- Annons -

Här är reportaget P4 Östergötland gjort om företaget Kefa Tak & Plåt som förflyttar sig runt i landet med sin oseriösa verksamhet. Villaliv har blivit uppringt av flera villaägare som blivit lurade med undermåligt utförda jobb och krav på kontant betalning, visserligen med kvitto, men med falskt organisationsnummer. Vi på tidningen har heller aldrig fått betalt för de annonser företaget hade hos oss 2014.

Varje år får Skatteverket in hundratalet anmälningar om oseriösa företagare och nu uppmanas den som köper bygg- och renoveringstjänster att kolla upp företagen. P4 Östergötland har granskat ett av många företag som letar kunder i länet.

oseriöst företag

Tidningen Villaliv, där Jonas Natt och Dag är försäljningschef, har blivit lurad av företaget.

– Det är för jäkligt hur systematiskt de jobbat. Att man kan vara så kall och bete sig på det viset. Det är utstuderat, säger Jonas Natt och Dag.

I dagspress och facktidningar runt om i landet – nu senast i Östgöta Correspondenten – annonserar företaget Kefa tak och plåt som säljer skorstenshuvar, ett slags skydd för skorstenen.

Villaliv är en av de tidningar som inte fått betalt för annonser. Och flera kunder har klagat på företagens arbeten. Men företaget existerar inte, visar en koll med Skatteverket.

Numret i annonsen är ett så kallat kontantnummer som saknar abonnent. I andra annonser förekommer andra nummer, omöjliga att spåra. P4 Östergötland ringer upp och låtsas vara kund. En man som kallar sig Morgan svarar. Men han vill inte lämna ut något organisationsnummer när vi frågar efter det:

– Det är inget jag ger ut i förväg.

I stället vill han ha kontakt betalning efter jobbet är utfört:

– Gärna nu när vi har den här kampanjen så tillämpar vi kontant betalning för att slippa faktureringsavgifter och sånt.

Bakom fasaden Kefa tak och plåt finns att annat bolag som nyligen försattes i konkurs vid Halmstad tingsrätt. Bolaget saknade pengar och personen i styrelsen var en man som är dömd ett flertal gånger för bland narkotikabrott och stölder. Enligt tingsrätten förekommer han vid 42 tillfällen i belastningsregistret.

Konkursförvaltaren vi talar med kallar mannen för en så kallad målvakt, en person som tagit på sig rollen som styrelseledamot utan att ha något med verksamheten att göra. Samtidigt har bolaget och organisationsnumret använts i kontakt utåt med tidningar och kunder och de riktiga personerna bakom bolaget har kunnat agera utan att ge sig till känna.

Vi ringer igen till numret i annonsen. Samme man som tidigare svarar, men på frågan varför Kefa tak och plåt inte finns som registrerat företag blir han kort i tonen:

– Det vet inte jag.

Vem står bakom Kefa tak och plåt?

– Ingen aning.

Vet du vad din chef heter?

Då läggs luren på.

Här är hela reportaget i sin helhet (ljudfil)

 

Källa: P4 Östergötland

Christian Ströberg
011-495 42 10
[email protected]

- Annons -