- Annons -

Ska du måla om hemma? Då gäller det att välja rätt verktyg för målningen. Om du ska måla en större, plan yta är det mest effektiva att använda en roller. Det finns olika målarrollers för olika typer av färg och underlag. Vissa har längre lugg än andra, några släpper ifrån sig fibrer och andra ger struktur till din målade yta. Vi tipsar om vad du ska tänka på i valet av rollers.

När du ska måla en vägg, insidan av en stor garderob eller kanske en dörr kan det vara smart att istället för pensel använda en roller. En målarroller använder du när du målar större, jämna ytor och vill göra det snabbt och effektivt. Det går snabbare än att måla med pensel och underlaget blir jämnare.

Tänk på detta när du väljer målarroller

Många lägger tiden på att välja rätt färg, men för att resultatet ska bli bra är det även viktigt att fundera på vad för typ av roller som passar bäst för det projekt du ska sätta igång med. Läs vidare för att få bra tips på hur du kan gå tillväga när du väljer målarrulle.

roller

Vilken färg ska du måla med?

Olika rollers tål olika färger olika bra. En vit skumroller tål inte färg som innehåller lösningsmedel. Om du däremot målar med vattenbaserad färg fungerar de i syntet bra. Rullar i naturmaterial tål ofta inte vattenbaserade färger eftersom deras fibrer drar åt sig vattnet och tappar spänsten.

Vissa färger har en konsistens som kräver en kortluggig rulle som släpper ifrån sig färg snabbt och inte långsamt. Andra färger som är mindre ”sega” i sin konsistens passar bättre med långluggiga rullar som suger åt sig färg och inte släpper ifrån sig den lika fort.

Vilken yta vill du ha?

Det gäller också att välja en roller som ger den yta du tänkt dig. Vill du ha en slät, fin yta är rådet att införskaffa en rulle som har kort lugg. Detta är perfekt om du målar en byrå med lådor eller kanske köksluckorna i ditt kök. Längre lugglängd är i stället perfekt om du vill ha en grövre yta, något många använder när de målar tak och ibland även väggar.

En ullig rulle med längre lugg ger ett grovt resultat på din målade yta, perfekt om du vill ha struktur i din puts på skorstenen inomhus till exempel.

Om du målar med en matt färg kan det vara bra att välja en micofiberrulle som inte släpper ifrån sig några fibrer och ger en slät yta.

roller

Vad ska du måla?

Ska du måla tak? Då är en roller med lugg ett bra alternativ eftersom dessa ger en mer grov yta. En kortare lugg ger en slätare yta och passar perfekt till inredningsdetaljer som skåpluckor och möbler med större, plana ytor. Se till att du väljer rätt bredd på din målarrulle, en bredare på en riktigt stor yta och en smalare på en mindre. Det gör målandet mer effektivt och mindre ansträngande för dig.

Flera tips på när du ska måla med roller hittar du i följande punkter:

  • En målarrulle är en investering eftersom det påverkar slutresultatet och arbetsmängden för dig. Välj en av kvalitet.
  • Du får vad du betalar för när det kommer till rollers. En av god kvalitet fäller inge ludd eller fibrer. Testa genom att dra maskeringstejp över rullens lugg och se om det lossnar något.
  • Knyt en plastpåse tätt över rullen mellan påstrykningarna av färg, det gör att färgen inte torkar in.
  • Se till att alltid tvätta ur målarrollern ordentligt efter att du målat, det gör att den håller väldigt länge.

Lycka till med målandet och fråga i en färghandel om du känner dig osäker!

- Annons -