Tvist med hantverkaren – så kan du få hjälp

Tvist med hantverkaren – så kan du få hjälp

Har du anlitat en hantverkare för hjälp med en renovering hemma? Det är alltid skönt att slippa göra jobbet själv men ibland kanske det inte går som planerat. Även om det finns många fantastiska hantverkare där ute så finns det inga garantier för att just den du anlitar gör arbetet på rätt sätt. Det kan också hända att fel kommer fram ett tag efter renoveringen och ni blir oense om hur felen ska åtgärdas och vem som ska stå för den nya kostnaden.

Vi hoppas naturligtvis att du slipper hamna i en tvist med hantverkare. Det är ofta en jobbig process att gå igenom om ni inte kommer överens men om det skulle hända kommer här lite råd på hur du kan tänka.

Förebygg en tvist

tvist

Det bästa du kan göra för att undvika en eventuell tvist är att vara noggrann innan jobbet börjar.

  • Rekommendation. När du söker upp en hantverkare är det bra att gå på rekommendationer. Be om att få referenser och kontakta dem för att få veta mer om jobbet som hantverkaren har gjort där.
  • Skriftligt avtal. Se till att alltid ha ett skriftligt avtal med både din och hantverkarens signatur på. Det är detta som kommer att vara basen vid en eventuell tvist.
  • Läs noggrant. Ta god tid på dig och läs igenom avtalet ordentligt innan du signerar. Ju mer specifika ni är i ert avtal desto mindre risk är det att meningsskiljaktigheter ska uppstå.
  • Rådgivning. Är du osäker på vad som bör och inte bör vara med när du ska anlita en hantverkare kan du ta hjälp av en jurist som ger dig rådgivning. Detta kan vara smart om det gäller ett större projekt.

Tvist om fel

När du upptäcker ett fel ska du reklamera direkt så att inte reklamationstiden går ut. Många hantverkare åtgärdar felen själva vilket de i de flesta fall har rätt till istället för att ge avdrag på priset. Du har däremot rätt till att hålla inne med betalning av den kostnad som motsvarar felen fram tills att de är åtgärdade.

Tips! Är du osäker på om något är fel eller oense med hantverkare om ett eventuellt fel kan du kontakta en besiktningsman som gör en besiktning.

Branschstandard

När det kommer till byggarbeten måste de alltid vara fackmannamässigt utförda. Detta innebär man utgår från en branschstandard vid en bedömning av eventuella fel. Hantverkare måste alltså följa olika branschregler och anvisningar för att arbetet ska bli korrekt utfört. Detta är speciellt viktigt att ha koll på till exempel vid en badrumsrenovering, då måste hantverkaren ha våtrumsbehörighet.

Tvist om pris

Det är vanligt att det blir tvister om just pris när det kommer till bygg och renovering. För att undvika detta kan du skriva in ett så kallat takpris i avtalet som är det högsta priset arbetet får kosta. Får du ett cirkapris av hantverkaren får detta pris inte ökas med mer än 15 % om inte avtalet säger något annat.

Så kan du få hjälp vid en tvist med hantverkare

  • Gör en besiktning av arbetet för att få eventuella fel svart på vitt.
  • Vänd dig till en jurist för råd, det finns flera som du kan fråga gratis på nätet.
  • Vänd dig till Allmänna reklamationsnämnden eller Hallå Konsument för råd.
  • Gå till allmän domstol, först och främst Tingsrätten för att få tvisten prövad.

Var inte rädd för att ta hjälp och få råd tidigt i processen. Märker du att något verkar galet redan i början kan du spara in mycket tid och arbete för både dig och hantverkaren genom att säga till.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -