Skaffa uterum? Här är allt du behöver veta innan du börjar

Ett uterum förlänger utomhussäsongen

Om du vill förlänga säsongen i Sverige är det en god idé att skaffa uterum. Idag finns uterum i en mängd storlekar och prisklasser, så oavsett om du vill köpa ett färdigt paket eller bygga själv finns det många möjligheter att hitta rätt lösning.

Innan du slår till finns dock ett par saker som är viktiga att fundera över, vi kollade med Jens Anderholm på ­Willab Garden för att hjälpa dig reda ut vilka det är.

skaffa uterum 1
Jens anderholm på ­willab garden. Foto: willab garden

Hur och när vill du använda ditt uterum?

– Det första du behöver fundera över är hur du vill använda uterummet, säger Jens. Ska det vara för sköna sommarkvällar, som komplementyta under vår och höst eller året om? Säsongen är avgörande både för grundarbetet och val av uterum så tänk till ordentligt innan du sätter igång.

Ett uterum blir ofta en populär plats att hänga på och är det någonting Jens vill tipsa om är det att ta i med storleken.

– Den tillgängliga ytan är så klart avgörande, säger Jens, det är med uterum som med växthus, det blir alltid för litet när man väl inser hur mycket man kan använda det.

Placering av uterummet – Fasadmonterat eller fristående?

Det är lätt att tänka att ett uterum ska vara fasadmonterat, men Attefallsreglerna är generösa vad gäller fristående uterum så här gäller det att tänka till. Ett uterum i söderläge blir väldigt varmt sommartid, men kanske finns det en annan plats i trädgården där det kan placeras istället? Att placera uterummet i vinkel mot huset kan ge härligt vindskydd och förvandla en annars ganska blåsig altan till en riktig oas.

– Se dig om i trädgården och fundera över var det egentligen passar bäst, säger Jens. Det är inte alls fel att ha uterummet en bit från huset, det kan snarare ge en möjlighet att nyttja en större del av trädgården. En skyddad solig plats kan vara härlig, men ska man sitta och äta vill man kanske också ha en plats i skuggan.

fristående uterum

Fristående uterum – Fördelar och möjligheter

Fristående uterum levereras idag ofta med en eller ett par fasta väggar, vilket ger både fler användningsområden och kan skydda mot insyn.

– Det har blivit ganska populärt att täcka en eller ett par sidor med panel, då blir det mer som ett extra rum att använda sommartid. Någon vill ha en gästsäng och andra en soffa och det går ju lika bra vilket som.

Ventilation och solskydd – Så skapar du ett behagligt klimat

Precis som huset mår uterummet bra av att ha någon form av ventilation, som tar in friskluft och minskar risken för imma och kondens.

– En ventilation sänker inte temperaturen i uterummet, har du uterum i söderläge behöver du istället satsa på en takmarkis, säger Jens, att stoppa värmen innan den kommer in är det bästa. För den som vill vädra ur ordentligt finns det också smarta vädringsluckor som låter dig öppna upp utan att uterummet står på vid gavel.

Ett stabilt uterum börjar med rätt grund

Så snart du bestämt dig för var du vill ha ditt uterum och vilken typ du ska ha är det dags att fundera över grunden, ska det gjutas en platta, ställas på plintar eller monteras på befintligt trädäck?

– Många väljer att ställa sitt uterum på en befintlig altan, berättar Jens, det går så klart alldeles utmärkt, men det gäller att ha koll på att den klarar vikten. Ett uterum är tungt så kanske behöver man öppna upp för att gå in och förstärka underredet.

Allra stadigast står uterummet på en gjuten platta, det ger dig också möjlighet att lägga in golvvärme eller klinker. En gjuten platta bygger inte heller så mycket på höjden vilket är en fördel om takhöjden är begränsad.

Läs också: Går du också i uterumstankar? Kolla vår årliga prisjämförelse

Trä eller aluminium – Vilket material ska du välja?

Ett uterum med limträstomme är stabil, känns gedigen och blir lätt en naturlig förlängning av huset, men precis som med allt annat av trä behöver den underhåll. För den som vill ha ett underhållsfritt alternativ finns istället möjlighet att välja en stomme av aluminium.

– Trä är ett levande material och behöver underhåll, säger Jens, en aluminiumstomme är inte heller helt underhållsfri, det kommer alger och påväxt på den också så den behöver tvättas av, med det är inte värre än att tvätta bilen.

Behöver du bygglov för att skaffa uterum?

Uterum omfattas av Attefallsreglerna vilket innebär att du kan ofta kan bygga det utan bygglov. Den tillåtna bygglovsbefriade ytan är 30 m2 för ett fristående uterum, väljer du ett fasadmonterat är den tillåtna ytan 15m2.

För att vara på den säkra sidan, kontrollera med din kommun vilka regler som gäller.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -