Tips när du ska byta lås ytterdörr

På marknaden finns en hel uppsjö varianter av lås att välja mellan när det är dags att byta lås ytterdörr, det ena mer avancerat än det andra. Det finns framför allt tre olika varianter: mekaniska, elektroniska och de riktigt smarta låsen. Vi på Villalivet spanar in låsmarknaden för dig som ska byta lås på ytterdörren.

Kanske har det inte bytts på länge, eller också har någon i familjen tappat bort nycklarna. Det är ofta i sådana sammanhang som det är dags att byta lås på ytterdörren. Fundera över hur mycket du är beredd att lägga ut, och hur bekvämt du vill att ditt låssystem ska vara.

byta lås ytterdörr

Vad kostar det att byta lås?

Prisvariationerna är stora när det kommer till låsbyte. Det beror på att marknaden har utvecklats och många nya tekniska lösningar gjort framsteg. Att byta ut ett mekaniskt dörrlås med hjälp av en låssmed behöver inte bli särskilt dyrt, medan smarta, mer avancerade låssystem kostar upp till 5-6000 kronor bara att köpa själva låset.

Olika dörrlås på marknaden

Mycket har hänt på låsmarknaden den senaste tiden och de som kanske stuckit ut hakan mest är de smarta dörrlåsen. Även om det finns elektroniska och smarta dörrlås ska man inte underskatta de mekaniska dörrlåsen idag. De är rejäla, har ofta flera funktioner och nycklarna är kopieringsskyddade. Är man osäker på vad man ska välja för lås kan man fundera över ens vanor. Är du hemma mycket eller lite? Hur ofta går du och de du bor med om varandra?

Elektroniska dörrlås

Elektroniska dörrlås kommer i ett par olika varianter. Den vanligaste varianten är kombinerade dörrlås, så kallade “elektromekaniska” dörrlås. De har ett kombinerat mekaniskt lås med ett elektroniskt. Med detta lås slipper du tänka på nycklar utan kan ha en passerbricka, en kod eller en fjärrkontroll ungefär som ett billås. Du kan installera tillfälliga koder till din dörr som gör att en tillfällig gäst kan ta sig in utan att du behöver krångla med nyckelöverlämning.

  • Tänk på att koden inte ska komma på villovägar. Ett sätt att göra den elektroniska dörren säkrare är genom att byta kod regelbundet.

byta lås ytterdörr

Smarta dörrlås

Det finns också digitala lås, också så kallade “smarta” lås. Det finns många fördelar med de smarta dörrlåsen och de blir alltmer populära. Många tycker att den största fördelen är att du kan larma på och av på distans, medan andra tycker att den största fördelen är att du slipper oroa dig för att lägga ifrån dig dina nycklar.

När någon kommer in genom dörren kan du också installera ett notissystem. Då får du ett meddelande till din mobil när någon kommer in genom dörren.

  • De elektroniska och smarta dörrlåsen drivs på batterier. Tänk på att välja ett sådant lås som är anpassat efter det svenska klimatet.

Hoppas du fick ett grepp om vad du har att välja mellan. Lycka till med att byta lås på ytterdörr!