Brandskydd är viktigt – I Sverige inträffar cirka 20 000–25 000 bostadsbränder varje år, på drygt 6 000 av dem krävs räddningsinsatser. I de allra flesta fall lyckas man alltså släcka branden själv, men för att lyckas med det gäller det att vara förberedd.
De flesta villaägare har nog både brandvarnare, brandfilt och brandsläckare idag, men har du koll så att de är tillräckligt många och av rätt typ?
Gör en koll på semestern
Avsätt en timme eller två under semestern och se över ditt brandskydd. Kontrollera att du har brandsläckare på alla våningar och att de är rätt placerade. Fundera också över hur ni tar er ut ur huset om det skulle börja brinna.
Prata sedan i familjen om vad ni ska göra om det börjar brinna. Vet alla var brandsläckarna finns, hur man använder dem, hur ni tar er ut och var ni ska samlas?
Checklista för brandskydd
- Brandvarnare, minst en per våning och gärna i eller utanför sovrummet. Tryck på knappen och testa dem!
- Brandsläckare, en per våningsplan.
- Brandfilt, placeras lättåtkomligt nära spis och braskamin.
- Brandfarliga vätskor – har du brandfarliga vätskor hemma, se till att de förvaras korrekt.
Brandsläckare
När det gäller brandsläckare finns det en uppsjö varianter på marknaden, men har du koll på vad som skiljer dem åt?
Typer av brandsläckare
Pulversläckare kan vara klassad för ABC eller BC. ABC-pulver är ett glödbrandpulver som kan användas till alla förekommande bränder, utom metallbränder.
Skumsläckare innehåller vatten med en tillsatt skumvätska. En skumsläckare släcker effektivt brand i fibrösa material, fasta ämnen och brinnande vätskor. Skumsläckare är brandsläckare av klass AB.
Vattensläckare innehåller vatten med tillsats och släcker effektivt bränder i fibrösa och fasta ämnen. Släckare av denna typ ska inte placeras där det finns frysrisk. Vattensläckare är alltid klass A.
Fettbrandsläckare är speciellt utvecklade för fettbränder i kök, släckmedlet består av en kaliumbaserad saltlösning som reagerar med fettet och bildar en tvålliknande hinna. Fett kan självantända efter släckning om det inte kyls eller om inte släckmedlet ligger kvar på ytan. Fettbrandsläckare klassificeras A och F.
Koldioxidsläckare (kolsyra) innehåller koldioxid i vätskefas, vid släckning förångas vätskan och strömmar ut som gas. Koldioxid är ett rent släckmedel och kan användas i känsliga miljöer med elektrisk utrustning, men också till brand i vätskor. Koldioxidsläckare hör till klass B.
Läs också: Tänk om! Det här orsakar fler hembränder än levande ljus!
Vad ska man välja?
För att ange hur stor brand en handbrandsläckare klarar av att släcka är de effektivitetsklassade. En 6 kg pulversläckare med effektivitetsklass 55A 233B C klarar alla vanliga brandtyper och är därför den som oftast rekommenderas.
Klassificering av brandsläckare
Enligt Europastandarden SS-EN 3 indelas handbrandsläckare i följande klasser.
- Klass A: Bränder i fasta material, huvudsakligen organiska ämnen, vilka normalt förbränns så att det blir glöd, till exempel trä, papper, textilier med mera.
- Klass B: Bränder i vätskor och fasta ämnen som kan anta vätskeform som till exempel bensin, olja, vissa plaster med mera.
- Klass C: Gasbrand
- Klass F: Brinnande matolja
Utrymning
Som villaägare ska du se till att utrymning bostaden kan ske utan hjälp av räddningstjänsten. Har du mer än en våning kan det därför vara en god idé att investera i en räddningslina eller brandstege.
Brandstege finns i flera varianter från repstegar som krokas runt karmen till utfällbara, fast monterade på fasaden. Oavsett vilken variant du väljer, tänk till med placeringen så att den blir tillgänglig för alla på ovanvåningen.
En villa består oftast av en enda stor brandcell, börjar det brinna i en villa ska du därför alltid utrymma hela huset.
Läs också: Smutsig köksfläkt en brandrisk – lär dig rengöra fläktfilter
Om det är fem meter eller mindre till marken från övervåningen, och det inte finns en trappa eller stege på utsidan, ska det finnas möjlighet att hoppa från fönster eller balkong om huset behöver utrymmas. på grund av brand. Se därför till att det inte finns saker som man kan skada sig på direkt under de fönster som ska användas som utrymningsväg.
Källa: Boverket
Smart liten kolsyresläckaren som släcker med hjälp av en vanlig kolsyrepatron. Ett perfekt komplement att ha stående vid grillen. ca 995 kr, firemill.se