- Annons -

Ett uterum kan se ut på så många sätt. Det kan vara en tillbyggnad till huset, ett fristående rum i trädgården, ett skyddande tak eller bara några växtklädda och vindskyddande spaljéer. Det kan vara ett matrum, en lounge eller variera efter säsong.

Här får du tips och tankar som hjälper dig att fundera och planera ditt uterum, så att det blir just den där förlängningen av ditt hem som du önskar.

uterum

Oavsett om du planerar att bygga ett uterum själv eller beställa ett färdigt så finns det en del att fundera på, både vad det gäller användningsområde och utseende. Ska det skydda mot regn och blåst under sommaren, men inte mot kyla under höst och vinter? Ska det vara ett isolerat rum, en vinterträdgård eller bara ett spaljétak som ger skugga under de extra soliga och varma dagarna?

Sanna lounge_Villaliv

Den härliga klotlönnen skapade snabbt ett frodigt tak och genom en markis som dras fram och tillbaka kan man utnyttja uterummet både dag och kväll.

Taket är basen

Ett fast tak i anslutning till huset ger en förlängning av huset och skapar förutsättningar för ett rum som kan användas under stora delar av året. Ett sydvästläge maximerar antalet soltimmar från mitt på dagen och kanske ända fram till solnedgången.

Det är inte alltid de bästa platserna är intill huset och man kan behöva många olika platser i trädgården för olika aktiviteter. Ibland kan det vara skönt att även ha tak längre ut i trädgården. När du ska välja tak finns det många olika material att välja på. Ett snabbt sätt att få tak är att sätta upp segel, använda en stor parasoll eller låta ett träd fungera som tak. Om du vill ha ett fast tak som skyddar ordentligt och som ger det bästa ljusinsläppet så är glas eller plexiglas det bästa alternativet. Vill du få in mer trämaterial och kanske ett spännande skuggspel så kan du bygga ett spaljétak där plexiglaset läggs ovanpå för att få bra skydd. Kanalplast och korrugerad plast är lite billigare alternativ och vill du dölja plastmaterialet så kan tyg spännas upp vilket ökar myskänslan.

Med hjälp av kraftiga stolpar och enkla medel kan du få en uterumskänsla utan att det blir ett allt för stort projekt.

Uterum_Villaliv_svart

Plexiglas bakom spaljéerna, glasskjutdörrar och markiser att rulla ner gör detta till ett mysigt rum. I taket sitter infravärmare som göra att man kan utnyttja uterummet maximalt.

 Lounge eller matplats

En plats i trädgården med tak kan användas till mycket. Du kanske behöver en ny matsal, en härlig läshörna eller ett vardagsrum? Under den varma säsongen är det underbart att kunna mingla ute, krypa upp och läsa en bra bok eller mysa i soffan på samma sätt som inomhus. Uterummet kan fungera som en förlängning av huset och om du har både väggar och tak kan det vara en plats att vistas på även vintertid. Du kan också med enkla medel ändra på funktion och utseende. Kanske skifta från matplats till lounge på sensommaren/hösten eller kanske följa säsongerna genom att byta färger på kuddar och detaljer.

Uterum_Villaliv_Lounge

En stor soffa, vilstolar och ett lågt bord gör om rummet till ett mysigt loungerum. Detaljerna har ändrats för att förstärka känslan av vardagsrum och suddar ut gränserna mellan ute och inne.

Vindskydd och en eldstad

Genom att sätta vindskydd kan du utnyttja uterummet maximalt. Du kan bygga olika slags väggar beroende på vilken stil eller behov du har. Spaljéväggar bildar snabbt rum och här kan man sätta glas innanför spaljén om man vill ha mer vindskyddat, bygga plankväggar eller kanske mur om man vill ha riktiga väggar. Vill du ha mer öppet och luftigt men ändå kunna stänga för när det blir kallt så är glasskjutdörrar det bästa alternativet. Sedan kan du sätta upp infravärme, sätta in gasolvärmare eller kanske en eldstad som förlänger säsongen ytterligare. Nu för tiden kan du köpa färdiga murgröneväggar så slipper du vänta på att de ska växa upp. Men du kan också bygga  spaljéväggar själv där dina favoritväxter kan klättra och ge skydd. Väljer du murgröna så får du även vintergrönt. Men det finns många andra vackra klätterväxter att välja på beroende på smak och i vilket läge det ska växa. Doftande klätterrosor, vackra blommande klematis, rödfärgat vildvin, snabbväxande bokharebinda är några exempel. Tänk på vilken stil du vill ha på uterummet innan du väljer växt.

Uterum_Buddha_Villaliv

Den vackra Buddhan är hemtagen från en resa till Bali. Buddha sägs skänka harmoni och balans åt sin omgivning och återinställa förlorad livsenergi. Tillsammans med lyktorna får man ett härligt blickfång som ger uterummet personlighet.

Spegla innemiljön

Med hjälp av olika färger och material så skapar du stämning till ditt uterum.

Genom att använda textilier och personliga detaljer så kan du spegla din innemiljö och få en inbjudande plats i trädgården. Du kan sudda ut gränserna mellan inne och ute och låta din innemiljö följa med ut i trädgården. Men tänk på vilket material du använder så det tål att var ute om du inte har tak. Många krukor måste tas in för förvaring under vinterperioden. Vill du inte bära in stora krukor kan du lägga frigolit under krukorna, lägga i mycket lecakulor i botten och viktigast av allt ha ett dräneringshål i krukan så att vattnet rinner ut. Det är inte krukan i sig som spricker utan det är när vattnet i jorden fryser. Idag har det kommit många alternativ, till exempel polymer, som både håller färgen och är helt frostsäkert. Även bland kuddar kommer det fler och fler som är vattenavvisande vilket gör att du inte behöver plocka in och ut dem efter väder. Dynor, tofsar, puffar ochlöpare behöver ofta tak för att tåla utomhuslivet. Men kom ihåg att du även kan använda belysning, lyktor, spännande detaljer och gärna konst för att visa din personlighet lika mycket ute som inne.

Uterum_Villaliv_växter

Med spaljépinnar som tak förstärker man den japanska känslan och och får ett spännande skuggspel och svalkande skugga. Humle klättrar upp längs sidorna. 

 

6 tips för uterum

  1. Satsa på många olika trädgårdsrum – till frukost, mitt på dagen, skugghörna och inte minst en plats för att fånga upp de sista solstrålarna på kvällen.
  2. Plantera vintergröna växter – det är viktigt att alltid ha en vintergrön bas men följ säsongerna med växter i krukor.
  3. Skapa väggar och rum med växter som klättrar på spaljéer eller genom att placera krukor på rad. Eller såga hål i trädäcket och plantera växter där.
  4. Variera taken på de olika rummen. På vissa platser vill man ha så mycket sol som möjligt i början på året, men mitt i sommaren kan det vara skönt att få lite skugga.
  5. Belysning är viktigt! Både i form av levande ljus och elbelysning. Indirekt ljus ger stämning i trädgården.
  6. Var inte rädd för att placera ut personliga detaljer, som stenar, grodor, vattenspel eller souvenirer från en resa.

Text: Susanna Strandqvist, foto: Anders Roos ur boken Ute blir inne, Karin Klein.

[ux_custom_products cat=”uterum” products=”4″ columns=”4″ title=”Se alla Uterum i Produktguiden”]

- Annons -