Tips & råd om underhåll av glasräcke

Är du i färd med att skaffa ett nytt räcke, och undrar vilken typ av räcke som är enklast att underhålla? Satsa då på ett glasräcke – det är nästan helt underhållsfritt. Följer du bara några enkla skötselråd, så håller sig räcket snyggt år efter år, oavsett om det står inomhus eller utomhus. Nedan får du tips om skötsel av räcken, och vilka materialval som skapar den mest underhållsfria kombinationen.

Alla husägare vet hur mycket tid, energi och pengar som går till att reparera, underhålla och fixa saker både inne och ute. Ett nytt räcke till altanen, terrassen eller runt poolen blir bara ytterligare en sak som tar dyrbar tid att sköta om. Eller? Det beror på vad du väljer för räcke! Hos Räckesbutiken till exempel får du ett måttanpassat glasräcke i hög kvalitet, som kräver minimalt med underhåll.

Välj rätt material till detaljerna på ditt glasräcke

Ett glasräcke är alltså ett bra alternativ för dig som hellre ligger vid poolen än målar staket och byter brädor. Även glasräcken kräver såklart lite omsorg, men olika mycket beroende på vilka stolpar och andra tillbehör du väljer.

⁃ Trä är vackert, men kräver ganska mycket jobb.
⁃ Rostfritt stål är starkt och elegant. Man behöver dock rengöra det med jämna mellanrum för att vara helt säker på att det aldrig rostar.
⁃ Aluminium är enkelt att ta hand om och står sig år efter år utan att låta sig påverkas alltför mycket av väder och vind.
⁃ Stolpfria räcken är den variant som kräver minst underhåll.

Du kan med andra ord själv välja hur mycket tid du vill lägga på att ta hand om ditt glasräcke – lite eller ännu mindre.

Tips för skötsel av glasräcken

Det nordiska klimatet sliter på våra hus med tuffa vintrar, regniga höstdagar och blåsiga vårar, men glas och metall är vädertåliga material och håller sig därför hela och fina längre än till exempel trä. De olika delarna i ditt glasräcke (glas, stolpar, fästen och överliggare) behöver olika underhåll beroende på material. Här följer några nyttiga tips.

Ett räcke i glas kräver minimal skötsel – bara rengör med jämna mellanrum

Underhåll av glas

Glasskivor är enkla att hålla rena – du behöver bara putsa dem någon gång då och då för att de ska behålla sin glans och göra grannarna avundsjuka. Torka glasytorna med mjuk trasa och fönsterputsmedel. Har du en svår fläck kan du prova att putsa lite rödsprit på den och sedan ta en omgång med putsmedel igen. Viktigt att komma ihåg är att inte använda rengöringsmedel eller verktyg med slipande effekt på glaset.

Underhåll av aluminiumdetaljer

Har du stolpar och/eller överliggare i aluminium kan du rengöra det med en mjuk trasa och ljummet vatten blandat med ett milt rengöringsmedel. Fläckar av olja eller vax kan du ta bort med till exempel aceton. Även här ska du undvika produkter med slipmedel eller slipande yta såsom stålull eftersom dessa kan repa metallen. Du ska heller inte rengöra med syror och alkaliska medel, eller när det är riktigt varmt ute, eftersom det då kan uppkomma missfärgningar. Se även till att avlägsna etiketter från aluminiumdetaljerna direkt vid montering eftersom dessa annars kan lämna bestående märken.

Underhåll av lackade aluminiumdetaljer

Även här tar du bort etiketter som kan lämna märken på metallen över tid. Samma rengöringsprocedur gäller för lackad aluminium. Här får du dock inte använda aceton eller andra rengöringsmedel som har lösningsmedel i sig för att få bort fläckar. Sådana rengöringsmedel kan vara allt från thinner och syror till lut och alkaliska medel. Undvik hårda stötar med vassa detaljer mot den lackade ytan, för om lacken skadas kan fukt tränga in och få lacken att släppa något.

Underhåll av rostfria detaljer

Rostfritt stål är trots sitt namn inte helt resistent mot rost, utan kräver lite omsorg för att hålla sig i toppskick.

Har du rostfria delar på ditt glasräcke gäller det även här att varsamt rengöra metallen med milt rengöringsmedel och en mjuk trasa. Du får inte använda produkter med stålull eller en metallborste för att få bort fläckar och annat. Detta repar ytan hos de rostfria detaljerna och försämrar materialets resistens mot rost. Du bör rengöra det rostfria stålet 1-3 gånger per år, eller ännu oftare om du bor nära havet.

Om de rostfria delarna på ditt räcke kommit i kontakt med metallpartiklar från andra stålprodukter, måste du avlägsna partiklarna eftersom dessa rostar och kan smitta det rostfria stålet.

Underhåll av trädetaljer

Väljer du en överliggare eller ledstång i trä, ska du vara medveten om hur du ska sköta den för att den ska hålla sig snygg över tid. Rengör med ljummet vatten, milt rengöringsmedel och mjuk trasa, precis som med aluminium och rostfritt stål. Du kan slipa träet lätt med finkornigt slippapper i samma riktning som fibrerna för att få bort de fibrer som rest sig efter en första rengöring. Sedan behandlar du med impregnerande medel, till exempel träolja. Upprepa behandlingen beroende på hur utsatt trädetaljen är, det vill säga om denna är ute eller inne, kustnära eller under tak.

Besök räckesbutiken.se om du vill veta mer om glasräcken och hur man sköter om dem!