Tonårslycka – om att inreda tonårsrum

Emma fick sitt drömrum. Igen! Nu är det precis som hon vill ha det. Färgstarkt, lite galet och med en orientalisk känsla. Här kan hon stänga dörren om sig, känna att hon trivs och göra precis det hon tycker om – umgås med kompisar, slappa eller tillverka smycken. Emma ger i denna artikel tips på hur du kan inreda tonårsrummet.

Inreda tonårsrum

Det görs ungefär en större förändring per år i barnens rum hemma hos Emma och hennes två syskon. Helt naturligt med tanke på att deras värld förändras mycket fortare än när man är vuxen.  Förutom att deras önskemål om hur det skall se ut på rummet växlar snabbt så växer de på höjden i en rasande takt. Motoriken utvecklas, skolarbetet tar mer och mer tid och fritiden ser annorlunda ut från år till år. För föräldrarna som gärna vill hjälpa till, men inte vill lägga för mycket pengar och tid på rummen, så innebär det att hela tiden leta efter smarta lösningar.

Möbler som räcker länge

Emmas föräldrar valde från början möbler som deras ungdomar kunde använda länge. På det sättet slipper de köpa nya varje gång. Till exempel fick barnen stora sängar direkt efter bytet från babysängarna. Då fanns det gott om plats, även för dem, när det skulle läsas sagor på kvällen. Nu vräker tonåringarna ut sig och fyller ut sängen bra själva.

Tips för att inreda tonårsrumProvade olika färger

Att förändra med färg är ofta ett enkelt och billigt knep som föräldrarna tar när de är igång. När Emmas rum skulle genomgå förvandlingen från det sobra och neutrala till ett mer färgstarkt rum så började det med färgvalet på väggarna. Efter att ha testat små färgprover ett par dagar så valde Emma en starkt turkos färg. (Färgproverna får man gratis i färghandeln!) Alla väggarna i rummet målades. På det sättet fick de snabbt ett helt nytt och spännande uttryck.

Bytte lampor och textilier för tonårsrummet

Efter det var det bara att byta textilier och lampor och simsalabim – ett helt rum fullt med sprakande färger och former. Allt detta gjordes på en helg och kostnaden var nästan bara för färgburken. Det mesta av prylarna som sattes till fanns redan i hemmet. Det är ett bra knep när man vill förnya. Genom att placera om och gruppera om möbler och prylar så känns de som nya igen. Fast de har funnits i hemmet länge. Arbetet övervakades noga av Emma, så att inte något skulle gå fel. Varje sak granskades innan det fick komma in i hennes omgjorda och fräscha rum. Det viktigaste för henne var sängen. Där tillbringar hon mesta tiden när hon är hemma. Vad hon tycker om sitt nya tonårsrum?
– Hon har inte sagt så mycket om det, berättar Emmas mamma, men eftersom hon tillbringar mycket mer tid där nu än vad hon gjorde tidigare så ser vi det som ett lyckat projekt. Nu vill lillasyster Alice ha det likadant. Så det blir nog vårt nästa projekt.

Att inreda tonårsrum kan vara läroriktEmmas rum har genomgått ett par förändringar under årens lopp. Här ser ni ett par av dem. Varje förändring har tagit ett par dagar att göra och priset har varit under tusenlappen. Det har lyckats genom att familjen har återanvänt möbler från
andra delar av hemmet.
De inköp som gjorts är textilier och kuddar som ofta är tacksamt när man vill göra en stor förändring med enkla medel.

Familjens tips för att inreda tonårsrummet!

1. I tonåren svänger humör, intresse och smak ofta. Då gäller det att hitta enkla knep till förändring utan att det kostar för mycket pengar eller tid. Ett bra tips är att köpa möbler som kan växla och förändras i takt med att barnen blir större.  En stor säng är ett exempel. Ett annat är att redan från början köpa ett rejält skrivbord i en neutral färg. Då behöver bara stolen bytas ut när barnen växer.

2.  Lyssna på vad din tonåring vill ha och gör jobbet till ett gemensamt projekt – mycket roligare och det blir en mysig och givande stund tillsammans. Att inreda tonårsrum tillsammans med din tonåring kan ge förvånansvärda resultat!

3. Med färg på väggarna och med de rätta accessoarerna kan man få till en stor förändring utan att det behöver kosta så mycket.

4. Färg kan målas på många olika sätt. Inte bara heltäckande på en eller flera väggar. Våga göra effekter som sticker ut och blir personliga. Ett bra knep när man målar är att lämna 1 cm vid tak och golvlist. Det ser proffsigt ut och är mycket enklare att måla.

5. Återanvänd dina möbler och prylar hemma på nya oväntade sätt och ställen. På det sättet behöver du inte alltid ut och köpa nytt utan spar både miljö och pengar.

Text: Kicki Rundbäck
Foto: Daniel Mårtensson

Tips - inreda tonårsrum kan orsaka tonårslycka Annan bild på hur man kan inreda tonårsrummet Tips - inreda tonårsrum med fina lampor är ett plus Musikhörlurar på bord i inrett tonårsrum Atmosfärisk lampa - tips för att inreda tonårsrum Kopp i inrett tonårsrum Dörr till inrett tonårsrum

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -