Nöjet med ett eget hemma-spa

KATEGORI

Hemma-spa i badrummet

Vår längtan och vårt behov av avkoppling ökar. Att glida ner i ett varmt massagebad efter jobbet känns ljuvligt lockande och är en dröm som kan bli verklighet för många. Mycket tack vare ett växande utbud av spabad och modeller i alla prisklasser. Det är ju själva spabadet som blir utgångspunkten när du bygger om badrummet eller bygger nytt i källaren.

Ett hemma-spa är i grunden ett bubbelbad där vattnet roterar med hjälp av luft från jetstrålar. Massagen är ett tillägg till jetstrålarna. Samma spabad kan stå inomhus och utomhus. Det finns spabad för 1-5 personer som kan installeras i det vanliga badrummet. Det mest populära är ett hörnbadkar för två personer. Badet är vanligtvis av akryl. Det kan kaklas in eller köpas med front. Formen är ofta ergonomiskt så att ligg- eller sittställningen blir bekväm.

Hemma spa

Att skärma av spabadet med en vägg och kanske även ett litet kul tak, eller annan grönska, skapar en liten privat sfär som lugnar ner miljön och hjälper dig att slappna av. Ett alternativ är att sätta upp en vägg för toaletten. Badrumsinredning från Ifö

Spafunktioner och finesser

Det finns en mängd finesser att välja mellan, som inbyggda högtalare, massagefunktioner, belysning, kontrollpaneler, timers och automatisk rengöring. Vilka som verkligen är värda att ha avgör du själv. Tänkvärt är dock att ju fler finesser som finns, desto lättare kan något gå sönder. Det viktigaste är att de massage- och spafunktioner som finns i spabadet verkligen håller hög kvalitet. Det är jetstrålarna och badkaret i sig som gör upplevelsen och som bör vara så hållbara och effektiva som möjligt.

Mät utrymmet

Har du plats för ett vanligt badkar så har du plats för ett hemma-spa. Men det är inte självklart att det finns plats att bära in spabadet, så mät noggrant alla dörröppningar. Det är också praktiskt att ha utrymme framför badet så att du kan skjuta ut det från väggen eftersom all utrustning och teknik sitter på baksidan.

Mät utrymmet i ditt hemma-spa

Spabad finns i alla storlekar, för 1-5 personer. Du kan köpa med front eller kakla in det som här. Badrumsinredning från Vedum

Välj massagetyp

Du kan ha luftmassage, vattenmassage eller båda. Vattenmassagen drivs av en pump som pumpar vatten genom riktbara massagemunstycken. Luftmassagen drivs av en kompressor som blåser in bubblor i vattnet genom hål i badkarets botten.

Kolla ljudnivån

Både pumpar och kompressorer låter. Kompressorn låter ofta mer än pumpen. Kanske räcker det med vattenmassage? Ett billigare massagebadkar kan låta mer vilket gör det svårare att koppla av och njuta. Ett lägre tryck kan sänka ljudnivån.

Hemma-spa ljudnivå

Här ett massagebadkar med mjuka hörn från Hafa. Passar perfekt där ditt gamla badkar stått.

 

Behöver ditt hemma-spa en värmare?

Fundera på hur länge du brukar ligga i badet innan du installerar en värmare. Den ger bara underhållsvärme och kan inte värma upp ett massagebadkar med kallt vatten. Det är en onödig kostnad om du kan få tillräckligt mycket varmt vatten i tillräcklig mängd genom varmvattenberedaren. Är varmvattenkapaciteten i underkant för ett stort massagebadkar kan det vara smart med en värmare. Luftmassagens bubblor sänker temperaturen något och kan också vara an anledning att tänka på en värmare.

 

Provsitt och jämför olika hemma-spa

Det finns en uppsjö olika märken, storlekar och varianter till olika priser på marknaden. Provsitt och titta på de specifikationer som ges. Det finns vissa mätvärden som är bra att ta fasta på för att veta vilken kvalitet badkaret håller. Karets tjocklek bör vara minst 5 mm. Är det tunnare än så finns det risk att en tung person kan trampa igenom botten. En CE-märkning eller en Semko-märkning är ett kvitto på en seriös leverantör

 

Installation av hemma-spa kräver proffs

En installation av behörig elektriker och rörmokare är ett måste när det kommer till spabad. Har badkaret ingen integrerad badkarsblandare krävs däremot oftast ingen rörmokare utan det räcker att ställa in badet och ansluta avloppsslangen till golvbrunnen.

hemma-spa tips för installationer

Det finns även fristående massagebadkar som kan stå mot en vägg eller fritt i rummet – och där fötterna är dolda. Badrumsinredning från Ballingslöv.

 

Hemma-spa tips för kostnader

Ett spabad kostar allt från runt tiotusen kronor och uppåt. De mer avancerade alternativen kan kosta mångdubbelt mer. Till det kommer kostnader för installation och eventuell kakling runt badkaret.

 

Sköna hemma-spa tips för dig

  1. Ett hemma-spa utrustat med varma golv och naturliga material är skönt att gå på.
  2. En dimmer hjälper dig att få belysning med myskänsla.
  3. Ett nedsänkt badkar, extra stort badkar eller en ovanlig form förstärker spa-känslan.
  4. Ett fönster intill badkaret ger fint dagsljus och vilsam utsikt.
  5. En ordentlig takdusch och gärna en ång- och massagedusch gör duschen till en upplevelse.

 

Text: Eva Linetti.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -