Fotografera som proffsen med enkla tips

KATEGORI

Fotoskola med Villaliv

Vad professionella fotografer vet så finns det små och enkla tips & tricks som gör att bilderna blir mycket bättre på ett hems interiör eller ett designprojekt. Men också att smaken är väldigt olika hos människor och företag. Vi har därför med denna artikeln tänkt dela med oss utav en handfull enkla tips som du kan vända dig till och använda, som tar dig en lång väg mot standardpraxis som många professionella fotografer använder varje dag.

De flesta har idag smartphones och oavsett om det är en Samsung eller en iPhone så kommer dessa telefoner med manuella inställningar och alternativ för avancerad fotografering – och i dagens moderna samhälle så har håller dessa kameror hög kvalité. Vare sig dina bilder är “bra” eller “dåliga” är helt enkelt upp till dig, håll dig kritikerfri och och ta bilder som just du älskar – med de här tipsen så pekar vi dig i rätt riktning!

Fotografera rakt

När det gäller att ta interiörfoton så är det tveklöst bäst att ta dessa rakt framifrån. Använd ditt rums arkitektoniska ramverk som en guide, justera dig och kameran så att den passar perfekt med en av dina väggar. Försök alltså att ställa in kameran rakt utan att luta den uppåt eller ner. När du lutar på kameran blir de vertikala linjerna i bilden förvrängda, vilket ser oprofessionellt ut. För en få till en stark komposition, ta fotot rakt framifrån på ett rum eller en byggnad. För att göra det så vill du att kamerasensorn ska vara parallell med motivet, alltså rummet eller möbeln. Resultatet blir ofta ett mer tilltalande foto som har en fin grafisk känsla.

fotografera
Bild tagen rakt framifrån

Om din kamera har en rutnät (både iPhones och Samsung har den här funktionen inbyggd) är det här ett perfekt tillfälle att använda verktyget.

fotografera 1
Grid i iPhone

Använd naturligt ljus

Är inte mänskliga ögat något helt fantastiskt och underbart! Ska vi jämföra en kamera så blir det helt tokigt i jämförelse med mänskliga ögat – som anpassar sig till nästan vilken ljusstyrka/temperatur som helst. Det ögat ser och hur ögat anpassar färger och ljus, så fungerar inte riktigt kameran och därför ser många bilder inte ut som de gör i verkligheten och just därför är det ibland svårt att fånga ögonblicket så som det ser ut! Därför är det bäst att använda endast naturligt ljus när det gäller interiörfotografering. Det här är den gyllene regeln när det gäller fotografering av inredning och interiör. Tänker du bara följa ett tips i denna artikeln så borde du följa denna!

VaR med i Sveriges Mysigaste hem!

När du fotograferar inomhus så se till så att alla dina lampor är avstängda. Du kanske blir något förvirrad av denna regel – eftersom ljus är en nödvändig del av fotograferingen. Vad händer om ljuset som kommer genom ditt fönster inte är tillräckligt starkt? Har du ett stativ så är det utmärkt! Sätt fast kameran/mobiltelefonen på den för att undvika rörelseoskärpa – annars håll den med båda händerna. Detta gör det möjligt för din kamera att hämta det ljus som finns i rummet och du behöver inte använda “elektriskt ljus”. När du tar dina bilder med externt naturligt ljus så blid resultatet mycket vackrare – färgerna kommer att bli fräscha och rena, skuggorna kommer från mer naturliga riktningar, och chansen att behöva justera ljusstyrkan, balansen i efterhand minskar.

Notera: Naturligt ljus må vara det absolut bästa ljuset att ta dina foto med – men det är inte samma sorts ljus alltid och är alltså inte skapat lika. Därför är det bäst att undvika vissa tidpunkter under dagen när solen skiner direkt in i ditt rum – det kommer att hålla vissa områden ljusare än andra och därför kan det bli svårt få ett bra foto med rätt “ljus”. Precis som med fotografering utomhus så är det ideala: att det finns moln. Alltså att fotografera på en grumlig dag som tillåter mjukt ljus att lysa in och sprider det över rummet.

fotografera 2
naturligt ljus – stäng av lampor

Gör plats – städa undan

Ett av de största hindren du kan stöta på när du fotograferar inomhus är brist på utrymme. När du fotograferar inomhus, särskilt i små villor/hem eller i mindre rum som kök och badrum, kan du hitta dig själv bakom en vägg eller fastklistrad i en vägg när du försöker få till den perfekta bilden. Om din instinkt är att gå ut och köpa en vidvinkelobjektiv för att åtgärda problemet – så är detta inte alltid lösningen, bilden blir trots köpet sällan som det är tänkt. Det bästa sättet att börja med är att ändra om i din miljö.

Flytta gärna runt sakerna. Om du inte kan ta den bästa bilden på din soffa på grund av bordet bakom dig, flytta på det där bordet! Detta gäller också saker som kan komma i vägen och hamna i det fina fotot. Om det finns några fula kablar, föremål eller möbler som dödar bilden, bli av med dem! Ett annat tips är att öppna dörren och fota därifrån.

Dessutom kan det bli nödvändigt att skapa en fokuspunkt som tidigare inte fanns. Ibland är det inte det mest effektiva valet att fånga hela rummet i en bild. Det kan skapa en överväldigande bild som inte ger betraktaren en riktig chans att fokusera. Överväg att plocka ett hörn eller en specifik sak, till exempel en matsal, soffa eller öppen spis, att fokusera på. Om du ska göra det på rätt sätt, se till att du lägger lika mycket omsorg i den faktiska bilden som du lägger i förberedelserna till de!

Innebörden av Fokuspunkt / Kontaktpunkt

Det kanske verkar enkelt, men om ditt foto inte innehåller ett huvudämne, en baktanke eller en intressant plats, kommer det troligtvis inte att fånga uppmärksamheten hos din “publik”. Tänk på ett ämne, en sak, som viloplats för dina ögon – någonstans/någonting dit din blick lätt kan falla.

fotografera 3
Bild utan kontaktpunkt/fokuspunkt

Här (ovan) är ett annat exempel på ett foto som inte har en kontaktpunkt. Eftersom alla stenar är liknade i färg och form, kan inte ditt öga välja ut en fokuspunkt.

Genom att enkelt inkludera en annan färgad sten (nedan) så har vi nu lagt till en stark kontaktpunkt som fångar ögat. Det ger en mycket mer intressant bild som håller tittarens uppmärksamhet längre. Så när du ser en miljö som du skulle vilja fotografera, fråga dig själv, “Vad är den viktigaste kontaktpunkten i den här miljön?”.

fotografera 4
Färgad sten skapar kontaktpunkt

Om det inte finns någon uppenbar kontaktpunkt, leta efter en annan synvinkel som låter dig inkludera ett ämne av intresse eller vänta tills något intressant visas i scenen.

Ställ in fokus på fotot

När du har utarbetat vad ditt fotos huvudområde är, så är det viktigt att försäkra dig om att objektet syns i skarp fokus. Snarare än att låta kamerans autofokus bestämma vilken del av miljön som det ska fokuseras på, bör du alltid ta kontroll och ställa in fokus manuellt.

Detta är väldigt enkelt med dagens smartphones! I kamera-appen kan du enkelt sätta fokus manuellt. Allt du behöver göra är att trycka på var ditt ämne är på skärmen och sedan ta bilden. Nedan kan du se två exempel som visar hur fokus kan ställas in på olika delar av miljön.

fotografera 5
Fokus är inställd i bakgrunden

 

fotografera 6
Fokus är inställt på den främre blomman

Fotografering är en hel vetenskap och allt går inte få med i en enda artikel, men vi hoppas att ni med ovan angivna tips kommer till nytta när ni fotograferar i framtiden eller till Sveriges Mysigaste Hem.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas