- Annons -

Hur tar man lättast bort tapet?

Ett av de allra vanligaste sätten att fräscha till och förnya sin bostad på är antingen ny färg på väggarna, eller nya tapeter. Det här är något som de allra flesta klarar av och det är faktiskt inget dumt sätt att förnya på; skillnaden ses direkt och det eller de rum du renoverar ser omedelbart nyare ut. Samtidigt är det ett kostnadseffektivt sätt att förnya din bostad på, eftersom färg och tapet innebär en låg kostnad jämfört med annan form av renovering. Att tapetsera kan förvisso vara lite trixigt alldeles i början, men är man bara lite noggrann så lär man sig snart hur det går till.

Förarbetet viktigt steg i att ta bort tapet

Innan dess att du smyckar väggen med en ny tapet behöver du förstås reflektera över underlaget, det vill säga där den nya tapeten ska sitta. Ibland kan det vara många lager tapet som sitter där och det är ofta så att du behöver ta bort gammal tapet innan du sätter upp en ny. Mycket beror på vilken typ av tapet som sitter där samt skicket på denna. Är det exempelvis mycket bubblor i befintlig tapet blir det sällan bra att sätta upp en ny tapet över denna. I vissa fall och i fuktiga miljöer, eller om det varit en vattenskada, kan tapeten vara fuktig och möglig – och då är det definitivt inte heller läge att tapetsera över den. Är det fukt i väggarna bör du först få dem helt torra, annars kommer du snart få göra om jobbet. Om så är fallet kan en byggfläkt användas.

Viss sorts tapet, exempelvis strukturtapet eller vävtapet, har ett speciellt ytskikt som inte går att tapetsera över. Om du ändå skulle önska att tapetsera över den typen av tapet, ska du använda en särskild återställartapet som är en tjock och bred tapet som är tänkt att ge en grund för vidare tapetsering. För riktigt bra resultat bör man ändå i de flesta fall ta bort den tapet som sitter där, så att inte undersidan blir ojämn eller att tapeten inte ska fästa ordentligt.

Hur tar man bort tapet?

ta bort tapet spackelspade
En spackelspade är ett effektivt verktyg att ha till hands när man ska ta bort tapet.

Att avlägsna tapet tar tid och kräver en god portion tålamod, så detta bör man vara medveten om innan man kör igång. Det finns några olika sätt att ta bort gammal tapet på. Ett första tips är att utrusta dig med något vasst att skrapa med, exempelvis en bra spackelspade. På så sätt kan du komma under tapeten och därmed få den att släppa så pass att du kan dra bort en bit av tapeten. Var beredd på att få hålla på en stund med spackelspaden, eftersom det oftast lossnar småbitar som du får dra bort. En tips är att börja i kanterna av en tapet eller våd, där det lättast går att få fäste och börja dra.

ta bort gammal tapet med ångvatten
Exempel på hur det kan se ut när man fyller en behållare med kokande vatten, som sedan ska användas till att få tapeten att lossna.

Ett effektivt sätt är att mjuka upp tapeten så att den lättare släpper från väggen. Här har du två alternativ: att antingen använda en apparat som ångar upp tapeten, eller också att spraya på tapeten. De apparater som ångar upp tapeter fungerar ungefär som en vattenkokare; man fyller en behållare med vatten som sedan får koka upp. Behållaren är ansluten med en slang till ett speciellt munstycke (ett platt sådant). När vattnet kokar börjar ånga sippra fram genom munstycket och man håller helt enkelt detta mot tapeten.

Få bort tapeten med sprej
Behållaren kopplas sedan till ett munstycke som används till att ta bort tapeten genom att spreja den ordentligt, tills limmet släpper och tapeten lossnar.
ta bort gammal tapet
Sedan är det bara att skrapa av tapeten med hjälp av en spackelspade igen, vilket borde gå som smort i och med att tapeten mjuknat upp ordentligt och limmet sprejats bort.

På så sätt börjar tapeten mjukna och limmet släpper så att det blir enklare att få skrapa underlaget med exempelvis spackelspaden. Som nämnts ovan går det också att spraya. Man blandar då vatten och diskmedel i en behållare och sprayar detta sedan på tapeten. Det finns särskilda behållare till detta, men det går också bra att använda en vanlig blomspruta.

ta bort tapet - rengöring
I slutskedet är det viktigt att ta bort all tapet, även rester, och rengöra grundligt så att nästa tapet inte löper risk att bli uppsatt fel.

Man bör sig till att avlägsna så mycket tapetrester som det bara är möjligt, både för att den nya tapeten ska fästa bra och för att det inte ska så ojämnt ut. Det är därför bra investerad tid att verkligen göra rent från all tapet genom att gå igenom hela den vägg som ska tapetseras med spackelspaden och avlägsna allt som sitter löst.

Ta bort tapet – en summering

Ja, det är några saker du bör tänka på när du ska tapetsera om hemma i bostaden:

  • Fundera på vad som ska göras och om du till att börja med ska avlägsna tapeten eller om du helt enkelt ska tapetsera över. Allt beror på sammanhanget.
  • Förarbeta noggrant för att få till bästa möjliga resultat i slutändan. I korthet handlar detta om att avlägsna så mycket av den gamla tapeten som bara är möjligt. Ibland är det flera lager tapet som ska väck.
  • Gammal tapet avlägsnar du genom att utrusta dig med rätt verktyg; till att börja med behöver du en bra spackelspade som är skarp och lätt tar sig under tapeten.
  • Använd gärna ångmaskin för att ånga bort tapeten, alternativt en blandning av vatten och diskmedel som du sprayar på den tapet som ska avlägsnas. En blomspruta duger gott för det sistnämnda alternativet.
  • Ta god tid på dig och ha tålamod – tapet tar lång tid att avlägsna och den tiden är mycket viktig att lägga ned för att få ett gott slutresultat.
- Annons -