- Annons -

Det blir allt svårare att hitta den bästa utomhusfärgen. Bara 4 av 45 färger får godkänt när Folksam redovisar slutresultatet av sitt test av utomhusfärger. Fler än hälften har så mycket påväxt av mögel, alger eller andra problem att Folksam helt avråder från köp. Det är det sämsta resultatet någonsin sedan Folksam började testa utomhusfärger.

Folksam presenterar i dag slutresultatet av det färgtest som pågått under två år. Det är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. 45 utomhusfärger har testats på fyra olika platser i landet och färgerna har bedömts vad gäller både funktion och miljö/hälsoaspekt. Utifrån testresultatet har färgerna fått betygen Bra val, Tveksamt val eller Rekommenderas ej. Slutresultatet visar att det blir ännu viktigare att ha ett kritiskt sinne när du som konsument letar efter den bästa utomhusfärgen.

“Som konsument är du ofta utlämnad till färghandeln om du har frågor och funderingar om utomhusfärg. När du ska välja utomhusfärg vill vi att du ska kunna ta ett bra beslut och hitta den bästa utomhusfärgen.”

“Det är få saker som engagerar våra villa- och fritidshuskunder så mycket som utomhusfärger. Vi gör testet för att hjälpa dem göra hållbara val av färg ur både miljö- och kvalitetsperspektiv. Vi vill också påverka färgproducenterna att förbättra färgernas kvalitet och årets test visar att det verkligen behövs”, säger Karin Stenmar, miljö- och klimatchef Folksam.

Karin Stenmar, miljöchef på Folksam har koll på den bästa utomhusfärgen Karin Stenmar, Miljö- och klimatchef Folksam

 

4 färger klassas som Bra val i testet och kan ses som de bästa utomhusfärgerna just nu

[sociallocker]
  • Beckers Akrylatfärg Max
  • Beckers Perfekt Akrylatfärg
  • Falu Vapen Fasadfärg
  • Alcro Bestå Täckfärg
[/sociallocker]

Fakta Folksams färgtest

Folksams test av utomhusfärger har genomförts för femte gången under ledning av tekn. dr Stefan Hjort. Testet år 2013-2015 omfattar 45 utomhusfärger och varje färgsystem testas på 24 paneler, fördelade på fyra teststationer från Alnarp i söder till Vindeln i norr, samt en referenspanel per färg som förvaras inomhus.

“Att det är så få färger som klarar kriterierna för funktion och miljö är ett underbetyg för tillverkarna. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt och väljer man en dålig färg blir det ännu dyrare”, säger Folksams färgexpert Stefan Hjort.

Se resultatet för hela Sverige här:
[sociallocker] Folksam färgtest över den bästa utomhusfärgen Klicka på bilden för större version!
[/sociallocker]

Se hela testet på www.folksam.se

Källa: folksam.se

- Annons -