Hur man blir av med silverfiskar

Silverfiskar är ett skadedjur som ofta hittas i svenska hem. En vanlig myt är att de kommer in via avloppet. I själva verket kommer denna ohyra i regel in med saker som tas in i huset, till exempel olika varor som köps in, vilket är något de har gemensamt med många andra skadedjur. Däremot lever de ofta intill avloppen, eftersom de livnär sig på de avlagringar som bildats omkring avloppsgaller och avloppsventiler. Något som kännetecknar silverfiskar är att de är otroliga överlevare. De kan klara sig i utan mat i flera månader och de enda matrester de behöver för sin överlevnad är mindre smulor. Framför allt är det gluten som är lockande för dessa skadedjur och det går att hitta i bland annat mjöl, bröd och bakverk, men även kött kan vara intressant för dessa kryp, liksom socker.

var kommer silverfiskar ifrån
Silverfisken är något av en bokmal då den gillar limmet och pappersmaterialet som finns i böcker – se därför till att skydda dina böcker på svårtillgängliga platser.

Silverfiskarna gillar våta miljöer och trivs där det finns springor och sprickor att gömma sig i. Därför är det vanligt att hitta silverfiskar i badrummet. De gillar naturligtvis också miljöer där det finns rikligt med föda i form av matrester. Kläder och böcker som ligger framme på golvet under lång tid är något som silverfiskarna tycker om. Silverfiskar gillar nämligen limmet som håller ihop böckerna, men de kan också uppskatta stärkelsen i pappret. Jämfört med vissa andra skadedjur är silverfiskar inte fullt så destruktiva. Dock kan de i vissa fall ge sig på tapeter, konst, böcker och fotoalbum.

Många undrar var silverfiskar kommer ifrån, eftersom de är så annorlunda. Silverfiskar är ett djur som har funnits i ca 400 miljoner år. De har stora likheter med sina urgamla förfäder när det gäller fysiologi. Silverfiskar är dessutom väldigt ljusskygga och lägger upp till 200 ägg. Som nämndes tidigare behöver de väldigt begränsat med näring för att överleva. Badrummet är en ny miljö för dem i ett större perspektiv, men de är perfekt anpassade för att leva där.

silverfiskar i badrummet
Många undrar nog var silverfiskar kommer ifrån, och sanningen är att silverfisken är en av de äldsta varelserna som fortfarande existerar – detta irriterande småkryp är runt 400 miljoner år gammal!

Vad gör man då för att bli av med silverfiskarna?

Det finns två grundläggande metoder för att bli av med silverfiskar och metoderna är möjliga att kombinera. Den ena metoden går ut på att förebygga angrepp genom att se till att silverfiskar vantrivs. Håll rent och torrt och begränsa tillgången på mat genom att inte låta matrester, kläder och annat ligga framme. Du kan också täta igen sprickor och springor i golv, väggar, lister och andra inredningsdetaljer för att ta bort deras gömställen. Kortfattat går det ut på att undvika en miljö där silverfiskar kan leva och frodas.

medel mot silverfiskar
Att täta igen sprickor, lister, hål och liknande saker runtomkring i huset är ett effektivt medel mot silverfiskar som begränsar deras förökning och motverkar sätt för silverfiskar att stanna kvar i huset.

Den andra grundläggande metoden för att göra sig av med silverfiskarna är att använda bekämpningsmedel. Starka bekämpningsmedel brukar inte vara nödvändigt, utan det finns effektiva medel mot silverfiskar som skrämmer bort dem, på grund av de upplevs som obehagliga. För människor behöver dessa medel inte alls vara obehagliga och de kan också vara miljövänliga. Rödcederolja är ett alternativ som är ekologiskt och som inte upplevs som illaluktande av människor, utan snarare något som bidrar med en fräsch doft. Silverfisken däremot upplever doften av oljan som mycket obehaglig och flyr så snabbt det är möjligt.

hur blir man av med silverfiskar - cederolja
Hur man blir av med silverfiskar varierar i tillvägagångssätt, men en effektiv metod är att använda eteriska oljor som t.ex. rödcederolja, som silverfiskar finner obehagligt.

En behandling med rödcederolja innebär att du sprejar oljan under mattor och längs med lister och andra ställen där silverfiskarna gömmer sig. Du bör också spreja i intilliggande rum och i övriga kök och badrum. Sätt in behandling där det finns väta och tillgång till föda. Ytterligare ett effektivt medel mot silverfiskar är ättika. Du kan ta det på en tops och applicera längs med lister och springor. På samma sätt som med rödcederoljan är doften mycket stark för de små krypen, men själv kommer du troligtvis inte ens märka av doften.

Lyckligtvis är silverfiskarna inte alltför svåra att bli av med jämfört med andra skadedjur. När det kommer till kritan gör de heller sällan stor skada, men å andra sidan är de alltid obehagliga och något pinsamma att ha i sitt hem när de kommer gäster.