- Annons -

Tre färger underkända redan efter halva tiden i Folksams färgtest

Folksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år. Men redan nu, efter halva tiden, är tre av de 46 testade färgerna underkända. 

[sociallocker]Folksam avråder från köp av färgsystem* där Nordsjö One, Bioni Perform och Tranemo Äkta Linoljefärg är färdigstrykningsfärger**. 

* Kombinationen av grundfärger och färdigstrykningsfärger avgör färgens egenskaper och livslängd. 
** Det översta lagret färg i ett färgsystem. 

Folksam presenterar delresultatet av det färgtest som påbörjades 2016 och som ska vara klart våren 2018. Det är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. Två av de underkända färgerna har redan efter ett år passerat gränsen för acceptabel mögelpåväxt, medan den tredje redan uppvisar sprickbildning och avflagning.[/sociallocker]

– Generellt sett är våra villakunder djupt engagerade i testet och varje vår får vi massor av samtal från kunder som vill ha hjälp med att göra hållbara val av färg, både ur miljö- och kvalitetsperspektiv, säger Folksams chef för hållbarhet, Karin Stenmar.

– Att tre färger havererar redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus kostar mycket pengar. Väljer man undermålig färg blir det ännu dyrare, säger Karin Stenmar.

Det är för närvarande för tidigt att ge slutgiltig dom för testets resterande färger, men enligt Karin Stenmar bekräftar halvtidsavläsningen väsentligen resultaten från 2015 års färgtest.

Läs också:

Hitta bästa utomhusfärgen – bara 4 av 45 utomhusfärger får godkänt!

– De färger vi rekommenderade 2015 är fortfarande de bästa köpen, säger hon.

Folksams färgtest presenteras i sin helhet våren 2018 och redogör för första gången också kvadratmeterkostnaden för att måla med färgerna.

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet:
pressmeddelande haltidsavläsn färgtest 2017

FAKTA FOLKSAMS FÄRGTEST
Folksams test av utomhusfärger genomförs för sjätte gången under ledning av tekn. Dr Stefan Hjort. Testet år 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger. Varje färgsystem testas på 24 paneler, fördelade på fyra teststationer i Sverige, från Alnarp i söder till Vindeln i norr.

 

- Annons -