Bra färg till fasaden – Färgguiden 2017

Få färger håller måttet! Satsa på en bra färg till fasaden och slipp merkostnader.

Att måla om fasaden är något som de flesta villa- och fritidshusägare förr eller senare står inför. Med rätt färg undviker du ett misslyckat projekt med merkostnader som följd. Villaliv har pratat med färgforskaren bakom testet och ger dig goda råd på vägen.

Bra färg

EXPERTEN GER RÅDVILKEN FASADTYP ÄR DU?

I 17 år har försäkringsbolaget Folksam testat träpanelfärg. I senaste testet som redovisades 2015 var resultatet sämre än någonsin. Bara 4 av 45 färger fick godkänt både på funktion och miljö.

Fler än hälften av färgerna hade så mycket mögelpåväxt, krackelering eller avflagning att man helt avråder från köp.
[sociallocker] – Få saker engagerar villaägare så som fasadfärg och vi möter många besvikna kunder. När vi vet att det finns tillförlitliga sätt att producera bra färg som håller standarden är det här ett oroväckande resultat, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på Folksam.

Arbetet är den stora kostnaden

Bristen hos de färger som inte får godkänt handlar främst om mögel- och algpåväxt på panelen, vilket på sikt kan innebära att den måste bytas ut.

– Har man väl fått mögel är det svårt att bli av med det. Att tvätta fasaden har inte någon långvarig effekt och enda sättet kan vara att måla om, säger Stefan Hjort, färgforskare och projektledare för Folksams färgtest.
[/sociallocker] När man målar om huset är det ofta arbetet och inte färgen som är den stora kostnaden. Måste man då måla om redan efter ett par år blir det väldigt dyrt i längden.

– En mögelpåväxt från en dålig färg ersätter inte villaförsäkringen, och det är väldigt sällan man lyckas få färgtillverkaren att stå för kostnaden, säger Karin Stenmar.

Bra färg

Allt fuktigare klimat

Vad det dåliga resultatet beror på går inte att säga exakt men att det skulle finnas en förklaring i att dagens färger är mer miljöanpassade är en vanföreställning menar Stefan Hjort. Det har snarare att göra med att färgerna inte är dimensionerade för vårt allt mildare och fuktigare klimat.

Tyvärr går det inte att utläsa vare sig på burken eller prislappen om det är en bra färg. Enligt Stefan Hjort finns det lågprisfärger som funkar ganska bra och dyra färger som är väldigt dåliga.

– En färg är en komplex produkt som innehåller många komponenter som färgtillverkarna kan blanda på olika sätt. Det finns mycket att skruva på och som kan bli fel vilket kan skilja en bra färg från en dålig.

 

Så vad ska man då göra för att vara på den säkra sidan?

– En bra färg ska hålla 10-12 år. De som får godkänt i Folksams test bör man kunna räkna med håller så länge. Däremot ska man vara medveten om att vi inte tittar på faktorer som glans och kulörstabilitet i testet. Egenskaper som är viktiga även om de bara är rent estetiska, säger Stefan Hjort.

 

Dåligt förarbete anser tillverkarna

Att vara noggrann med förarbetet är också viktigt.

– Att man slarvat med underarbetet är oftast tillverkarens argument om man har fått en påväxt på sin fasad. Vet man att man gjort ett bra förarbete och har valt en bra färg har man de bästa förutsättningarna, säger Karin Stenmar.

Förra året påbörjade Folksam ett nytt test och nu i maj görs första delavläsningen. Ett bra tips för dig som ska måla om i vår eller sommar är att hålla utkik efter resultat och på så vis undvika de absolut sämsta alternativen.

Text: Jenny Knudsen Sengoltz

Foto: iSTOCKPHOTO, HAPPY HOMES, BECKERS, MOELVEN, SIOOX.

 

 

Heltäckande färg, lasyr med bibehållen träkänsla, behandling som påskyndar träets naturliga åldrande eller kanske helt obehandlat virke. Ja, varianter för fasadmålning och behandling är många. Villaliv sammanfattar alternativen.

Bra färg

 

Färg

Bra färg

Akrylatfärg är den vanligaste färgtypen idag. Den håller länge, är lätt att arbeta med och står emot påväxt bra. Alkydoljefärgen, som också är en täckande färg, har en tendens att tappa kulören snabbare men kan vara ett bra alternativ på ytor som tidigare är målade med oljefärg.Slamfärg, som är den traditionella Falu rödfärgen, finns i flera olika kulörer och ger ett mer matt intryck. Slamfärg är lätt att måla och underhålla men nackdelen är att du måste måla om oftare. Det finns numer även andra typer av färger där man efterliknar det matta utseendet hos slamfärgen.

Naturligt

Bra färg

Naturliga träfasader som smälter in i omgivningen har blivit populärt. På panel som behandlas med järnvitriol påskyndas träets naturliga åldrande som snabbt får en vacker och levande grå yta, dock utan nämnvärt skydd. Ett alternativ till järnvitriol är det kiselbaserade träskyddssystemet SiOO:X som också ger träet en naturligt silvergrå yta men som dessutom har egenskaper som stärker träytan och motverkar mögel- och algpålagringar och till viss del även röta.

Lasyr

Bra färg

Fasadlasyr har kortare hållbarhet än täckande färg men är ett alternativ för den som vill ha kulör men ändå behålla träkänslan. Täcklasyr ger en träkänsla utan att fasaden lyser igenom medan lasyr ger en genomskinlig yta där man kan se träets naturliga ådring.

Fördelen med lasyr är att den inte flagar. Det är lätt att måla om med lasyr men du måste göra det relativt ofta.

Obehandlat

Bra färg

Träslag som sibirisk lärk och ceder har en naturlig beständighet och kan användas som panel helt obehandlade. De får då en grå yta med tiden. Det finns också träpanel, så kallad thermowood, av exempelvis furu eller ask, som genom en värmebehandlingsprocess får en naturligt hög rötbeständighet.

För att behålla den bruna nyansen hos thermowood, som annars grånar med tiden, krävs dock ytbehandling.

Tänk på!

Den befintliga fasadfärgen har stor betydelse vid valet av ny färgtyp. Ta hjälp hos din lokala färghandlare om du är osäker.

 

Text: Jenny Knudsen Sengoltz

Källor: Happy Homes och Martin Brunelius, butiksägare och måleriansvarig.

Foto: Happy Homes, BECKERS, SIOOX, MOELVEN

TIPS FRÅN MÅLAREN!
Bra färg

Ronny Johansson, Ordförande Svenska Målareförbundet Avd. 3 väst.

Hur ofta ska jag måla om huset?

– Det finns tyvärr inget generellt svar på den frågan. Tidsfaktorn är inte den enda utan det beror också på typ av färg samt var i landet du bor och hur fasaden utsätts för väder och vind. Håll utkik efter mögel- och algangrepp, om färgen börjar försvinna och träet lyser igenom, om det spricker eller uppstår blåsor.

Krävs det bygglov för att måla om huset i en annan kulör?

– Det är ganska fritt nuförtiden men kontrollera för säkerhets skull vad som gäller i just din kommun. Hursomhelst kan det vara bra att stämma av med grannarna om man tänker avvika från de andra husen i området.

Ska jag anlita målare eller måla själv?

– Visst kan du måla själv men man bör vara medveten om att det är förenat med en hel del arbete att måla om ett hus. En rad olika moment ska genomföras innan det är dags för själva målningen. Behöver du måla högt upp och använda ställning är säkerhetsaspekten också viktig att ha i åtanke.

Hur hittar jag en bra målare?

– Var ute i god tid. Anlita en målare som har kollektivavtal. Ta in fler anbud och jämför, ring upp och se vad du får för respons. Att måla om ett hus är inget man gör i en handvändning och en målare som lovar att fixa jobbet alldeles för snabbt skulle jag se upp med. Din lokala färghandlare kan säkert tipsa om en tillförlitlig målare.

Kan jag utnyttja ROT-avdraget?

– Ja. Se till att målaren specificerar vad som är arbetskostnad på fakturan.

Läs också om Testet från 2015:

Hitta bästa utomhusfärgen – bara 4 av 45 utomhusfärger får godkänt!

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -