- Annons -

Villasäkerhet – rätt dörrlås och fönsterlås

Skydda ditt hem mot inbrott genom att se till att du har säkerhetsklassade dörrlås och fönsterlås. Se bara till att låsen du väljer har intyg och är godkända av branschen. Ha även i åtanke att du kanske gör bäst i att satsa på att byta ut hela din dörr istället för att bara byta dess lås. Det är en god investering och en bra stöldförsäkring!

I ditt hem ska du kunna känna dig trygg. Något som faktiskt inkräktar på denna trygghet är att drabbas av inbrott. Se därför till att inbrottssäkra ditt hem så gott du kan. Tjuvarna gillar att välja enkla hem att bryta sig in i, försök därför att göra det svårt för dem.

dörrlås

Byta lås till ytterdörren

Ytterdörren är vår egen självklara väg in i hemmet, men lika självklar är den också för tjuvar. Därför gäller det att se till att du har ett godkänt dörrlås i rätt låsklass och en rejäl säkerhetsklassad dörr. En gyllene regel är att du alltid ska byta dörrlås när du flyttar till en ny bostad, om det inte är en nyproduktion.

Har det tidigare bott personer i bostaden är det svårt att veta hur många kopior på nycklar som gjorts och var någonstans dessa egentligen florerar. Men detta tänk gäller inte bara för ytterdörren utan också för fönsterlås och altandörrar, något som vi kommer gå in på längre ner.

När det gäller entrédörrar och lås för dessa så finns det olika typer av lås att välja mellan, men det viktigaste är att du väljer ett som håller måttet. Du bör välja lås, säkerhetsdörr och andra säkerhetsprodukter förordat av Svenska Stöldskyddsföreningen och är intygade, godkända eller är certifierade av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering som uppnår minst låsklass 3.

Säkerhetsklassning och olika dörrlås

Det finns flera olika sorters lås att välja bland såsom ett tvåfunktionslås, ett sådant lås har både en hemmasäker och bortabekväm låsning. Detta betyder att dörren kan låsas inifrån med ett

vred som tas ur funktion om du vill låsa upp dörrlåset utifrån, då krävs det en nyckel. Eller så kan du köpa en godkänd låscylinder till dörren, där du väljer den cylindermodell som passar och en nyckel till med kopieringsskydd. Är nycklar inte riktigt din grej kan du välja ett elektroniskt dörrlås.

Det är kodlås till ytterdörr, ett modernare sätt att trygga ditt hem på. Dock finns det ännu inga kodlås till ytterdörr som når upp till låsklass 3. Men det kommer med stor sannolikhet att finnas sådana godkända låsenheter på marknaden inom snar framtid.

För att hålla tjuven borta räcker det inte bara att du byter till ett godkänt lås eller att byta låscylinder. Nu är det många som satsar på säkerhetsdörrar, vilka i modern tid faktiskt är ganska snygga.

En säkerhetsytterdörr har även andra säkerhetsfunktioner som att den dämpar ljud och tillämpar ett brandskydd. Men på samma vis som det inte bara räcker med lås så räcker det inte heller bara med att ha en säkerhetsanpassad ytterdörr.

Finns inte en godkänd och bra låsanordning till säkerhetsdörren och vice versa så förloras således en stor del av skyddet.

Fönsterlås och lås till altandörr

Fönsterlås är den viktigaste säkerhetsanordningen förutom ordentligt lås på dörrar för att säkra ditt hem mot inbrott. Detta eftersom fönster blivit en av de vanligaste vägarna in för tjuvar.

Alla fönster som sitter nära marken, eller vid avsatser på huset som någon skulle kunna stå på, behöver ett ordentligt fönsterlås. Men det skadar inte att ha sådana lås på alla fönster eftersom det också barnsäkrar hemmet.

Fönsterlås av olika slag är ett bra komplement till låshandtag och tillhör det klass A eller B fungerar låset att ha på fönster. För din altandörr bör du välja ett lås i klass B. Då rekommenderas även att du installerar ett brytskydd.

Även här gäller det att sätta lås på dina fönster och altandörrar som är certifierade och intygade. Annars gör ditt lås troligtvis inte så stor nytta.

- Annons -