Smarta hem

KATEGORI

Smarta hem ger en skön, smart ny värld!

Allt fler får upp ögonen för hemautomation, populärt kallat smarta hem. När prylarna därhemma kommunicerar med varandra och med internet, skapas massor av nya spännande möjligheter.

Att montera in en komplett smart styrning och tillbehör i samband med nybygge eller renovering blir både snyggt och kostnadseffektivt. Självklart kan du få ett smart hem utan att renovera eller bygga nytt. Mycket går att lösa med externa enheter som kopplas till ditt hemmanätverk.

smarta hem
Få full kontroll över ditt hem via skärmen

Den nya tekniken kan göra vardagen lite enklare. Med ett digitalt lås till ytterdörren kan du låsa upp, även när du inte är hemma, till exempel för hantverkaren när du är på jobbet och ha koll på när barnen kommer hem.

Du kan också pensionera din gamla timer och sköta belysningen och annan elektronisk utrustning på distans. De enklaste systemen kräver bara uppkopplade fjärrbrytare som du sätter i eluttagen. Att få lampor att tändas när du kommer in i ett rum och släckas när du lämnar rummet, samt kunna sätta hemmet i viloläge under natten är också smart.

Med teknikens hjälp kan du även ha kontroll över temperatur, luftflöde och timerinställningar. Du kan sänka temperaturen något i de rummen du inte använder och dra ner den någon grad i sovrummet på kvällen om du sover bättre när det är svalt. Du får ett jämt och behagligt inomhusklimat, samtidigt som du gör energibesparingar. När du reser bort ställer du in systemet så att det håller lägsta möjliga temperatur inomhus, för att sedan höja den lagom till hemkomsten.

Fyll hemmet med musik

smarta hem enhet PLAY:5
Strömma spotifylistan eller ställ in väckningsmusik i olika rum. Enheten play:5 kan du styra från din smartphone eller surfplatta.

TRÅDLÖST LJUD I ALLA RUM – Med hjälp av trådlösa musiksystem och högtalare skapar du enkelt olika musikzoner i hemmet. Du kan spela musiken individuellt i de olika rummen, från samma musikbibliotek, på exempelvis Spotify. Kanske lite morgonmusik i sovrummet, de senaste hitsen i köket till frukost och TV-ljudet i vardagsrummet.

Från dumburk till mediecentral

smarta hem Bravia Z-serien
Nya bravia z-serien finns tillgänglig i storlekarna 65-, 75- och 100 tum. Från sony.

Praktiskt taget alla TV-apparater har idag möjlighet till internetuppkoppling. Det gör att du kan installera appar, spela spel och se de senaste filmerna samtidigt som du har koll på sociala medier. Varför inte ha uppsikt över sommar-stugan när du sitter i soffan där hemma? Kameror som kan övervakas från uppkopplade enheter är populära och det går att få hög bildkvalitet och till och med mörker-seende. Ställ in den så att den meddelar dig automatiskt om någonting rör sig framför den.

Ökad trygghet och säkerhet i ett smart hem

smarta hem Yale doorman
Glöm nyckeln – med yale doorman styr du låset med en app eller kod. Du kan också få meddelande om barnen kommit hem.

De viktigaste smarta systemen är nog inbrottslarmet och brandvarnare som varnar via sms och larmar vaktbolaget om någonting otrevligt händer där hemma. I vissa fall kan du få live-bilder från kameror kopplade till larmsystemet. Att koppla in utomhusbelysningen så den blinkar vid inbrott har också en avskräckande effekt samtidigt som grannarna får reda på att någonting är på gång.

Trenden är att skaffa fler typer av smarta detektorer till larmsystemet, exempelvis vattendetektorer som är en billig försäkring mot dyra vattenskador. När den larmar kan exempelvis huvudkranen automatiskt stängas av. Strömavbrott kan också vara något du vill bli informerad om. Självklart ska brandvarnare kunna kopplas ihop så att alla larmar när en har detekterat brand – och så att belysningen i huset tänds automatiskt för att underlätta evakueringen.

Smarta hem innebär besparingar

En positiv effekt med det smarta hemmet är att du kan spara kilowattimmar. Bara genom att stänga av apparater i standby läge med fjärrbrytare kan du spara upp till 500 kWh per år.

smarta hem med smart belysning

 

BRA MED SMARTA HEM!

✓ Enkla lösningar som är bekväma, ekonomiska, säkra och lyxiga.

✓ Du släcker hela huset med en knapptryckning.

✓ Du kan fixa tillfälliga inpasseringskoder för husvakten.

✓ Rörelse- och ljudsensorer ger dig koll på allt som händer hemma.

✓ Att sköta hemmet på distans sparar många kilowattimmar.

✓ Du väljer lösningar som passar dig: Låt behoven styra, inte tekniken!

✓ Det finns olika standard när det kommer till smarta hem, se till att de du väljer kan prata med varandra.

Text: Peter Fredberg

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -