- Annons -

Hur man får bort myror – besegra myror i huset

De flesta villaägare kan hålla med om att det är underbart att bo i villa. Att flytta till lägenhet är något som många inte ens kan tänka sig att göra! Det finns otaliga fördelar med att bo i villa, men självklart också en del mindre trevliga sidor. En av dessa är definitivt att risken att få in myror och andra skadedjur i hemmet är större. Skulle du få in dessa kryp som inte hör hemma i ett hus så finns det självklart saker du kan göra för att få bort dem. Låt inte myrorna ta över ditt hus, utan läs och ta till dig av följande tips!

Först och främst ska du inte skämmas över att ha en myrinvasion. Det betyder inte att ni har bristande hygien eller att ert hem är särskilt ofräscht. Den vanligaste typen av myra i Sverige är svartmyran och det är väldigt stor chans att det är den typen av myra du har fått in i huset. Den är svart till färgen, som namnet skvallrar om, och cirka 2-4 mm stor. Du kan också ha fått in rödmyror eller någon annan typ av myra. De flesta börjar få problem med myror på våren. Då har de fått en god vintersömn och är hungriga. Myror livnär sig på bland annat nektar, som finns i trädgårdar, och även socker som man lämnar efter sig både utom- och inomhus. Svartmyran bor i samhällen med otroligt många andra individer och en myra kommer aldrig ensam!

få bort myror i huset
Snart kommer vår och sommar, och därmed också varje villaägares ständiga plågoande – myrorna! Det finns flera sätt att få bort myror i huset, och lyckligtvis har vi sammanfattat de effektivaste tipsen i denna artikeln.

Många metoder för att få bort myror i huset

Det finns olika sorters åtgärder att ta till för att få bort myror ur huset. Sammanfattat kan man säga att det gäller att både ta bort det som lockar djuren, alltså matrester och annat som den drar sig till och som är lättillgängligt, samt att hindra myrorna från att komma in.

Man kan börja med att hitta de vägar där myrorna kommer in i huset. Ofta handlar det om att dörrar eller fönster inte är riktigt täta. Då kan man köpa ett material att täta springor med. Det kan också vara så att man har myror i husgrunden. Försök att ta till åtgärder för att göra husgrunden torr, vilket inte är gynnsamt för ett myrbo. Se också till att inte lämna exempelvis dörrar och fönster öppna medan du försöker besegra myrorna. Man kan köpa olika medel på sprayflaska eller pulver för att besegra myrorna. Exempel är myrr eller myrdosor. De senare kan vara väldigt bra att använda, eftersom arbetsmyrorna tar med sig betet till boet.

Myror inomhus på grund av smulor
Det är lätt att smulor ansamlas runtom i huset, och det är också en av de stora anledningar varför många villaägare har myror inomhus som ovälkomna gäster. Se till att städa upp och var noga med hörn och kanter.

Var noga med att torka upp spill och smulor inomhus. Det kan vara lätt att missa små spill av socker eller kaksmulor, men myror kan lokalisera dem väldigt lätt. Råkar du spilla ut en sockerhaltig dryck, torka genast upp den med en trasa. Använd dammsugare och dammsug noga i springor. Detta kan vara särskilt viktigt att göra i skafferiet. En liten saftfläck som människor knappt lägger märke till är en stor fest för myror som bor inomhus.

Ett bra och effektivt sätt att få bort myrorna är att hitta myrboet och försöka döda drottningen och så många arbetsmyror man kan. Man kan exempelvis använda ett godkänt myrgift och myrdosor. Ofta hittar man boet mellan eller under plattor utomhus.

få bort myror i huset med honung
Honung kan vara en effektiv avledningsmanöver i kampen om att få bort myror i huset. Se bara till att du har plats nog för att leda bort myrorna från huset.

Sätter du ut lite honung eller annat socker ute i naturen utanför din tomt är det stor chans att myrorna lockas ut dit istället. Detta fungerar såklart bara om du har natur eller en park runt knuten!

En viktig sak att känna till är att svartmyran inte är farlig för dig eller din familj på något sätt. Den bits inte och ni kan heller inte bli sjuka av den. Den enda anledningen till att bekämpa myror inomhus är egentligen att det är störande. Det är inte heller särskilt trevligt att äta maten i skafferiet när man vet att myror tidigare kalasat på den. Myror hör hemma i naturen och inte i ert hem!

Slutligen, har man väldigt stora problem med myror och inte lyckas bekämpa dem på egen hand, kan man kontakta experter på skadedjursbekämpning. Det kan vara väldigt svårt att bli av med dem, och då kan ett proffs vara till god hjälp. Lycka till med att få tillbaka ett myrfritt hem igen!

- Annons -