- Annons -

Det finns både för- och nackdelar med ett garage som är i direkt anslutning till ditt hus. Visst är det bekvämt att kunna gå inomhusvägen till huset från bilen när det är ruskigt väder ute men det kommer också med sina utmaningar. Lukt från bensin och annat kan söka sig in i det anslutande rummet och det finns en förhöjd rost risk om du inte reglerar temperaturen och luftfuktigheten rätt. Här reder vi ut för- och nackdelar med ett garage i anslutning till huset!

Kanske har du börjat skissa på ett garage till ditt hus, men åsikterna från vänner och bekanta går isär. En del säger att ett anslutande garage är det bästa tänkbara, medan andra bestämt hävdar att det bara är till besvär. Dyrt, säger vissa, ROT säger andra.  Vad gäller egentligen? Vi reder ut vilka för- och nackdelar ett anslutande garage kan ha!

Fördelar med garage i anslutning till huset

Oavsett om ditt garage skulle stå fristående eller inte så har garage med ordentliga väggar, tak och golv många fördelar i sig. Det kanske bästa är att det blir mer stöldsäkert än en carport. Det kan också bli ett förråd där du kan förvara både trädgårdsverktygen och större hushållsartiklar tillsammans med bilen. Alla hus och tomter har olika förutsättningar, därför kan det vara lite situationsbundet vad som passar bäst för ditt hus.

Ett anslutande garage sticker ut på följande sätt:

  • Avsevärda bekvämligheter. Det absolut tyngsta argumentet är givetvis att det är otroligt bekvämt att slippa utevägen vid tråkigt väder.
  • Det är ROT-berättigat, vilket inte gäller för fristående garage. Läs exakt vad som gäller på Skatteverkets hemsida.
  • Det är enkelt att låta garaget värmas upp av husvärmen. Se bara till att det är ordentligt ventilerat och har reglerad luftfuktighet, så att det inte blir fuktigt där inne.
  • Eftersom garaget ligger i direkt kontakt till ditt hus behöver du inte drabbas av obekväma vindtunnlar som kan bildas när ett fristående garage har en eller ett par meters mellanrum från huset. Där samlas det nämligen allt från gamla löv till snödrivor när det blåser.
  • Du slipper bygga en av väggarna: den finns redan på ditt bostadshus.

Nackdelar med garage i anslutning till huset

En generell nackdel för garage med tak och väggar är att det finns en viss rost risk som inte gäller för öppna garage, så kallade carports. Reglerar du inte värmen rätt (runt 10-15°C) och håller luftfuktigheten borta så riskerar du att dra in din snöblöta bil och skapa ånga i garaget. När du sedan kör ut bilen i minusgrader igen kommer vätskorna att frysa och din bil kommer vara fuktig och blöt konstant.

De specifika nackdelarna med ett anslutet garage till huset är följande:

  • Att bygga ett Attefallshus under 25 kvm behöver inte vara svårt. Men arkitektmässigt är det lite svårare att bygga ett garage som en utbyggnad till ditt befintliga hus. Plattan till garaget bör inte förlita sig på husgrunden, utan det måste finnas en viss rörelsefog mellan dem.
  • Ett dåligt ventilerat garage kan läcka in tråkig bensinlukt och annat i ditt hus, framför allt till det närmast anslutande rummet. Därför krävs det god planering för att undvika detta.
  • Även om en vägg är klar, kan det bli en lite dyrare affär än med fristående garage. Detta på grund av faktorer som ventilation, grund och isolering till exempel, framförallt eftersom du ofta behöver isolera garaget för att undvika bensinlukten.
  • Inbrottsrisk. Även om ett garage i sig minskar risken för bilstöld så kommer ett garage som är anslutet till ditt hus vara ännu en väg in för inbrottstjuven.
- Annons -