Tänk om! Det här orsakar fler hembränder än levande ljus!

KATEGORI

Trots en allmän uppfattning om att levande ljus är den främsta orsaken till bränder i hemmet, visar en ny undersökning att den verkliga boven är spisen. Denna insikt kommer fram i en studie utförd av Demoskop på uppdrag av Gjensidige Försäkring, där det framkommer att hela 81 procent av svenskarna felaktigt tror att oövervakade levande ljus är den vanligaste brandorsaken.

Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring, betonar vikten av att vara medveten om riskerna med levande ljus, men påpekar att det är spisen som utgör den största faran. En fjärdedel av de tillfrågade i undersökningen erkänner att de någon gång har glömt mat på en påslagen spisplatta, vilket är den vanligaste orsaken till spisbränder.

Läs också: Så förebygger du brand i din bostad

– Det är oroväckande att så pass många har glömt mat under tillagning på spisplattan. Det skulle kunna hänga ihop med att man inte är medveten om risken. De flesta har nog drillats sedan barnsben kring risken med levande ljus och det är bra, men vi behöver också öka medvetenheten kring faran att lämna mat som håller på att tillredas utan uppsikt, säger Markus Ljungblad.

1

Ljungblad uttrycker oro över att många inte är medvetna om riskerna med att lämna mat under tillagning utan uppsikt. Han påpekar att det i dagens stressade samhälle är lätt att bli distraherad och glömma bort maten på spisen. För att förebygga spisbränder rekommenderar han att man gör en sak i taget och stänger av spisplattan om man måste lämna köket.

Läs också: Brandsäkerhet i hemmet

Ett effektivt sätt att skydda sig mot spisbränder är att installera en spisvakt, som larmar vid överhettning och bryter strömmen innan en brand hinner uppstå. Ljungblad understryker även vikten av att aldrig lämna hemmet med mat på spisen, även för en kort stund, samt att regelbundet rengöra köksfläkten och hålla området runt spisen fritt från brännbara föremål.

Denna undersökning, som genomfördes av Demoskop för Gjensidige Försäkring, baseras på intervjuer med över 1000 svenskar om deras uppfattningar och beteenden kring brandsäkerhet i hemmet.

2

10 Livsviktiga Tips för att Förebygga Spisbränder i Ditt Hem

Att skydda sig mot spisbränder är viktigt för varje hushåll. Här är några användbara tips:

  1. Var uppmärksam när du lagar mat: Lämna aldrig spisen obevakad när du lagar mat. Om du måste lämna köket, stäng av spisen.
  2. Använd timer: Använd en kökstimer för att påminna dig om att du har mat på spisen, särskilt om du lätt blir distraherad.
  3. Installera spisvakt: En spisvakt kan automatiskt stänga av spisen om den upptäcker överhettning eller om du glömmer den på.
  4. Håll spis och kök rent: Fett och matrester kan antändas. Rengör regelbundet spisen och köksfläkten för att minska risken för brand.
  5. Förvara inget brännbart material nära spisen: Håll kökshanddukar, köksredskap och andra brännbara material borta från spisytan.
  6. Kontrollera och underhåll din utrustning: Se till att din spis och andra köksapparater är i gott skick och fungerar korrekt.
  7. Lär dig släcka en spisbrand: Om en liten brand uppstår, täck över den med ett lock eller använd en brandsläckare avsedd för köksbränder. Använd aldrig vatten för att släcka en fettbrand.
  8. Utbilda familjemedlemmar: Se till att alla i hushållet känner till grundläggande brandsäkerhetsrutiner och hur man använder en brandsläckare.
  9. Ha en fungerande brandvarnare: Se till att du har en fungerande brandvarnare i köket och testa den regelbundet.
  10. Var medveten om riskerna: Förstå riskerna med att laga mat och var alltid uppmärksam när du använder spisen.

Genom att följa dessa tips kan du avsevärt minska risken för spisbränder i ditt hem.

För mer information välkommen att kontakta:

Tina Halldén, kommunikationschef: tina.hallden@gjensidige.se Tel: 076 855 24 21

Markus Ljungblad, skadechef: markus.ljungblad@gjensidige.se Tel: 076 855 29 65

Läs Gjensidiges pressmeddelande här!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -