- Annons -

Bygg ett extrabord till altanen

Ett stadigt extrabord är praktiskt och kan användas till allt möjligt. Plantera blommor på det eller varför inte använda det som serveringsbord?

Text: Jenny Olsson [email protected]  Foto: Byggmax

Ibland händer det att man har gäster över som överstiger det lilla altanbord man valt sedan innan, och så får man släpa ut köksbordet för att alla ska få en plats att fika på. Eller så märker man att man valt att ha en hobby för mycket under sommaren så att altanen börjar likna en vildmark mer än ett extrarum i huset. Därför kan det vara praktiskt att bygga ett extrabord som kan fungera lite som ett allt-i-allo, vare sig det handlar om att fungera som blom-, saft-, gäst- eller matbord. Vi har fixat ihop en liten guide för att bygga ett hållbart och praktiskt extrabord till altanen som kan användas till det mesta.

Bygga eget bord

 

Detta behöver du för att bygga eget bord:

Regel 45 x 45: 14 lm

Planhyvlat snickerivirke 21 x 95 mm: 14 mm

Skruv: 158 st skruvar i olika storlek

Vinkelbeslag: 12 st

Så lång tid tar det: 6 timmar

Så många personer behövs: 2 st

 

Bygga bord ritning

 

Så här gör du:

Steg 1

Tillverka två benpar. Såga till 4 st 860 mm långa ben R av regel 45×45 mm. Såga till 4 st 1015 mm långa ramdelar S av regel 45×45 mm. Limma och skruva ihop med 2 st rostskyddade skruv 5×100 mm i ändträet på reglarna S. Placera den nedre regelns överkant 390 mm från benens nedre ändar.

 

Steg 2

Såga till 6 st 505 mm långa ramdelar T. Montera ihop benparen med 2 reglar T upptill och två nertill till ett bordsunderrede. Limma och skruva med vinkelbeslag och rostfri ankarskruv 4,5×40 mm i alla hörn. Montera de återstående två reglarna T. En mitt i den övre ramen och en mitt i den undre. Limma och skruva med vinkelbeslag och rostfri ankarskruv 4,5×40 mm.

 

Steg 3

Såga till 2 st 680 mm långa snedstag U av regel 45×45 mm. Ställ bordsunderredet så att kortändarna är vinkelräta. Håll reglarna U där de ska sitta och rita var de ska snedsågas i ändarna. Såga efter markeringarna. Limma och skruva fast i varje ände med en rostskyddad skruv trallskruv 4,2×75 mm underifrån och en ovanifrån.

 

Bygga arbetsbord

Steg 4

Såga till 5 st 1105 mm av planhyvlat virke 21×95 mm till brädor till hyllan V. Den främre brädan ska ha urtag för benen och den bakre brädan kapas till 1015 mm så att den går in mellan snedstagen U. Skruva fast brädorna jämnt fördelade med 2 st trallskruv 4,2×42 mm i varje stöd.

 

Steg 5

Såga till 6 st 1125 mm långa brädor X av planhyvlat virke 21×95 mm till bordsskivan. Montera brädorna jämnt fördelade så att de sticker ut 15 mm i kortändarna och så att ytterbrädorna sticker ut 15 mm på långsidorna.

 

Steg 6

Grundolja, grundmåla och stryk två lager färg på bordet. Fönsterfärg ger en hårdare yta. Alternativt byggs hela bordet av tryckimpregnerat virke i motsvarande dimensioner.

 

 

- Annons -