Bygga garage – komplett guide med tips

Bygga garage – En komplett guide

Många drömmer om att bygga ett garage, men vet inte riktigt vart man ska börja i planeringen. Det vet vi på Villalivet. Här tipsar vi om vad du behöver tänka på när du ska bygga garage rörande allt från placering, isolering och storlek till funktion och organisering.

Ett garage är så mycket. Det är en plats för säker förvaringen av bil såväl som för andra fordon, cyklar och trädgårdsprylar. Det är en plats där du kan skruva, meka och fixa. Oavsett vad som är planen med just ditt garage så finns det en del saker som du behöver veta innan du kan sätta igång med att bygga garage, detta för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Läs också: Att bygga blomlåda med spaljé – Hela Sverige Bygger

Börja med att som vanligt undersöka om du behöver bygglov, för det är något du behöver i de allra flesta fall.

Vart ska garaget stå

Börja med att fundera över vart ditt garage ska vara placerat. Du kan bygga garage som en fristående byggnad till huset, men också som en tillbyggnad av huset. De har båda sina fördelar. Ett tillbyggt garage gör att du inte har långt till garaget, och ett fristående garage är bra om man inte vill att byggnaden ska störa bostadshuset.

garage bygga

Ett garage med plats för…

Vad ska få plats i ditt garage? Är det bara bilen som ska få plats eller är det en hel del prylar till? Detta avgör hur stort garaget ska bli. Om du vill ha ett garage som inte rymmer så mycket mer än en bil så ska du aldrig anpassa storleken på det efter en liten bil, trots att det kanske är det du äger. Dagen kommer förmodligen då du kanske vill skaffa en större bil och då är det olyckligt om den inte får plats i ditt nybyggda garage.

Organisering

Du måste se till att bygga ett garage med plats för organisering. För utan plats för förvaring och noga organisering av ditt garage blir det inte praktiskt. Du vill ju ha ett garage som är lättarbetat och sväljer alla grejer du använder till hobby och olika slags underhåll.

Det finns massor av bra genomtänkta förvarningssystem att investera i, gjorda för garage. Dessa system finns med allt från hyllor till hängare och lådor och smarta förvaringslösningar. Takförvaring är en hit i garage till exempel.

garage bygge

Isolerat eller kallgarage

Du behöver även fundera över om du vill ha ett isolerat garage eller ett kallgarage. Ett varmgarage är mycket bättre, men kostar också därefter. Det är inte bara byggnationen och isoleringen som kostar, utan också elen.

I ett varmgarage behövs dessutom extra bra ventilation. Det kan vara värt att investera i ett varmgarage om du vill spendera mycket tid där. Men bra att veta att ett kallgarage är bra om du vill skydda mot rostskador.

Avlopp, ljus och dörr

Det är praktiskt att ha ett avlopp i garaget, men det är inte alltid godkänt att ha eftersom olja och kemikalier kan åka ner i avloppet. Det kan i sin tur åka ut i kommunala avloppssystem och förgifta marker och vatten i området. Prata med kommunen om du önskar avlopp i garaget för att se om det finns filter och att sätta i för att förhindra detta.

Belysningen är annat som du måste fundera över i garaget. Se till att ha ett par fönster för att få välbehövligt dagsljus. Utöver det behövs det en hel del stark och en del riktbar belysning, LED-ljus rekommenderas här. Du behöver även bestämma vilken typ av garageport du ska ha. Där finns det en del att tänka på, såsom funktion och mått.

Bygga garage eller byggsatser

Sist men inte minst, ska du bygga garage från grunden eller använda dig av färdiga byggsatser? Det finns byggsatser färdiga för montering likväl som du kan bygga efter ritning själv.

Byggsatser är enklare, men att bygga själv gör att du kan skräddarsy ditt garage helt och hållet. Fundera på vad som passar dig. Se även till att anpassa garagets utseende efter omgivningen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -