- Annons -

Förvandlade standardradhuset

”Atmosfären är i samklang med Irmas personlighet och naturen, säger Magnus Ståhl.”

förvandlade standardradhuset

Tillsammans med arkitekten förvandlade Irma standardradhuset till ett hem med mycket rymd som känns äkta, personligt och positivt. Magnus Ståhl, Arkitekt MSA fick uppdraget att rita och planera det som blev Irmas uterum och uteplatser:
”Irma hade ett ganska standardiserat och litet radhus som kändes mörkt och konstigt planerat. En industriprodukt utan ambition att passa så väl på den plats den råkat hamna på. Irma som är en person med stark personlighet var i behov av att skapa en mer personlig, positiv och ljus miljö. En miljö som kunde fungera till vardags och till fest. Huset kändes som det hade en knut inuti sig och de material som fanns kändes känslolösa och onaturliga.

Naturmaterial och äkthet
Vi valde därför att skapa en tillbyggnad i ett naturmaterial, ett äkta material. Valet blev zinkplåt och glas. Till golv valdes en ljus kalksten från Öland som inte slipats utan skrapats/hyvlats för att förstärka känslan av kalk, äkthet och ursprunglighet. Att göra tillbyggnaden i glas kändes självklart då detta ger en känsla av att huset är större, då man upplevelsemässigt lånar yta från landskapet. Relationen mellan det inre och det yttre rummet förstärktes och den knut som fanns i huset löstes upp och plötsligt var kökets planering fungerande igen. Upplevelsen av det vanliga och standardiserade försvann och en rumslighet hade skapats som kändes mänsklig och naturlig.

Arkitektens tankar mitt i texten 1

”Min uppgift är att lösa upp knutar och skapa atmosfär.”
Arkitektur handlar naturligtvis om organisation, mått och proportioner och så vidare, men målet är att skapa en atmosfär som är stark. I detta fall är atmosfären i samklang med Irmas personlighet och naturen. Arkitektens uppgift är att lösa knutar och skapa denna atmosfär. Resultatet är en underbar plats som höjde värdet i känslan. Arkitektonisk kvalitet handlar sällan om maximala mått utan oftast om de minimala måtten och deras relation till varandra.

Arkitektens tankar mitt i texten 2

Räddar vardagsprojekt
Projektet är ett mycket bra exempel på att mycket små ändringar kan göra den stora förändringen. Många kanske är rädda för att kontakta en arkitekt och det finns en utbredd tro att alla kan. Därför ser man så många fullständigt misslyckade vardagsprojekt, som hade kunnat räddats med några få timmars rådgivning från en yrkesman som studerat ämnet noggrant. En arkitekt har en lika lång utbildning som en läkare. Att planera sitt eget hus är som att försöka operera blindtarmen eller klippa håret på sig själv. Det är bra med en utomståendes distans till byggnaden. Arkitekten förstärker och förtydligar personligheten hos huset och dess invånare. Det finns en myt i Sverige att man själv måste göra sitt hem annars blir det inte personligt. Jag anser att för att få ett personligt hem måste man ha en god rådgivare. Arkitekttjänsten är det billigaste delen i hela byggnadsprocessen. Man sparar alltid in denna kostnad i förbättrad effektivitet och att inga misstag begås. Misstag skall rättas till på ritbordet.”

Inköpslista

Lampa från Habitat.
Bord vid matplatsen från Asplunds, specialbyggt till Irma med en skiva ölandssten i mitten.
Eldstaden heter TIPI, och finns hos Gardenfire.
Ölandstenen kommer från företaget Ölandssten på Öland.
Gazebon kommer från Jysk.
Loungemöbeln är från Plantagen, men har flera år på nacken.
Matmöbeln ute kommer från Bauhaus.
Fönsterpartierna är från Hajom fönster och är lackerade i en speciellt framtagen grafitgrå kulör.

Arkitektens tankar 2 Arkitektens tankar 3 Arkitektens tankar 1

- Annons -