Så gör du en dränering av husgrund

Dränering av husgrund – Så gör du steg-för-steg!

Dränering av husgrunden är en utmaning som varje villaägare någon gång kommer att stå inför. Men hur vet man att det är dags att dränera, och vad kommer hela kalaset att kosta? Villalivet.se berättar mer om hur du utför en dränering av husgrund och tipsar om annat som du behöver tänka på.

Att utföra en dränering är ett omfattande arbete, men också behövligt då det är en viktig del i husets skötsel. Så hur vet man då om huset är i behov av ett dräneringsarbete?

Har hemmet utsatts för kraftiga regn eller en översvämmad källare så kan du nästan vara säker på att du är i behov av en dränering av husgrunden. Men ett annat sätt att se om det är dags att genomföra arbetet kan vara fuktfläckar eller flagnande färg på källarväggarna, vilket tyder på husets grund är fuktutsatt.

Läs också: Microcement: 8 Oemotståndliga sätt att förvandla ditt hem

En annan indikator på att det är dags att dränera är om det gått mellan 25-30 år sedan en dränering sist gjorts, men då ska man räkna med att olika underlag har olika behov. Står huset på en grusås eller en rullstensås är behovet mindre då marken är dränerande i sig, men om det däremot står på moränjord så är det mer viktigt att kontrollera så dräneringen är som den ska. När du fastställt att en dränering är på tapeten är det sedan dags att sätta igång, vi berättar hur.

dränering

Så mycket kostar dränering

Dränering kostnad är det många som undrar över och sanningen är att det kan kosta en bra slant att genomföra en dränering av husgrund. Men det är väl mödan värt då denna typ av arbete är del i skötseln av huset för att hålla hemmet fräscht och beboeligt.

En vanlig prisuppskattning är mellan 1 000 och 1 500 kronor per kvadratmeter men kom ihåg att priset kan skifta. Faktorer som spelar in när en fackman utför dräneringen är både husets storlek, rådande markförhållanden och framkomlighet för maskiner, sten eller suterräng i trädgården påverkar också.

Läs också: Dränering runt huset – bra att veta

Likaså får du nog räkna med det tar några dagar att genomföra dräneringen, och det kan också påverka priset. Ska du däremot ge dig på dräneringen själv försvinner olika arbetskostnader och endast materialkostnaderna kvarstår, men vi rekommenderar att du rådgör med en fackman innan du börjar dräneringen för att säkerställa så den kommer genomföras korrekt.

dränering av husgrund 1

Innan du genomför dränering av husgrund

Innan du påbörjar dräneringsarbetet är det viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av dräneringssystem du vill satsa på. På marknaden idag finns två metoder att välja på. En där du gräver ur marken vid grunden för att sedan placera en luftspaltbildande matta av polyeten mot grundmuren och därefter fyller upp jorden med dränerande material som också sedan avskiljs från omgivande mark med en fiberduk.

Den andra metoden är att passa på att isolera grundmurens utsida med en dränerande och värmeisolerande skiva när husgrunden är framgrävd då detta är bra ur en fuktsynpunkt. Dessa metoder kan dessutom kombineras för att du ska kunna dra fördel av båda. Det är den kombinerade metoden vi rekommenderar.

Så genomför du dränering i 7 steg

  1. Börja med att kolla så du har alla maskiner, verktyg och redskap som behövs för att kunna genomföra arbetet med dräneringen, och konsultera gärna en sakkunnig för att få vägledning i arbetet.
  2. Starta dräneringsarbetet med att gräva ut runt huset och se till att komma ned ordentligt i marken så du ser hela husgrunden och har tillräckligt med plats, ungefär 1,5 meter ut från huset bör utgrävningen vara.
  3. Kontrollera husgrundens skick och rengör husgrundens väggar och pust samt kolla så inga sprickor eller andra fel finns. Åtgärda alla problemområden du ser.
  4. Isolera och fuktskydda mot husgrunden för att öka värmen inne i husets källare vilket även är ett effektivt sätt att motverka så fukt uppstår.
  5. Fyll upp med grus eller makadam på minst 100 millimeter och lägg ned dina dräneringsrör som för bort vattnet. Se till så rören sluttar men inte böjs i 90 grader då detta får vattnet att fastna i stället för att ledas bort till dräneringsbrunnen vilket är rörens syfte. Fyll sedan på med mer grus ovanpå.
  6. Lägg en fiberduk ovanpå gruset då denna hindrar slam och mindre partiklar från att nå dräneringen och fyll därefter upp med mer grus.
  7. Har du rabatter intill huset? Flytta ut dessa en bit från husväggen och låt ett lager grus ligga närmast huset för att undvika fuktskador på grund av skötsel av rabatten.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -