- Annons -

Golvvård – vårdar du ditt trägolv rätt?

Om man vårdar trägolv på korrekt sätt så blir de bara vackrare ju längre tiden går. Rätt behandlade trägolv kan faktiskt hålla i flera generationer.

Golvvård är därför fortfarande mycket viktigt trots att de flesta trägolv nuförtiden har en ytbehandling som gör städarbetet lättare. Moderna trägolv som är lackerade ska inte skuras som de äldre golven behöver. Utan de behöver endast dammsugas, använd även en fuktig trasa vid behov.

Vårda trägolv

Ett lackerat trägolv blir lätt skadat och det kan uppstå en repa av till exempel ett litet gruskorn, därför är det viktigt att regelbundet vårda ditt trägolv. Det måste dammsugas ofta, speciellt om ni är hundägare. Hundar brukar ofta dra med sig grus och sten hem som kan repa golvet. Ett obehandlat golv är betydligt jobbigare att göra rent, men är bättre på det sättet att du inte har någon lack att ta hänsyn till. Eftersom det inte är lackat, så kan du enkelt slipa bort en repa eller andra märken på golvet.

 

Det man gjorde förr var att skura golvet med grönsåpa, något som börjar bli vanligt och populärt idag igen, framförallt på gran- och furugolv i äldre hus. Det är mycket jobbigt och tar lång tid, men är mödan värt. Efter skurningen kan du avnjuta den friska doften och rena känslan.

 

golvvård

 

Tips!

För att minimera riskerna till att få in grus och smuts från skorna på ditt trägolv, så kan du lägga en dörrmatta på vardera sida om ytterdörren.

Bonade trägolv

De flesta parkettgolv och brädgolv av äldre slag och som är lackerade mår bra av att bonas någon gång om året. Börja med att göra rent golvet från gammalt bonvax med hjälp av lacknafta. Efter det måste du låta golvet torka helt, sedan är det bara att sätta igång med golvbonare och flytande bonvax. Om du inte äger en golvbonare, så kan du hyra en skur- och polermaskin utav en städfirma. Avslutningsvis så putsar du golvet igen, fast med en mjuk och torr trasa som du placerar mellan golvet och borsten. Skulle du vilja bona ett obehandlat golv så måste du göra det betydligt oftare på grund av att golvet suger åt sig vaxet.

Olja in trägolv

Ett oljebehandlat trägolv ska ha samma skötsel som alla andra trägolv, det vill säga dammsugning med jämna mellanrum. Det är först när du ska göra en grovrengöring som behandlingarna skiljer sig åt. Ett trägolv som är oljebehandlat ska någon gång om året oljas in. Oljan ska strykas ut över golvet och sedan låter du den ligga på ett tag innan du torkar bort överflödet. Efter det polerar du golvet med den oftast vita delen på en rengöringssvamp. Oljebehandlingen ger golvet ett skydd mot grovt smuts och golvet får även ett fint lyster.

  1. Börja dammsuga trägolven regelbundet, minst tre gånger i veckan.
  2. Torka av trägolvet med en urvriden trasa, helst 3 gånger i månaden.
  3. Polera golvet med en golvbonare. Men först ska du ha rengjort det från all smuts och gammalt vax.
  4. Oljebehandlat golv ska rengöras med en speciell olja som består utav linolja och terpentin. Glöm inte att dammsuga golvet före.

Bra att kunna om golvvård

Lackade trägolv

 

Trägolv påverkas av fuktigheten i luften. Det sväller vid hög luftfuktighet och krymper vid låg, precis som allt annat virke gör.

Därför ska du försöka hålla jämn luftfuktighet för att minimera rörelse i trägolvet.

 

snabbstädning

 

Att torka golvet med en fuktig trasa är något som är viktigt, för att sköta ett trägolv rätt. Men det är mycket viktigt att man dammsuger innan. Annars är risken stor att smuts under trasan repar det lackerade golvet

Glansen på golvet blir matt redan efter några månader om man slarvar med dammsugningen. Om ditt golv skulle bli riktigt smutsigt så räcker det inte alltid med en vanlig fuktig trasa. Använd lite rengöringsmedel i trasan, vilket kommer kunna lösa upp smutsen. Rengöringsmedlet får inte innehålla ammoniak.

Att ha i åtanke när det gäller golvvård

Använd aldrig rengöringsmedel med ammoniak när du gör rent ett trägolv. Ha aldrig rikligt med vatten på ett trägolv. Torka omedelbart upp efter dig om du spiller. Du kan få en ful fläck som kan vara svår att få bort.

- Annons -