- Annons -

På sommarhalvåret fungerar familjen Anderssons uterum som vilket rum som helst. Eller snarare som tre rum på en gång. Flexibiliteten kommer efter att de beslutade att inreda uterummet. Plötsligt har de vardagsrum, matrum och kök i ett! – Det är underbart att baka i uteköket nära till naturen, berättar Lotta.

  • Här bor: Anne-Charlotte och Karl-Johan Andersson.
  • Boende: Skälleryd Storgård, Östergötland.
  • Familj: Dottern Elin (född 1999) och sonen Philip (född 2002).
  • Jobbar som: Ann-Charlotte är utbildad lärare, driver numera även eget som fotograf och stylist, medan Karl-Johan är flygplanselektriker.
  • Husfakta: 20-talshus, 199 kvadratmeter fördelat på 7 rum och kök, tomt på 9 000 kvadratmeter.

Deras 30 inglasade kvadratmetrar, med infravärme och möjlighet att öppna upp de stora fönstren, är rena paradiset för Lotta, Kalle och deras två barn.

Inreda uterum - gröna växter

– Många tyckte att det var häftigt med pool när vi köpte det här huset, men jag tycker faktiskt att uterummet slår ännu högre. Här kan man vara oavsett väder – bara att sätta på värmen om det är kallt eller mysa när regnet smattrar på taket, säger frun i villan. Men bäst av allt är att vakna upp till en blå himmel, höra fåglarna kvittra nära utanför och baka frukostbröd till de övriga i familjen.

– Jag går gärna upp tidigt, före de andra, och gör något riktigt gott bröd. Jag älskar att baka och det här uteköket betyder hur mycket som helst för mig. Att få pyssla ute i lugnet ger en fantastisk stämning och är verkligen terapi för mig, förklarar hon. När makarna köpte och renoverade 1920-talshuset flyttade de delar av de befintliga gamla skåpen och bänkarna i köket till uterummet.

– Jag har tillgång till två plattor och eluttag för att exempelvis kunna smälta smör och vispa grädde. Däremot finns inget vatten dragit hit och jag måste även gå in i köket för att använda ugnen – men det ligger ju precis bredvid. I bänken finns ett gammalt bakbord som enkelt dras ut och det har mycket plats att knåda, rulla och forma på.

– Frånsett matbröd blir det mycket muffins och cupcakes, jag inspireras väldigt mycket av Leila Lindholm, berättar Lotta. Det enda paret har ändrat på i uterummets grundinredning är att byta ut den gröna filtmattan till ett klickgolv.

– För mig är uterummet som vilket rum som helst och man lägger ju inte in en grön filtmatta i något annat rum i huset. Eftersom vi spenderar mycket tid här ända från april till september vill vi ha det trivsamt, inbjudande och mysigt. Vi äter de flesta måltiderna och tar även ut en tv hit på sommaren.

Återanvände mycket – inreda uterummet ett naturligt steg

Familjen har ofta gäster och det är aldrig några problem att få plats. Matbordet klarar lätt tio personer och så finns även den stora hörnsoffan.
– När vi bytte soffgrupp i vardagsrummet tog vi ut den hit och matbordet köpte vi faktiskt till vårt första gemensamma boende för snart 16 år sedan. När Kalle målade den tråkiga furufärgen vit blev det som nytt och passar jättebra. Uterummet ska vara ljust och fräscht. Att grilla på altanen eller odla egna grönsaker, bär och frukter är också något som lockar.

– Det är lyxigt att kunna gå ut i trädgården och hämta in lite rabarber som man kan göra en god paj av, ler Lotta. Inredningsprylarna är en blandad mix av fynd från loppis, arvegods och nytt i gammal stil – framför allt inköpt från olika nätbutiker.

Lotta har en egen populär inredningsblogg med runt 2 000 besökare varje dag; http://mittlivplandet.blogspot.com/ Något annorlunda är annars att hennes skolfröken bott i huset i 25 år.

– En nära kompis lurade mig att kolla och jag ville inte det först. Men allt kändes helt rätt från början, huset var stort och härligt. Vi såg en stor potential, även om det var lite märkligt att köpa från just min förra lärarinna, ler Lotta.

Lottas tips till att inreda uterum!
Så här får du ett trivsamt, inrett uterum:

  • Bygg stort. Du kommer aldrig ångra att du byggde några kvadratmeter större.
  • Viktigt att inreda uterummet som vilket rum som helst – efter dina egna behov och intressen.
  • Blommor och växter gör rummet mer levande. Även kryddväxter som luktar gott.
  • Skaffa en rejäl bänk där du kan duka upp vid middagar.
  • Uterummet är en plats för vila. Ljusa färger och vackra stilleben som du kan vila ögonen på.

Text: Joakim Löwing, Foto: Peter Ericsson

Inreda uterum solstol Inreda uterum vardagsrumsbord Inreda uterum dekorationer Inreda uterum grill Inreda uterum - full vy från uterummet Inreda uterum - uteköket Inreda uterum - tre rum i ett Inreda uterum - fikan serverad Inreda uterum - fika på sommaren med bakat bröd

 

- Annons -