Magnus Kjellén i Sölvesborg ritade och byggde friggeboden själv med en blandning av nytt och begagnat. Det blev ett extra gästrum och en praktisk plats för familjens prylar.
Istället för att köpa sin friggebod som komplett byggsats gjorde Magnus Kjellén precis tvärtom. Han ritade på egen hand och putsade fasaden som man gjorde kring sekelskiftet.
– Jag hittade ett begagnat glasparti på Blocket, berättar Magnus. Eftersom friggebodar omfattas av en rad bestämmelser, max tre meter hög, fyra meter från tomtgräns och 15 kvadratmeters totalyta, var möjligheterna att sväva ut ganska begränsade.
– Jag hade egentligen tänkt mig att taket skulle luta åt andra hållet, men det hade krävt att friggeboden skulle vara betydligt högre än tillåtna tre meter. Det gjorde att jag fick tänka om.
– Från början hittade jag dessutom bara en smal glasdörr på Blocket och jag funderade då på om vi skulle utgå från den dörren och sen tillverka fasta glaspartier och sätta bredvid. Men jag fick jag tag på glaspartiet från Höganäs som funkade ännu bättre, fortsätter Magnus.
Byggde i lugn takt
Grunden består av lecablock som Magnus vägt av i stenkross. Ett regelverk i 145×45 mm fungerar som golv och väggar. Och taket har sedan fästs i grundkonstruktionen.
– Jag valde att göra framväggen lite grövre (145×45 mm) eftersom takstolarna framförallt lutar på den väggen. Övriga väggar är uppreglade i 95×45 mm precis som vanligt och jag har isolerat med 145 mm isolering i golv och tak och 95 mm i samtliga väggar.
Att byggprojektet tog tid var inget som avskräckte Magnus. Istället blev han triggad av möjligheterna att bygga själv och ser friggeboden som ett klassiskt semesterprojekt som man klarar av på en femveckors semester.
– Det tar alltid längre tid än man tror, men å andra sidan jobbar jag sällan hela dagar, säger Magnus och visar hur han valt att putsa fasaden.
Väggar av råspont och puts
– Vi ville ha en fasad som påminner om vårt putsade hus, men samtidigt ville jag putsa enligt gamla metoder som uppenbarligen fungerat i hundratals år. Friggeboden försågs därför med vindpapp och sedan råspont som spikades ordentligt för att undvika rörelser och framtida sprickor i putsen.
– Jag använde häftpistol och sköt fast putsnätet direkt på råsponten. Förut använde man ju vass och fick ett resultat som överträffar dagens sofistikerade metoder. Och jag kände att det var kul att testa om erfarenheten från förr skulle kunna överträffa moderna metoder, säger Magnus och skrattar. Att putsa var svårt, det visste han, men att resultatet skulle bli så bra hade han svårt att tro. Han hade ju knappt hållit i en murslev förut.
– Det svåra var att få till konsistensen på putsen, men när jag väl lärt mig tekniken gick det rätt bra. Jag tappade ur blandaren med genomarbetad puts och blandade genast en ny som fick blandas runt medan jag applicerade den första. Landar på 50 000 kronor Istället för plåtbeklädnad eller pannor valde Magnus att lägga papp på taket. Det går ut över den trevliga uteplatsen och skyddar fasaden från väder och vind. Under sommarmånaderna är det ett uppskattat tillhåll för Magnus, Malin och vännerna.
Friggebodfakta!
- Undersök vilka regler som gäller för friggebodar i just din kommun.
- Med grannarnas tillstånd kan du nog bygga närmare tomtgränsen än 4 meter, men kolla med kommunen för säkerhets skull. Be grannarna skriva på ett sådant tillstånd så undviker du problem i framtiden.
- Maxmåtten (3 m högt och 15m2 totalyta) gäller i hela landet.
- Enklast är att montera huset på en grund av lecablock, men även plintar fungerar bra.
Priskoll!
- Räkna med mellan 50 000 – 100 000 kr för material till en isolerad vinterklassad friggebod om du köper allt nytt i bygghandeln.
- Behöver du hjälp med hantverkskunnandet får du räkna med minst det dubbla (löner och material).
- Rotavdraget kan tyvärr inte användas eftersom reglerna innebär att tillbyggnaden/nybyggnaden måste vara i förbindelse med boningshuset. Du kan heller inte få skattelättnader för ett uterum eller eventuellt garage som inte är sammanbyggt med huset.
- Det finns färdiga byggsatser av friggebodar från bland annat Beijer och Bauhaus. Priser från ca 40 000 till 100 000 kr. Byggsatsen ”Funkis” från Beijer som fått stor massmedial uppmärksamhet kostar 51 195 kronor.
www.beijerbygg.se, www.bauhaus.se
Text och foto Niklas Kämpargård.