett spel som uppskattas av både stora och små och hur bra är det inte då att tillsammans med barnen göra ett eget, stort trädgårdsmemory i trä? Jättebra idé tycker vi. Såga ut jämnt antal kvadratiska memorybitar av antingen plankor eller en plywoodskiva. Ju fler bitar desto mer komplicerat spel.  Slipa till bitarna så att det inte går att få stickor. Måla sedan lika symboler eller bilder på bitarna, två och två. Du kan göra det så simpelt eller så avancerat du vill med själva bilderna.
  • Luffarschack. Ett enklare spel att skapa som egentligen bara behöver en stubbe, stenar och målarfärg eller en skiva, stenar och målarfärg. Leta fina stenar tillsammans och måla dem till fina figurer som nyckelpigor, små grodor och annat. Måla upp spelplanen på en stubbe på tomten eller en överbliven skiva av något slag. Klart!
  • Bilbana. Du som har markplattor eller tegelstenar hemma kan tillsammans med barnen bygga en rolig bilbana i trädgården. Placera ut dessa på ett roligt sätt i trädgården och rita ut vita streck, och vips så har ni en bilbana. Denna kan sedan byggas på genom att du fäster fast små tillbehör som garage, gubbar och annat. Ett projekt som hela tiden går att utveckla.

Att bygga med lite äldre barn

  • Smörkniv. En klassiker som de flesta säkert gjort i skolan. Varför inte testa på detta hemma? Ett supermysigt litet projekt som är enkelt men samtidigt roligt för äldre barn att göra. Kanske för att ge bort i present?
  • Trädgårdsyatzy. Ett lite mer komplicerat spel att skapa och spela och lämpar sig därför bättre för lite äldre barn. Bygg stora tärningar av trä och slipa dem och sedan målar ni dit prickar. Gör även en snygg resultattavla där ni kan skriva upp hur det går under spelets gång. Spelet kommer snabbt bli en favorit att spela efter grillmiddagen.
  • Kubb. Självklart ska ni bygga ett eget kubbspel! Favoriten kubb är ganska simpel att bygga till, och ni kan designa spelet med färg och annat hur ni vill. Såga till rektangulära block och pinnar och låt fantasiarbetet sätta igång.
  • Gungbräda. Ett lite mer komplicerat projekt, men ack så kul. Med en stabil bräda och två ordentliga sittplatser, ett ordentligt markfäste och gångjärn så går det att ordna. Googla upp en lämplig ritning och låt barnen måla gungbrädan i de färger de vill.

Lycka till!

- Annons -