- Annons -

Att bygga en verktygsbod behöver inte vara något avancerat. Här kan du förvara dina krattor, spadar, motorsågen och massa mer. Se till att lämna plats åt en arbetsyta, det brukar finnas god användning för det.

  • Du behöver inte bygglov för att sätta upp en bod enligt friggebods standard på din trädgård. Tänk på att den sammanlagda arean av bodar på tomten inte får överstiga 15 kvm. Maxhöjd utan bygglov är 3 meter.

Bygga och planera egen bod

bygga bod

Är du den händiga typen som tänker sätta igång och bygga och rita en egen bod? Det finns både små typer av bodar som räcker för att förvara gräsklipparen och motorsågen i, till större verktygsbodar där du även har plats för en arbetsyta.

Här kommer några generella tips:

  • Vedförvaring. Gör plats för vedförvaring på baksidan av boden med ett tak över.
  • Sluttande tak. Ett sluttande tak är ett bekvämt sätt att hålla tung, töande snö borta.
  • Grunden. Många väljer att låta sin bod stå på lecablock med tjärpapp som stoppar eventuell fukt.
  • Isolering. Det är bra om du bestämmer dig för om du vill ha en isolerad eller oisolerad bod. En isolerad bod kräver mer underhåll för att hålla mögel borta.

Nedan följer en guide som kan hjälpa dig att orientera dig i vad du är ute efter för typ av bod.

Plats för förvaring

Är du en riktig hemmasnickare som svarvar, målar och smider om vartannat? Eller är du kanske trädgårdsfixaren som vill kombinera förvaring av spadar med en mysig fröbod? Kanske är det till och med så att ni båda bor med varandra, och ska kunna samsas i boden? Omfattningen av din bod avgörs utifrån vilka behov det finns på gården.

Det är bra att från början bestämma sig för vad boden faktiskt ska vara till för. Många sätter igång att bygga boden utan att ha utkristalliserat behovet, och kanske visar det sig snart att boden blev för liten, eller inte hade bra förvaringsmöjligheter för olika typer av redskap.

Hyllor

bygga bod

När du planerar förvaringen i din bod ska du inte fixera dig för mycket vid kvadratmetern. Tänk också på höjden: hur mycket kan du förvara högre upp för att ge plats åt arbetsytor längre ner? Fundera också på om det är så att du vill sätta lås på vissa hyllor. Nyfikna barnfingrar, men även inbrottstjuvar, ska helst få en omväg in till dyrgriparna.

Lådor

Se till att få plats med bra lådor, och fundera även här på vad som är åtkomligt för barn. Många vill till exempel att barnen ska kunna vara med och måla, Praktiska lådor som enkelt går att flytta på. En idé är att sätta hjul på lådor som innehåller redskap du väljer ut mer frekvent.

Uppvärmning och vatten

En del vill ha en bod som inte står helt oisolerad på vintern. Det kan vara för att man är rädd om en del färger och dyra redskap. Med uppvärmning och isolering kommer det ständiga problemet med fukt. Har du väl bestämt dig för att din bod ska vara uppvärmd (det räcker med runt 13°C på vintern) så ska den isoleras och ventileras på rätt sätt.

Att dra vatten till din bod är det många som gör. Kanske vill du att vattenslangen ska gå att häfta fast vid sidan av boden, kanske vill du rentav ha ett enklare avloppssystem. Fundera över ditt behov! Kanske skulle det underlätta ditt arbete om du hade vatten, eller så det bara en onödig finess som du inte behöver.

Köp en färdigkonstruerad bod

Det går också att köpa färdigkonstruerade boder i din byggvaruhandel. Här finns en massa färdiga modeller som bara är att bygga ihop enligt ofta mycket enkla ritningar. Här är det återigen viktigt att hålla huvudet lite kallt: en del färdigkonstruerade bodar är otroligt snygga, med många schyssta förvaringsfinesser. Det är frestande att köpa “bodarnas Rolls-Royce” när man väl står där: men är det verkligen vad ditt behov kräver? Tänk igenom ditt köp, och ange dina behov för personalen på stället.

Glöm inte att försäkra boden

Blev det en riktigt bra förvaringsbod med plats för både gräsklipparen, din dyra kajak, motorsågen och alla verktyg? Bra jobbat! Men glöm absolut inte att försäkra den! Fristående byggnader på din trädgård riskerar att hamna utanför din villaförsäkring.

Vi på Villalivet hoppas att du fick bra med idéer och inspiration till din verktygsbod!

- Annons -